Anasayfa / GÜNCEL MEVZUAAT / YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ MAKİNE VE TECHİZATLARDA KDV İSTİSNASI

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ MAKİNE VE TECHİZATLARDA KDV İSTİSNASI

KDVK’nın 13/d maddesine uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında olan makine ve teçhizatın yurtiçi teslimi ile ithali KDV’den istisna edilmiştir. Maddede belirtildiği üzere istisna sadece ilgili kıymetlerin ithali ve yurtiçi teslimleri için uygulanacak olup, kiralama, ödünç verme ve benzeri işlemlerde istisna uygulaması söz konusu olmayacaktır.

İstisna uygulamasının yatırım teşvik belgesini veren idare, yatırımcı, satıcı veya duruma göre gümrük idaresi olmak üzere 4 muhatabı bulunmaktadır.

İstisnanın uygulanabilmesi için; teşvik belgesini veren idare, belgeye ekli listede sabit kıymetlerden hangilerinin istisnadan yararlanacağını belirlemek ve istisnadan yararlanacakları açıkça göstermek durumundadır.

istisna uygulaması sadece yatırım teşvik belgesi kapsamında teslim edilen makine ve teçhizat için öngörüldüğünden, istisna kapsamındaki makine ve teçhizatın nakliyesi, nakliyesi ve montajına ilişkin hizmetler KDV’ye tabidir. Bununla birlikte; montaj, nakliye gibi hizmetlerin ilgili makine ve teçhizat bedeline dahil olarak alınması halinde, satın alma bedeli içinde yer alan hizmet bedellerinin de istisnadan yararlanabileceğinin kabulü gerekir. Bu husustaki bir özelge ilgili bölümde yer almaktadır.

KDVK’nın 13-d maddesine göre, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan KDV’nin, yatırımcıdan vergi ziyaı cezası da uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edileceği hükme bağlanmıştır. Esasen yatırımın şartlara uygun olarak gerçekleştirilememesiyle kastedilen, yatırım teşvik belgesinin ilgili mevzuat kapsamında Hazine Müsteşarlığınca vize ve kapatma işleminin yapılmamasıdır. Hazine Müsteşarlığı teşvik belgesini onaylayarak kapattığı takdirde, yatırımın şartlara uygun olarak gerçekleştirildiği kabul edilecektir. Aksi halde ise yani Hazine Müsteşarlığınca yatırım teşvik belgesi bir takım eksiklikler nedeniyle kapatılmayıp, iptal edildiği takdirde, yatırımın gerçekleşmediği kabul edilecek ve daha önce alınmayan KDV gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte yatırımcıdan tahsil edilecektir.

İlke olarak kullanılmış makine ve teçhizatın KDV istisnasından yararlanması mümkün değildir. Ancak Hazine Müsteşarlığından özel olarak alınacak uygunluk yazısı kapsamında ithal edilen makine ve teçhizat için istisna uygulanması mümkündür.

Öte yandan hava, deniz ve demiryolu araçları da makine teçhizat kapsamına girmemektedir. Ancak kanunun 13/a maddesi çerçevesinde belirtilen şartların sağlanması halinde, bu araçlar için istisna uygulaması yapılabileceği tabiidir.

istisna uygulaması açısından zorunluluk yoktur. İstisna hakkı olmasına rağmen, alıcı ve satıcılar istisna formaliteleri ile uğraşmak yerine istisna uygulamaksızın KDV’li işlem de yapabileceklerdir.

Daha Fazla Bilgi için  dengemusavirlik.com Sitesini İnceleyiniz..

Ayrıca Bakınız...

2014 Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi

 A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazetede …

Kanber Kılınç (a) Mesaj Yaz!



Lütfen, Bilgilerinizi Eksiksiz Yazınız! Gönder

Mesajınız Başarılı Olarak Gönderildi!