VERGİ ALACAĞI YARĞI HARCINA MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ?

iade alacağınızın 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 1.3.1. bölümü uyarınca yargı harcı borçlarınıza mahsup edilmesi mümkün değildir.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/KVK 34

Konu : Vergi alacağının yargı harcı borcuna mahsup edilip edilemeyeceği hk.

….

İSTANBUL

İLGİ :…/03/2008 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinde, ….Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün …. vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, 2006 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannameniz üzerinde 2.693.852,99._YTL. tutarında hakedişler üzerinden kesinti yoluyla ödenen vergi alacağınızın oluştuğunu, aynı zamanda … Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmekte olan 2007/… Esas Numaralı dosyanız için 5.087,77._YTL. bakiye karar harcı ile 1.272,00._YTL. temyiz harcını bağlı bulunduğunuz vergi dairesinde tahakkuk ettirdiğinizi, vergi dairenize verdiğiniz …/01/2008 tarihli … sayılı dilekçe ile söz konusu karar harcı ile temyiz harcı borcunuzun 2006 hesap döneminde oluşan alacağınızdan mahsup edilmesini talep ettiğinizi belirterek, söz konusu mahsup işleminin mümkün olup olmadığını sormaktasınız.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Yurt içinde kesilen vergilerin mahsubu” başlıklı 34. maddesinde; “(1) Beyannamede gösterilen kazançlardan, Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına ve 30 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre kaynağında kesilmiş olan vergiler (hayat sigorta şirketlerinde matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlar üzerinden yapılan kesintiler dahil), beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilir.

(5) Bu maddede belirtilen sınırlar dahilinde mahsup edilecek vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden fazla olduğu takdirde, bu durum vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirilir. Aradaki fark, mükellefin söz konusu yazıyı tebellüğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurusu halinde kendisine iade olunur. Bir yıl içinde başvurmayan mükelleflerin bu farktan doğan alacakları düşer.

(6) Maliye Bakanlığı; iadeyi mahsuben veya nakden yaptırmaya, inceleme raporuna, yeminli malî müşavir raporuna veya teminata bağlamaya ve iade için aranılacak belgeleri belirlemeye yetkilidir. Bu yetki; kazanç türlerine, iade şekillerine, geliri elde edenin veya ödemeyi yapanın hukukî statüsüne göre ayrı ayrı kullanılabilir.

(7) Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması şartıyla, yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla yapılır. İkmalen veya re’sen yapılan tarhiyatlarda mahsup işlemi, mahsup talebine ilişkin dilekçe ve eklerinin eksiksiz olarak vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak yapılır. Aranan belgelerin tamamlanması aşamasında yapılan tahsilatlar yönünden düzeltme yapılmaz.” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, konuya ilişkin olarak yayımlanan 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde;

“1. Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve İadesi

1.3. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade

1.3.1. Mahsup Yoluyla İade

Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

Bunun için mahsup talebinin dilekçe ile yapılması ve yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tablonun dilekçe ekinde yer alması gerekmektedir. Söz konusu tablonun daha önce yıllık beyanname ekinde yer almış olması halinde, mahsup dilekçesi yeterli olacaktır. Mahsup dilekçesi ve ilgili tablonun ibraz edilmiş olması kaydıyla, mükelleflerin vergi borçlarına ilişkin mahsup talepleri yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir.

1.3.2. Nakden İade

Nakden iade taleplerinin dilekçe ile yapılması şarttır. Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 10.000._YTL.’yi geçmemesi halinde iade talebi, yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tablo ile birlikte;

- Ticari kazançlar ve zirai kazançlara ilişkin olarak tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin,

ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin dilekçeye eklenmesi koşuluyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir.

Nakden yapılacak iade taleplerinin 10.000._YTL.’yi aşması halinde, 10.000._YTL.’yi aşan kısım Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edilir. 10.000._YTL.’ye kadar olan kısım ise, dilekçe ekinde yukarıda belirtilen belgelerin yer alması koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilir.

Nakden iade talepleri ile ilgili olarak bu Tebliğin 1.3.2. bölümünde belirtilen belgeler, talep edilen tutarın tamamı için aranılacaktır.” açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 1.3.1. bölümünde tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsubunun tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilmesi gerektiği belirtilmiş olmakla birlikte; …/01/2008 tarihli … sayılı dilekçeniz ile 2006 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan 2.693.852,99._YTL. iade alacağınızın 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 1.3.1. bölümü uyarınca yargı harcı borçlarınıza mahsup edilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Grup Müdür V.

Benzer Konular:

  1. AVUKAT VEKALET ÜCRETİNİN VERGİLENDİRİLMESİ
  2. ANONİM ŞİRKETLER VE YARGI KARARLARI
  3. Vergi beyanını pişmanlık hükümlerine göre verme
  4. VERGİ DAİRESİ İLE UZLAŞMA
  5. Vergi kaçıran yandı!
line
footer

Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]

© Bu Sitenin Tüm Hakları Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Kanber KILINÇ'a Aittir.