Yurtdışındaki işyeri veya daimi temsilci vasıtasıyla elde edilen kazançlara ilişkin istisna

1. Yurtdışı şubeden elde edilen kazanç, Türkiye’de kurum kazancına dahil edilmeli mi?

Kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan kurumlar, vergi uygulamaları açısından “tam mükellef” sayılmaktadırlar. Bu kurumlar gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançları üzerinden Türkiye’de vergilendirilirler.

Buna göre tam mükellef kurumların yurtdışında bir şube veya daimi temsilci vasıtasıyla elde ettikleri kazançları, ilgili hesap döneminde Türkiye’de beyan edilen kurum kazancı ile birleştirmeleri gerekmektedir.

2. Yurtdışı şube kazancının istisna olarak değerlendirilmesinin şartları nedir?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendinde, kurumların yurtdışında bulunan işyerleri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla elde ettikleri kazançların hangi şartlarla kurumlar vergisinden istisna olacağına ilişkin hükme yer verilmektedir.

Buna göre söz konusu kazançların kurumlar vergisinden istisna olarak değerlendirilebilmesi için;

a. Kazancın, doğduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az % 15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması,

b. Kazançların elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması,

gerekmektedir.

Vergi yükünün nasıl hesaplanacağına ilişkin örnekli açıklamalarımıza 12, 13 ve 14. soruların cevaplarında yer verilmiştir.

3. İlgili ülkedeki en az vergi oranı, şubenin faaliyet konusuna göre değişebilir mi?

Yurtdışındaki işyerinde;

·     Finansal kiralama dahil finansman temini,

·     Sigorta hizmetlerinin sunulması,

·     Menkul kıymet yatırımı,

Faaliyeti ile iştigal edilmesi durumunda bu oran artmaktadır. Bu durumda kazancın istisna olarak değerlendirilebilmesi için ilgili ülkede faaliyet gösteren şubenin kazancı üzerinde, en az Türkiye’de uygulanan kurumlar vergisi oranında (% 20) vergi yükü olması gerekmektedir.

4. Çifte Vergilendirmeyi Önleme (ÇVÖ) anlaşması’nın istisna uygulamasına bir etkisi olabilir mi?

Yurtdışındaki şubenin bulunduğu ülke ile Türkiye arasında ÇVÖ anlaşması varsa ve bu anlaşmadaki şartlar kazancı elde eden kurum açısından daha uygun ise, şube kazancı ÇVÖ anlaşmasındaki şartlar dahilinde kurumlar vergisinden istisna edilebiliyor.

Benzer Konular:

  1. 2008 YILINA ELDE EDİLEN 25 MART 2009′DA BEYAN EDİLECEK KİRA GELİRLERİ BEYANNAME REHBERİ
  2. 2010 Yılı Prime esas kazançlara ilişkin SGK genelgesi
  3. Yurtdışı İştirak Kazançlarına İstisna Uygulamaları
  4. SATIŞ AMAÇLI ELDE TUTULAN DURAN VARLIKLAR VE DURDURULAN FAALİYETLERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 5) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ SIRA NO: 176
  5. TİCARİ ZİRAİ İŞLETMEYE DAHİL NAKİL VASITALARININ KİRALANMASINDAN ELDE EDİLEN GELİRLERİN NİTELİĞİ
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/