ŞUBELERDE DEFTER TUTMA VE NOTER ONAYI

Vergi Usul Kanunu’nda şubeler için ayrı defter tutulup tutulmayacağına dair özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Söz konusu Kanun’un “Defter Tutma” bölümünün “Maksat” başlıklı 171. maddesinde, mükelleflerin bu Kanun’a göre tutmaları gereken defterleri vergi uygulaması bakımından bu maddede yazılı maksatları taşıyacak şekilde tutacakları, 175. maddede ise mükelleflerin, anılan Kanun’un 171. ve müteakip maddelerinde belirtilen maksat ve esaslara uymaları şartıyla defterlerini ve muhasebelerini işlerinin bünyesine uygun olarak diledikleri usul ve tarzda tanzim etmekte serbest oldukları belirtilmiştir. Bu hükümden hareketle Maliye Bakanlığı, şubeleri için ayrı defter tutmak isteyen mükelleflerin, merkezden ayrı olarak şubeleri için de notere defter onaylatabileceklerini kabul etmektedir. Şube için kullanılacak defterler şubenin ya da merkezin bulunduğu yerin noterine onaylatılabilmektedir.

Ancak Bakanlık, şube olarak tescil edilmeyen irtibat bürosu gibi mahallerin defter tutma taleplerini kabul etmemektedir.

85 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile Maliye Bakanlığı, serbest bölgelerde şube olarak faaliyet gösteren mükelleflerin dilerlerse merkezden ayrı defter tutabileceklerini, buna karşılık şube kayıtlarını ana merkezde tutulan defterlerde de izleyebileceklerini düzenleme altına almıştır. Şube için ayrı defter tasdik ettirilmek isteyen mükellefler defterlerini Serbest Bölge Müdürlüklerine onaylattıracaklardır.

Benzer Konular:

  1. DEFTER TASDİKLERİ VE ÖZELLİK ARZ EDEN KONULAR
  2. DEFTER VE BELGELERİN KAYBOLMASI HALİNDE MÜKELLEFÇE YAPILACAK İŞLEMLER
  3. YASAL DEFTERLERİ İBRAZ ETMEMENİN YAPTIRIMLARI
  4. DEFTER VE BELGELERİN İBRAZ EDİLMEMESİ
  5. DEFTER VE BELGELERİN İBRAZ EDİLMEMESİ HALİNDE KDV İNDİRİMİ
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb