Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. madde kapsamında tevkif edilen vergilerin mahsup ve iadesine imkan sağlayan söz konusu beyan ihtiyari bir beyan olup, bu imkandan yararlanmak için ihtiyari beyanın kanuni süresinde yapılması gerektiği tabiidir. Dolayısıyla kanuni süresi geçtikten sonra verilen beyannamelere dayanılarak, beyan edilen gelirlerle ilgili olarak tevkif suretiyle ödenen vergilerin iadesi mümkün değildir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-Geç/67
Konu: Süresinde ihtiyari beyanname ile beyan edilmeyen tevkifatın, mahsup ve iadesinin yapılıp yapılamayacağı hk.
….
İLGİ: Başkanlığımız … Grup Müdürlüğü … Müdürlüğü’ne hitaben verilen ……2009 tarihli dilekçeniz.
İlgi’de kayıtlı dilekçenizde, 2006 yılında İMKB hisse senedinden 20000 YTL. zarar ettiğinizi ve 3000YTL. vergi kesintisi olduğunu ancak, bu vergi kesintisinin ihtiyari beyan doldurularak geri alındığını yeni öğrendiğinizi belirtmek suretiyle vergi kesintisinin tarafınıza iade edilip edilemeyeceği hususunu sormaktasınız.
Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. maddesi ile 01/01/2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları için tevkif yoluyla vergilendirilme esası getirilmiş olup, anılan maddenin (7) numaralı fıkrasında; (1), (2), (3) ve (4) numaralı fıkra hükümleri uyarınca tevkifata tabi tutulan kazançlar için gerçek kişilerce yıllık veya münferit beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler dolayısıyla verilecek yıllık beyannameye bu gelirlerin dahil edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Aynı maddenin (11) numaralı fıkrasında da, dar mükellefler de dahil olmak üzere, bu madde kapsamında tevkifata tabi tutulan ve yıllık veya münferit beyanname ile beyan edilmeyeceği belirtilen menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar için takvim yılı itibarıyla yıllık beyanname verilebileceği, beyan edilen gelirden, aynı türden menkul kıymetler için yıl içinde oluşan zararların tamamının mahsup edilebileceği, mahsup edilemeyen zararların izleyen takvim yılına devredilemeyeceği, beyan edilen gelir üzerinden (13/11/2008 tarih ve 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 27/10/2008 tarihinden itibaren: dar mükellef için %10, tam mükellefler için % 0) oranında vergi hesaplanacağı, hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif edilen vergilerin mahsup edileceği ve mahsup edilemeyen tutarın genel hükümler çerçevesinde red ve iade edileceği hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu beyan, takvim yılı içerisinde mahsup edilemeyen zararların ihtiyari beyan yoluyla mahsup edilebilmesi ve böylece Geçici 67. madde kapsamında tevkif edilen vergilerin de mahsup ve iadesine ilişkin olup, buna ilişkin beyanname de, esas itibarıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 92. maddesinde belirtilen yıllık gelir vergisi beyannamesinin beyan süresine ilişkin hükümlerine tabi bulunmaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. madde kapsamında tevkif edilen vergilerin mahsup ve iadesine imkan sağlayan söz konusu beyan ihtiyari bir beyan olup, bu imkandan yararlanmak için ihtiyari beyanın kanuni süresinde yapılması gerektiği tabiidir. Dolayısıyla kanuni süresi geçtikten sonra verilen beyannamelere dayanılarak, beyan edilen gelirlerle ilgili olarak tevkif suretiyle ödenen vergilerin iadesi mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Grup Müdür V.
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.