Vade Farkı, Fiyat Farkı, Faiz, Prim ve Kur Farkında KDV Durumu

KDV Kanunu’nun “Matraha Dahil Olan Unsurlar” başlanğıcını taşıyan 24. maddesinin “c” bendine göre; vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de KDV matrahına dahildir denilmektedir.Ancak Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24/c maddesinde “kur farkları”nın matraha dahil olacağı, dolayısıyla KDV’ye tabi olacağı yönünde açık bir ifade belirtmemiştir.

Konu ile ilgili olarak 30.06.2007 tarihinde yayımlamış olan 105 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nde ise, konuya açıklık getirilmiştir. Buna göre; teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Her ne kadar ilgili Tebliğ’de ortaya çıkan kur farklarının KDV’ye tabi olması gerektiği hüküm altına alınmış ise de, kur farkına bağlı olarak ortaya çıkan tutar üzerinden mi KDV hesaplanacağı, yoksa söz konusu tutara iç yüzde yöntemi uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacağı yönünde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak Maliye Bakanlığı’nın konu ile ilgili olarak vermiş olduğu bir özelgesinde belirttiği üzere, kur farkına ilişkin KDV’nin, kur farkına iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir. Ortaya çıkan kur farkına ilişkin KDV’nin hesabında, malın teslim tarihinde tabi olduğu KDV oranının iç yüzde yöntemi uygulanmak suretiyle hesaplanması gerekmektedir.

Ancak konu ile ilgili olarak Danıştay’ın vermiş olduğu kararlara bakıldığında ise oluşmuş tam bir içtihat olmadığı görülecektir. Danıştay’ın vermiş olduğu bir takım kararlarda kur farklarının KDV’ye tabi olduğu, bir kısım kararlarda ise kur farklarının KDV’ye tabi olmadığı yönünde kararlar oluştuğu görülmektedir.Eflasyon hanesinin tek haneye inmesiyle bu olgularında gün geçtikçe önemini kaybettiği bir gerçektir.

line
footer

Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]

Tüm hakları ©2009-2010 Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir üzerinde saklıdır.