Türkiye’de Kurulan Yabancı Bir Şirketin Gayrimenkul Satın Alma İzni

Not:Türkiye’de taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinme şartları ile ilgili Yeni Yönetmelik Çıktı bakınız…

Türkiye’de taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinme şartları Tapu Kanunu’nun 36. maddesinde düzenlenmiştir. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

a- Bu şirketlerce edinilecek taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek amacıyla edinilmelidir.

b- 18.12.1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla bu şirketlerin, askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ve aynı Kanun’un 28. maddesi çerçevesinde belirlenen stratejik bölgelerdeki taşınmaz edinimleri için Genel Kurmay Başkanlığı’ndan ya da yetkilendireceği komutanlıklardan; özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz edinimleri için ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valilikten izin alınmalıdır.

Bu şekilde edinilen taşınmazların devri konusu da maddede düzenlenmiştir. Buna göre, taşınmazların Türkiye’de kurulu bulunan bir başka yabancı sermayeli şirkete devrinde ve taşınmaz maliki yerli sermayeli bir şirketin hisse devri yoluyla yabancı sermayeli hale gelmesi durumunda da yukarıdaki şartlar geçerli olacaktır.

Türkiye’de kurulu yabancı sermayeli şirketlerin tasfiyesi halinde şirketin sahip olduğu taşınmazın şirket ortağı yabancı gerçek kişiler veya yurt dışında kurulu yabancı ticaret şirketleri tarafından edinilmek istenmesi halinde ise yukarıda açıkladığımız 35. madde hükümleri uygulanacaktır.

Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Edinimine İlişkin Yönetmelikte( 12.11.2008 tarih ve 27052 sayılı Resmi Gazete) yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin ülkemizde taşınmaz edinimine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Yönetmeliğe göre, ülkemizde taşınmaz mülkiyeti ve/veya sınırlı ayni hak edinmek isteyen yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin izlemesi gereken yol şu şekilde açıklanmıştır. Şirketler, taşınmazın bulunduğu yerdeki Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’ne başvurarak taleplerini ileteceklerdir. Bu başvuru sırasında Valiliklere verilecek belgeler Yönetmelikte belirtilmiştir.

Valilikler, taşınmaz edinimi başvurusunun yapılmasını müteakip, mülkiyet edinimi talebinin şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusu çerçevesinde olup olmadığını Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nden yedi gün içinde; taşınmazın askerî yasak bölge, askerî güvenlik bölgesi veya stratejik bölgede kalıp kalmadığını, bu bölgelerde kalması halinde taşınmaz mülkiyeti ediniminin uygun olup olmadığını Genelkurmay Başkanlığı veya yetkilendireceği komutanlıklardan otuz gün içinde; taşınmazın özel güvenlik bölgesinde kalıp kalmadığını ise, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yirmi gün içinde bildirmesini yazılı olarak talep eder. Taşınmazın özel güvenlik bölgesi içinde kalması halinde taşınmaz mülkiyeti edinimi talebi Valilik bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından değerlendirilir.

Edinilmek istenen taşınmazın askerî yasak bölge, askerî güvenlik bölgesi, stratejik bölge veya özel güvenlik bölgesi dışında kaldığının ilgili birimlerden gelen cevaplar doğrultusunda tespit edilmesi halinde, bu bölgelerdeki taşınmaz mülkiyeti edinimi talebi, şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusuna ilişkin olarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün görüşü çerçevesinde Valilik tarafından sonuçlandırılır. Değerlendirmenin olumlu olması halinde sonuç, şirkete ve ilgili tapu sicil müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Değerlendirmenin olumsuz olması halinde ise sonuç, şirkete yazılı olarak bildirilir. Taşınmazın askerî yasak bölge, askerî güvenlik bölgesi veya stratejik bölge içinde kalması halinde, Genelkurmay Başkanlığı veya yetkilendireceği komutanlıklar, taşınmaz mülkiyeti edinimine ilişkin talebi ülke güvenliği yönünden değerlendirerek sonucu valiliğe bildirir. Değerlendirmenin olumlu olması halinde Valilik, sanayi ve ticaret il müdürlüğünün şirketin taşınmaz edinimi talebinin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusuna uygunluğuna ilişkin görüşü çerçevesinde talebi sonuçlandırır. Valilik, değerlendirmesinin olumlu olması halinde sonucu, şirkete ve ilgili tapu sicil müdürlüğüne; olumsuz olması halinde ise şirkete, yazılı olarak bildirir. Taşınmazın özel güvenlik bölgesi içinde kalması halinde Komisyon, taşınmaz edinimi talebini, ülke güvenliği ve şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusu çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşların yazılı görüşlerini değerlendirerek karara bağlar.

Sınırlı ayni hak edinimi başvurularında ise Valilik başvuruyu takiben, talebin şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konusu çerçevesinde olup olmadığının yedi gün içerisinde bildirilmesini Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nden yazılı olarak talep eder ve başvuruyu Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün görüşü çerçevesinde sonuçlandırır.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin yukarıda açıkladığımız şekilde edindikleri taşınmazların ve/veya sınırlı ayni hakların, şirketlerin ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konuları çerçevesinde kullanılması zorunludur. Taşınmazların ve/veya sınırlı ayni hakların bu amaçla kullanılıp kullanılmadıkları Valilik bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından, resen ya da kişi veya kuruluşların yazılı başvuruları üzerine başlatılacak süreç ile değerlendirilir.

Değerlendirme sonucunda, taşınmazların ve/veya sınırlı ayni hakların, Kanun hükümlerine aykırı biçimde edinildiğinin veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde, durum valiliklerce Maliye Bakanlığı’na bildirilerek, taşınmazların ve/veya sınırlı ayni hakların tasfiyesi yoluna gidilecektir.

Benzer Konular:

  1. Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Edinmeleri
  2. YABANCI PERSONEL ÇALIŞTIRMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
  3. HEM İKAMETGAH İÇİN HEMDE (SMK) İŞYERİ İÇİN KONUT SATIN ALMA
  4. yabancı kişiler veya yabancı tüzel şirketlerin taşınmaz mal edinmesi
  5. YABANCI KİŞİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİ
line
footer

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/