ŞİRKET PERSONELİ SAĞLIK HARCAMASI GİDER KAPSAMINDADIR

Sağlık giderlerinin hizmet erbabına sağlanan bir menfaat olarak kabul edilmesi nedeniyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1.maddesi uyarınca ücret olarak ücret bordrosu üzerinden gider olarak kaydedilmesi mümkündür.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/KVK-8

Konu : Şirketçe karşılanan şirket personelinin tedavi masraflarının gider yazılıp yazılamayacağı hk.

…….İlgi : …/07/2008 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirketiniz çalışanın …Hastanesi’nde tedavi gördüğü, tüm tedavi masraflarının şirketiniz tarafından karşılandığı belirtilerek, söz konusu tedavi masraflarının gider olarak yazılıp yazılmayacağı hususunu sormaktasınız.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Safi Kurum Kazancı” başlıklı 6. maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden tespit edileceği, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu 8. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilecektir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61.maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94′üncü maddesinde, hizmet erbabına ödenen ücret ve ücret sayılan ödemeler üzerinden, aynı kanunun 103. ve 104. maddelere göre sorumlularca istihkak sahiplerine nakden veya hesaben ödenme aşamasında tevkifat yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1. bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre; personelinizin tedavisinin özel sağlık kuruluşunda yapılması nedeniyle şirketiniz tarafından yapılan harcamaların ücret olarak değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 94.maddesi uyarınca tevkifat yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, sağlık giderlerinin hizmet erbabına sağlanan bir menfaat olarak kabul edilmesi nedeniyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1.maddesi uyarınca ücret olarak ücret bordrosu üzerinden gider olarak kaydedilmesi mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Grup Müdür V.

Benzer Konular:

  1. 70 milyon kişi sağlık sigortalısı
  2. GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİME ESAS KAZANÇLAR
  3. GENEL SAĞLIK SİGORTALISI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR
  4. ANONİM ŞİRKET ,LİMİTED ŞİRKET,KOPERATİF VE ŞAHIS KURULUŞLARI İÇİN YENİ KAYITTA İSTENİLEN EVRAKLAR
  5. 5510 sayılı Kanuna göre Şirket Ortaklarının Sigortalılık durumu
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.