GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONBİRİNCİ KİTAP

ONBİRİNCİ KİTAP

İtirazlar

Başvuru ve inceleme

MADDE 585 – (1) Yükümlüler, kendilerine tebliğ edilen gümrük vergileri, cezalar ve idari kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde bir üst makama sunulmak üzere ilgili gümrük idaresine, üst makam yoksa aynı makama verecekleri, gerekçelerini de açıkça gösteren bir dilekçeyle itiraz edebilirler.

(2) İtiraz dilekçesini alan gümrük idaresi, itiraza ilişkin dilekçeyi öncelikle şekil yönünden inceler. Bu incelemede, başvurunun süresi içinde yapılıp yapılmadığı ile dilekçeyi verenin yükümlü veya onun temsilcisi olup olmadığına bakılır, uygun olmayan başvurular reddedilerek yükümlüye bildirilir.

(3) Bir üst makama sunulmak üzere verilen itiraz dilekçesi, gümrük idaresinin mütalaası ve gerekli bilgi ve belgelerle birlikte üst makama gönderilir.

(4) Bu Yönetmelik uyarınca yapılacak itirazların süresi içerisinde olup olmadığının tespitinde;

a) Taahhütlü olarak posta yolu ile yapılacak itirazlarda, itiraz dilekçesinin postaya verildiği tarih,

b) Posta yolu ile veya doğrudan ilgili gümrük idaresine yapılacak itirazlarda, itiraz dilekçesinin itirazın yapıldığı gümrük idaresinin kaydına giriş tarihi,

dikkate alınır.

İtirazların karara bağlanması

MADDE 586 – (1) İtirazlar, anlaşmazlığa konu beyanname ve sair her türlü belge ile eşyadan alınacak örnek, örnek alınması mümkün olmayan hallerde eşyanın kendisi veya fotoğraf, katalog, prospektüs gibi eşyayı görmeden fikir verecek diğer belgelerin incelenmesi veya gerek duyulması halinde ilgili gümrük idaresinin mütalaası da alınmak suretiyle otuz gün içinde karara bağlanarak ilgili kişiye tebliğ edilir. Otuz gün içerisinde karar alınamadığı durumlarda Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası uygulanır.

İtirazların karara bağlanmasından önce eşyanın çekilebilmesi

MADDE 587 – (1) Yükümlüler, mercilerince verilecek kararlardan önce, ihtilaf konusu eşyayı çekmek isterlerse, aşağıda yazılı şartlarla istekleri kabul olunur ve eşyanın çekilmesine izin verilir.

a) Kararların yükümlüce tebellüğ edilmiş olması ve taleplerinin bir dilekçe ile gümrüğe verilmiş olması,

b) Yükümlünün beyanına göre yapılan vergi tahakkukları ile gümrük idaresince tahakkuk ettirilen bütün vergiler arasındaki farkın ve para cezalarının teminata bağlanması,

c) Uyuşmazlığın idari yargı merciine intikali halinde bu hususun belgelenmesi,

ç) İdarece gerekli görülecek her türlü bilgi veya belgenin sunulması.

(2) Vergi tahakkukunun kesinleşmesinden önce idare ile yükümlü arasında çıkan uyuşmazlık yürürlükteki yasaklama ve kısıtlama hükümlerini ihlal eder mahiyette olduğu takdirde bu madde hükmü uygulanmaz.

(3) Birinci fıkranın (b) bendinin uygulanmasında düşük kıymet beyanı şüphesiyle kıymet araştırması yapılan hallerde, araştırmanın bu maddenin uygulanmasının talep edildiği tarihten itibaren bir yılda sonuçlanmaması halinde, gümrük idaresinde mevcut verilere göre işlem sonuçlandırılır. Bu süreden sonra alınan cevaplar çerçevesinde vergi farkı ortaya çıkan hallerde gerekli işlemler yerine getirilir.

Tahlile itiraz ve ikinci tahlil

MADDE 588 – (1) a) İlgili kişilerce 210 uncu maddeye göre tebliğ edilen tahlil sonuçlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde gümrük ve muhafaza başmüdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edilebilir.

b) Dilekçede, beyanname numarası ve tescil tarihi ile eşyanın cins ve türü, tahlile ne yönden itirazda bulunulduğu, gözlemci kimyager bulundurulup bulundurulmayacağı, bulundurulacaksa adı soyadı ve adresi gösterilir.

c) İdarece yapılan inceleme sonunda, itirazın kanuni süresi içinde yapıldığı ve eşyanın örneklerinin henüz gümrükte bulunduğu tespit olunursa, ikinci tahlil için 500 TL ücret alınır.

İkinci tahlilin yapılacağı yer ve katılacaklar

MADDE 589 – (1) a) İtiraz üzerine, birinci tahlilin yapıldığı gümrük laboratuvarında görevli olan ve ilk tahlili yapan kimyager dışındaki iki kimyager tarafından ikinci tahlil yapılır. Yükümlünün talebi halinde, gümrük idareleri, gümrük kimyageri olmayan, bir gözlemci kimyagerin de ikinci tahlilde bulunmasına izin verir.

b) Gözlemci kimyager yapılan duyuruya rağmen gelmediği takdirde tahlil gıyabında yapılır.

c) Birinci tahlilin gümrük laboratuvarları haricinde bir laboratuvarda yapılmış olması halinde ikinci tahlil gümrük ve muhafaza başmüdürlüğünce uygun görülecek bir laboratuvarda yaptırılır.

İkinci tahlil sonucu

MADDE 590 – (1) İkinci tahlil sonucu, eşyanın teknik özellik ve niteliklerinin tayin ve tespiti bakımından kesindir. Bu sebeple, yükümlülere ikinci tahlil sonucu ile bu sonuca göre yapılan tarife uygulaması ve tahakkuk ettirilen vergiler duyurulur.

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONİKİNCİ KİTAP

————————————————————————————————————————

7 Ekim 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27369 (Mükerrer) Gümrük Yönetmeliği Konu Başlıkları
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ İKİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (1-2) KISIM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (1) BÖLÜM 112-143 MADDELER
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (1) BÖLÜM 144-174 MADDELER
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (1) BÖLÜM 175-203 MADDELER
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (2) BÖLÜM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (3) BÖLÜM MADDE 212-252
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (3) BÖLÜM MADDE 253-307
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (4) BÖLÜM MADDE 308-344
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (4) BÖLÜM MADDE 345-385
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (4) BÖLÜM MADDE 386-414
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (5) BÖLÜM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (4) KISIM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ BEŞİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ALTINCI KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ YEDİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ SEKİZİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DOKUZUNCU KİTAP (1) KISIM (2) BÖLÜM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DOKUZUNCU KİTAP (1) KISIM (3) BÖLÜM
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONUNCU KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONBİRİNCİ KİTAP
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONİKİNCİ KİTAP

Benzer Konular:

  1. GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (5) BÖLÜM
  2. GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ BEŞİNCİ KİTAP
  3. GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ ONUNCU KİTAP
  4. GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (3) KISIM (2) BÖLÜM
  5. GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KİTAP (1-2) KISIM
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.