Haklarında kambiyo takibine başlanan ihracatçıların kur farklarının sermayeye eklenerek vergi dışında tutulmasına ilişkin uygulamadan yararlanamayacağı.
İstemin Özeti: Davacı tarafından ihtirazi kayıtla verilen 2003 yılı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden yapılan tahakkuka karşı dava açılmıştır. (…) Vergi Mahkemesi kararıyla; 06.08.2003 günlü ve 25191 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4961 sayılı Kanunla, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’a geçici 1 ve 2. maddelerinin eklendiği, Kanun’un geçici 1. maddesi ile haklarında kesinleşmiş mahkeme kararları bulunan kişilerin durumlarının düzenlendiği ve maddenin ikinci fıkrasında “Bu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde yükümlü oldukları kıymetleri cari kurdan yurda getirenlerin cari kur üzerinden hesaplanan değer ile defter kayıtlarında yer alan ihracat bedeli arasındaki fark, pasifte bir fon hesabında izlenir. Bu fon sermayeye eklenmesi halinde gelir ve kurumlar vergisine tabi tutulmaz.” hükmünün bulunduğu, Kanun’un geçici 2. maddesinde ise haklarında kambiyo takibine başlanan, ancak, henüz yargıya intikal ettirilmeyenlerin durumunun düzenlendiği, fakat geçici 2. maddede, 1. maddedeki şekilde bir vergi istisnasının yer almadığının görüldüğü, davacının, Kanun’un 2. maddesi kapsamında bulunduğu, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yargıya intikal etmeyip, kambiyo takibine başlanılmış olduğu, Kanun’un geçici 2. maddesi kapsamına giren mükelleflerin de, bu Yasa’dan yararlanarak yurda getirmiş oldukları dövizin kur farkını sermayeye ilave etmeleri halinde, vergi istisnasından yararlanacaklarına ilişkin bir hükmün mevcut olmadığı, dolayısıyla, ihtirazi kayıt kabul edilmeyerek yapılan işlemde Kanun’a aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı, geçici 1. maddede yer alan istisnanın, geçici 2. maddeye giren mükellefler için de uygulanması gerektiğini, Kanun’un Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Karar: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, (…) Vergi Mahkemesinin kararının onanmasına oybirliğiyle karar verildi.
——————————————————————————————————————-
Danıştay Dördüncü Daire
Tarih : 09.11.2006
Esas No : 2005/1647
Karar No : 2006/2154
1567 sK. Geçici md. 1, 2
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.