SERBEST BÖLGELERDE YABANCI PERSONEL İSTİHDAM EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 10′uncu maddesinde; “Serbest bölgelerde, faaliyet gösterecek iş yerlerinde yabancı uyruklu yönetici ve vasıflı personel çalıştırılabilir. Buna ait esaslar yönetmelikle belirlenir. Serbest bölgelerde Türkiye Cumhuriyeti sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin Yabancılar İçin Çalışma İzni başlıklı 18′inci maddesinde de, yanlarında yabancı yönetici ve vasıflı personel çalıştırmak isteyen serbest bölge kullanıcılarının “Çalışma İzin Belgesi” almak için hazırlanmış matbu formları ve eklerini doldurup, imzalayarak, “Çalışma İzni” almak üzere, ilgili Serbest Bölge Müdürlüğüne ya da Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri öngörülmüştür.

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 98/3 sayılı Genelgede, serbest bölgelerde personel istihdam edilmesine ilişkin esaslar açıklanmıştır. Bu Genelgede yer alan düzenlemeleri genel olarak belirtecek olursak;

a) Serbest bölgelerde çalışacak personelin yurt içinden temininde güçlük çekilen yönetici ya da vasıflı personel olması ve bu durumun diploma ile belgelenmesi esas olup yoksa, sertifika ya da daha önce çalıştığı firmalardan alınan referansın ibrazı gerekmektedir. (Bu kişinin firmanın sahibi ya da ortağı olması durumunda böyle bir şart aranmaz.)

b) Çalışma izni alınması için başvurulan personele daha önce Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce verilmiş bir çalışma izni varsa bunun iptal edilmesi ve bu işlemi tevsik eden belgelerin başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.

c) Yabancı personelin istihdam taleplerinde Serbest Bölge Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formunda belirtilen sayıda Türk işçisinin istihdam edilmiş olma hususunun dikkate alınacağı ve bu formda belirtilenden fazla yabancı personel istihdam edilmek istenmesi durumunda da gerekçesinin açıklanmasının isteneceğinin göz önünde bulundurulması gerekir.

ç) İstihdam etmek istediği yabancı personele “çalışma izni” verilebilmesi için, serbest bölge kullanıcısının bir dilekçe ve aşağıdaki belgelerle birlikte Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurulması gerekir. (şahsen ya da postayla)

- Yabancı Personel Başvuru Formu,

- 6 adet fotoğraf

- Yabancı personelin ilgili Türk konsolosluğu ya da Türkiye’deki bir

noterden onaylı pasaport tercümesi ve sureti,

- Son mezun olduğu okulun noter tasdikli diploma tercümesi,

(Müracaat eden kişi firma sahibi veya ortağı ise diploma sureti ve tercümesi aranmaz. )

- Daha önce izin alınmışsa bu izin yazısının ve belgenin fotokopileri,

- Son 4 aylık döneme ait SSK Prim Bordrosu,

Süre uzatımı talep edeceklerin ise,

- Daha önce düzenlenen çalışma izin belgesinin aslı,

- 6 adet fotoğraf

- Çalışılan süreye ilişkin SSK Prim Bordroları

d) İç İşleri Bakanlığından ikamet izni alan yabancı personelin 1 ay içerisinde bölgede çalışmaya başlaması gerekir, aksi taktirde çalışma izni iptal edilir ve İç İşleri Bakanlığına bildirilerek ikamet iznin iptali sağlanır.

e) Yabancı personelin serbest bölgede çalışması için verilen çalışma izin belgesiyle Türkiye’de çalıştığı tespit edilirse, bu personeli istihdam eden serbest bölge kullanıcısının faaliyet ruhsatı iptal edilir.

f) Çalışma İzin Belgesinin muhafazasından, personeli istihdam eden kullanıcı sorumlu olup, belgenin istihdam süresince saklanması gerekir. İşten ayrılan ya da çalışma izni iptal edilen personelin çalışma izin belgesinin aslının bir hafta içerisinde Müsteşarlığa iade edilmesi gerekir.

Benzer Konular:

  1. YABANCI PERSONEL ÇALIŞTIRMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
  2. KAMU KURUMLARINA GEÇİCİ STATÜDE PERSONEL ALIMI
  3. YABANCI KİŞİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİ
  4. Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Edinmeleri
  5. Türkiye’de Çalışan Yabancı işçilerin Sigortalılık Durumu
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb