Vergi Borçlarını Taksitlendirme Klavuzu

1- Taksit imkanı hangi borçlar için geçerli?:  Taksitlendirme imkânı 1 Eylül 2008′den önce ödenmesi gerektiği halde halen ödenmemiş olan, tüm amme alacakları için geçerlidir. Ancak 2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken Damga Vergisi için taksitlendirme kapsamının dışında tutulmuştur.

Mükelleflerimiz, vergi dairelerine, bulunan tüm borçları için müracaat etmek zorundadır.

Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunanlar, her bir vergi dairesine olan borçları için ayrı talepte bulunmaları gerekmektedir.

2- Taksitlendirmede son tarih ne zaman?

Mükelleflerimizin tecil ve taksitlendirmeden faydalanabilmek için 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı müracaat bulunmaları gerekmektedir.

Başvuruların posta yoluyla yapılması da mümkündür.

3- Taksitlendirme uygulaması nasıl yapılacak ve şartları neler?

Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar geçen süre için uygulanan gecikme zammı hesaplanacak ve bu tutar taksitlendirilecek tutara eklenecektir.

Daha önce işlemiş faiz ve cezalar silinmeden veya indirime tâbi tutulmadan olduğu gibi dikkate alınarak bulunan tutara taksitlendirmede yıllık  yüzde 3 oranında tecil faizi uygulanacaktır.

Bu kapsamda tecil ve taksitlendirilen borçlar için mükelleflere; ödenecek taksit tutarlarını, tecil faizi tutarlarını ve taksitlerin vade tarihlerini gösteren bir yazı verilecektir.

Vade tarihi her ayın son günü olarak belirlenecektir.

Tecil edilen borçların, tecil şartlarına uygun ödenmemesi halinde, tecil şartları ihlal edilmiş olacak ve amme alacağının cebren takip ve tahsili yoluna gidilecektir.

4- Daha önce tecil talebinde bulunan mükellefler indirimli tecil imkânından faydalanabilecek mi?

Borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun uyarınca daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun ödemede bulunan mükelleflerden indirimli tecil oranından faydalanmak isteyenler, vergi dairelerine dilekçeyle müracaat edebilecektir.

Daha önce tecil talebinde bulunan, ancak bu talepleri değerlendirme aşamasında olanlar da, yeni düzenlemeden faydalanmak istiyorsa 28 Kasım’a kadar vergi dairesine müracaat edebilecektir.

5- Birden fazla araca sahip olanlar nasıl başvuruda bulunacak?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden borcu olan mükellefler de bu imkândan faydalanabilecektir.

Birden fazla aracı bulunan kişilerin her bir taşıt için hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Borçları bu şekilde tecil edilen mükelleflerin araçlarını satmak veya devir edebilmeleri için tecil edilen borçlarını defaten ödemeleri gerekecektir.

6- Borçları taksitlendirilen mükellefler ‘borcu yoktur’ yazısı alabilecek mi?

Düzenleme kapsamında borçları taksitlendirilen mükellefler, tecil ve taksitlendirilen borçların yüzde 10′unu ödemek ve vadesi geçmiş başka vergi borçlarının bulunmaması şartıyla ‘borcu yoktur’ yazısı alabilecektir.

7- Vergi daireleri, taksitlendirilen borçlar için teminat arayacak mı?

4 numaralı Tahsilât Tebliği uyarınca tecil edilen borç toplamının 50 bin yeni lirayı aşmaması halinde teminat şartı aranmayacak. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde gösterilmesi mecburi teminat tutarı 50 bin yeni lirayı aşan kısmın yarısı kadar olacaktır.

Not:Başvuru süresi uzamıştır!

28 Kasım 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27068 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: B  SIRA NO: 5

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun1 48 inci maddesine istinaden hazırlanan Seri: B Sıra No: 4 Tahsilat Genel Tebliği, 30 Ekim 2008 tarihli ve 27039 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Tebliğ ile şartları belirlenen tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak için 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar belirlenmiş olan başvuru süresi 5 Aralık 2008 Cuma günü mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.

Tebliğ olunur.

——-

1 28/7/1953 gün ve 8469 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

müracaat için  örnek dilekçe

line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.