Sigorta Acentelerinde BSMV ve KDV Uygulamasında Yeni Dönem
5766 Sayılı Kanunla Gider Vergileri Kanunu ve KDV Kanununda yapılan değisikler sonrasında sigorta acenteleri için vergi uygulamasında tamamen yeni bir dönem baslamıstır.
Eski uygulamada sigorta acenteleri (sigorta acenteleri ve brokerleri 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uygulamasında “sigorta aracıları” olarak tanımlanmaktadır)
düzenledikleri poliçeler açısında BSMV mükellefi sayılmaktaydı. BSMV mükellefi olmaları nedeniyle de tüm islemleri KDV istisnası kapsamındaydı.
BSMV Uygulamasında Değisiklik Gider Vergileri Kanununda 5766 Sayılı Kanunla yapılan değisiklik ile yetkili acenteler tarafından (sigorta aracıları) tanzim edilen poliçelere iliskin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin (BSMV) beyan ve ödeme mükellefiyeti sigorta sirketlerine verilmistir. Diğer bir ifadeyle sigorta acentelerinin BSMV mükellefiyetleri sona ermistir. Bu hüküm 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bu nedenle sigorta sirketlerince, kendilerine sirket nam ve hesabına sigortalı ile sigorta sözlesmesi yapma ve prim tahsil etme yetkisi verilen acentelerin (yetkili acentelerin),
Ağustos/2008 döneminden itibaren BSMV beyannamesi vermelerine gerek bulunmamaktadır. KDV Uygulamasında Değisiklik KDV Kanununda yapılan değisiklik ise istisnanın uygulanmasına iliskindir. KDV Kanununda 5766 sayılı Kanunla yapılan değisiklik sonrasında sigorta islemlerindeki KDV
istisnası “sigorta aracılarının sigorta sirketlerine yaptığı sigorta muameleler” le sınırlı hale gelmistir. Konuya iliskin yayınlanan 110 no.lu KDV Genel Tebliği uyarınca, sözlesme yapma ve prim tahsil etme yetkisi bulunan veya bulunmayan sigorta acenteleri ile sigorta brokerlerinin sigorta sirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine iliskin islemleri karsılığı aldığı komisyon bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayacaktır. Dolayısıyla, faaliyetleri tamamen bu istisna kapsamındaki islemlerden olusan, hiçbir vergilendirme döneminde vergiye tabi islemleri bulunmayan sigorta aracıları bu istisna kapsamındaki islemleri nedeniyle KDV beyannamesi vermeyeceklerdir. Ayrıca, bu istisna kapsamındaki hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV, KDV Kanununun (30/a) maddesine göre indirim konusu yapılmayacak, isin niteliğine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. İstisna kapsamına giren islemlerle istisna kapsamına girmeyen islemlerin birlikte yapılıyor olması halinde, istisna kapsamına giren islemler nedeniyle yüklenilen KDV’nin aynı
sekilde gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. Öte yandan, faaliyetleri KDV Kanununun (17/4-e) maddesi uyarınca KDV’den müstesna olan sigorta aracıları (sigorta acentesi ve brokerler) tarafından isletmelerine ait tasınır ve tasınmazların teslimi ve sigorta muamelelerine iliskin olanlar dısındaki hizmetleri KDV’ye tabidir.
Bu nedenle, sözü edilen sigorta aracılarının istisna kapsamına girmeyen KDV’ye tabi arızi islemlerinin bulunması halinde, bu islemler sadece islemin gerçeklestiği dönem için bir defaya mahsus olarak verilecek 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Benzer Konular:
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.