*İlgide kayıtlı yazınızda; Daireniz mükelleflerinden ………. San. ve Tic. A.Ş.’nin ……. tarihi itibariyle vadesi geçmiş 20.675.387,17 TL vergi borcunun bulunduğu, anılan şirketin yönetim kurulu üyelerinden ………… ’ın ………. tarihli dilekçesi ile; 17.06.1998 tarihinde istifa dilekçesini şirket yönetim kuruluna vererek yönetim kurulundan ayrıldığı, söz konusu dilekçenin yönetim kurulunca 18.06.1998 tarihinde kabul edildiği ancak şirketin olağan genel kurulunun 13.07.1998 tarihinde yapıldığı ve genel kurul kararının 29.07.1998 tarihinde tescil edildiği, bu hususun ise ……..1998 tarih ve ……. sayılı ticaret sicili gazetesinde ilan edildiğinden bahisle 18.06.1998 tarihinden sonraki dönemlere ait şirket borcundan sorumlu tutulmamasını talep ettiği belirtilerek adı geçenin sorumluluk döneminin tespitinde istifa dilekçesini verdiği tarihin mi bahsi geçen ticaret sicili gazetesinde yer alan bilgilerin mi esas alınacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, A Seri 1 Sıra numaralı Tahsilat Genel Tebliğinin “VIII. Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu” başlıklı bölümünün 2. maddesinde;
6762 sayılı Kanunun 317 nci maddesinde; “Anonim şirket idare meclisi tarafından idare ve temsil olunur.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, anonim şirketin kanuni temsilcisi idare meclisi, bir diğer ifade ile yönetim kuruludur. Kanunun 317 nci maddesi hükmü genel kuralı belirtmekte, ancak vazifelerin azalar arasında ne şekilde taksim olunacağı 319 uncu maddede düzenlenmektedir.
Anılan maddede, “Esas mukavelede idare ve temsil işlerinin idare meclisi azaları arasında taksim edilip edilmeyeceği ve taksim edilecekse bunun nasıl yapılacağı tespit olunur. İdare meclisinin en az bir azasına şirketi temsil salahiyeti verilir.
Esas mukavele ile temsil salahiyetinin ve idare işlerinin hepsini veya bazılarını idare meclisi azası olan murahhaslara veya pay sahibi olmaları zaruri bulunmayan müdürlere bırakabilmek için umumi heyete veya idare meclisine salahiyet verilebilir. Bu gibi kayıtlar bulunmadığı takdirde 317 nci madde hükmü tatbik olunur.” hükmü yer almaktadır.
…………….
Buna göre, 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesi uygulamasında kanuni temsilci, şirket esas sözleşmesi ile temsile yetkilendirilmiş veya kaynağını esas sözleşmeden alan yetki ile idare meclisi ya da genel kurulca temsil yetkisi verilmiş kişi veya kişiler olacaktır.
Aynı bölümün 3. maddesinde;
Türk Ticaret Kanununun 323 üncü maddesinde, idare meclisinin şirketi temsile salahiyetli kimseleri tescil edilmek üzere ticaret siciline bildireceği, temsil salahiyetine müteallik kararın noterlikçe tasdik edilmiş suretinin de sicil memuruna verilmesinin şart olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre;
- Temsil salahiyetine ilişkin noter tasdikli yetkili organ (yönetim kurulu veya genel kurul) kararı,
- Şirketi temsil salahiyeti verilen kişilerin kimler olduğu,
hususlarının ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmiş olması gerekmektedir. Aynı Kanunun 38 inci maddesi gereğince de bu tescilin ilan tarihinden itibaren hüküm ifade edeceği tabiidir.
4. maddesinde ise;
“Türk Ticaret Kanununa ilişkin yukarıda yer verilen açıklamalar dikkate alınarak, bir anonim şirketin kanuni temsilcileri;
a) Öncelikle şirket esas sözleşmesinde yönetim kurulu üyelerinden birinin veya birden fazlasının şirketi temsile yetkili kılınıp kılınmadığı,
b) Şirketi temsile yetkili üye esas sözleşmede belirlenmemiş ise sözleşmede yönetim kurulu veya genel kurula, yönetim kurulu üyesi olması şartıyla murahhas üyeleri veya şirkette pay sahibi olmayan sorumlu müdürleri temsilci olarak belirleme konusunda yetki verilip verilmediği,
c) Esas sözleşmede temsilci belirleme konusunda yetkisi bulunan organ tarafından bu yetki çerçevesinde temsil salahiyetinin; yönetim kurulu üyelerinden biri veya birkaçına ya da yönetim kurulu üyelerinden en az biri ile birlikte şirketin sorumlu müdürü veya müdürlerine devredilip devredilmediği hususlarına göre belirlenecektir.
Bu hususların varlığı, ticaret sicili kayıtlarına ve ilanın yapıldığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesine bakılarak tayin olunacaktır.” denilmektedir.
Mezkur Tebliğin ilgili bölümünde yer alan açıklamalara istinaden, …….. tarih ve ……. sayılı ticaret sicili gazetesinde ilan edilen ve ………..’ın anılan şirketin yönetim kurulundan ayrılmasına dayanak teşkil eden olağan genel kurulu karar günü olan 13.07.1998 tarihi itibariyle adı geçenin şirket borcundan sorumluluğu sona ermiş olup bu tarihten sonraki dönemlere ait şirket borcundan sorumlu tutulmaması gerekmektedir.
*MUKTEZA (İVDB)
————————————————————–
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.20.01/294-505 13.07.2009*7523
Konu :Kanuni temsilcilerin şirket tüzel kişiliğinden tahsil
edilemeyen vergi borcundan7 sorumlu oldukları dönemlerin
tespitinde ticaret sicili gazetesi bilgilerinin esas alınacağı
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.