Vergi Hukukundaki Aciz Hali Nedir?

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa’nın 75. maddesi uyarınca yapılan takip sonucunda, vergi ve diğer kamu borçlarını ödeyemeyenle­rin haczi mümkün malı olmadığı veya bulunan malların satış be­deli borcunu karşılamadığı tak­dirde söz konusu borçlunun “aciz” halinde olduğu kabul edilir.

Bu durumda yapılan takip safhalarıyla bakiye borç miktarı bir aciz fişinde gösterilerek aciz hali tespit edilir. Alacaklı vergi dairesi ile yetkili tahsil daireleri aciz halindeki borçlunun mali durumunu zamanaşımı süresin­de devamlı bir biçimde izler.

Yasal düzenleme gereği olarak, aciz halindeki borçlu hakkında teminat ve faiz aramaksızın mev­cut borcu tecil edilmektedir. Bu durumda söz konusu borcun ödenmesi ertelenmiş olmaktadır.

Konuya ilişkin olarak Maliye Başkanlığı tarafından verilen bir Özelge’ye göre de bu gibi durum­larda “…aciz halinde bulunup bu­lunmadığının bir tutanakla tespit edilmesi, aciz halinde bulunulma­sı halinde borcun teminat ve faiz aranmaksızın tecil edilmesi, aksi takdirde amme alacağının cebren takip ve tahsiline de­vam edilmesi gerekmektedir.”

Bazı hallerde yaşanan ekono­mik veya hukuki nitelikteki olaylar nedeniyle vergi mükellef­leri ödeme güçlerini yitirmekte, bunun sonucunda da mevcut vergi borçlarını ödeyemez duruma gelmektedirler.

Özel hukuk açısından uygula­mada “itiraz ve şikâyete konu edilmeksizin kesinleşen ve borç­lunun hacze değer malının bu­lunmadığına ilişkin olan haciz tu­tanağının, geçici aciz belgesi ol­duğu ve borçlunun aciz halinin gerçekleştiği” kabul edilmektedir.

Benzer Konular:

  1. Müteselsil Kefalet Nedir?
  2. Tecil ve Taksitlendirme Talebi Nedir?
  3. Geçici vergi nedir?
  4. ŞİRKETLERİN GELECEKTEKİ VERGİ RİSKLERİ NEDİR?
  5. Birlikte Kefalet Nedir?
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb