Veraset ve intikal vergisine konu olacak gayrimenkullerin veraset yoluyla vuku bulan intikalinde ölüm tarihindeki emlak vergisi tarhına esas olan değerinin esas alınması gerektiği.
Başkanlığımıza verilen dilekçenin incelenmesinden, 11.02.1996 tarihinde vefat eden babasından veraset yoluyla intikal eden mallarla ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesinin adı geçen tarafından …….. Mal Müdürlüğü’ne verildiği, daha sonra beyan dışı kaldığı anlaşılan İstanbul İli …….. numaralı parselde kayıtlı gayrimenkulle ilgili olarak düzenlenen ek veraset ve intikal vergisi beyannamesinin de adı geçen Mal Müdürlüğüne verildiği anlaşılmıştır.
Ancak, ek beyanname ile beyan edilen gayrimenkulün istimlak edilmesinden dolayı …… Mal Müdürlüğü’nce, veraset ve intikal vergisinin tarhında gayrimenkulün ölüm tarihindeki emlak vergisi değerinin mi, yoksa istimlak bedelinin mi dikkate alınacağı hususunda tereddüte düşülmesi nedeniyle Defterdarlığınız görüşü istenilmiş ve adı geçen Mal Müdürlüğü’ne yazılan yazınızda da “istimlak bedeli üzerinden vergilendirileceği” şeklinde görüş verilmiştir. Bu konuyla ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
Bilindiği üzere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde, 2591 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, gayrimenkullerin ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın emlak vergisine esas olan değerle değerleneceği esası getirilmiş ve takdir komisyonları marifetiyle gayrimenkuller için “rayiç bedel” takdirine ilişkin işlemlere son verilmiş bulunmaktadır.
01.01.1983 tarihinde yürürlüğe giren bu değişikliğe göre, veraset yoluyla intikal eden gayrimenkuller için mükelleflerce beyan edilecek değerin en az emlak vergisi tarhına esas olan değer kadar olması esastır. Diğer bir ifade ile, veraset ve intikal vergisine konu olacak gayrimenkuller için ölüm tarihindeki emlak vergisi değeri veraset ve intikal vergisi için aynen geçerli olacaktır.
Aynı Kanun’un 11. maddesinde, “Bu vergiye mevzu olacak malların değerleme günü, miras yoluyla vuku bulan intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vaki intikallerde malların hukuken iktisap edildiği gündür” hükmü yer almaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 575. maddesinde ise, mirasın ölüm ile açılacağı belirtilmektedir.
Buna göre, veraset ve intikal vergisine konu olacak menkul ve gayrimenkul mallarla mameleke girebilen sair bütün hak ve alacakların veraset yoluyla vuku bulan intikallerde ölüm tarihi itibariyle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yazınızda sözü edilen olayda, gayrimenkul sahibi kamulaştırma kararından önce (11.02.1996 tarihinde) vefat ettiğinden, veraset ve intikal vergisi tarhına murisin ölüm tarihindeki emlak vergisi tarhına esas olan değer, bu değerin bulunmaması halinde ise asgari ölçülere göre belirlenen emlak vergisi değerinin esas alınması gerekmektedir.
Ayrıca, mirasçılar tarafından verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde beyan edilen gayrimenkulün yukarıda açıklanan şekilde tespit edilen değerleri üzerinden hesaplanan (gayrimenkule isabet eden) vergi ödenmemiş ise, anılan Kanun’un 19. maddesi uyarınca tamamının ödenmesinin veya 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5. bendinde yazılı menkul mallar hariç.) teminat gösterilmesinin istenileceği tabiidir. (*)
——————————————————————————————————————————————————————————————
(*) Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 05.05.2008
Sayı : B.07.1.GİB.0.60/6000-2467-045937
VİVK Md. 10, 11
Benzer Konular:
Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.