İTHALAT DENETİMİ VE BELGELENDİRME :
(Ek-1) sayılı listede yer alan maddelerin insan sağlığı ve güvenliği yönünden uygunluğu, Sağlık Bakanlığınca Kontrol Belgesi ile belgelenir.
Kontrol belgesi ithalatçı veya temsilcisi tarafından Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimi kapsamında beyannamenin tescili sırasında ilgili gümrük idaresine sunulur.
Kontrol Belgesinin süresi 6 aydır.
(1) Kontrol Belgesi alınması için aşağıdaki belgelerle birlikte ithalat öncesinde Sağlık Bakanlığı’na (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü) başvurulur:
a) Başvuru dilekçesi,
b) 3 nüsha Kontrol Belgesi formu (Ek-2),
c) Proforma fatura veya fatura,
ç) Analiz sertifikası,
d) Menşe ülkenin yetkili mercii tarafından onaylı sağlık sertifikası ve tercümesi.
(2) Kontrol Belgesi verilmiş bir ürün ile aynı menşe ülke ve ihracatçı firmaya ait, aynı spesifikasyonlara sahip ürünün müteakip ithalatlarında, daha önce alınan Kontrol Belgesi için Sağlık Bakanlığı’na tevdi edilen sağlık sertifikasına göre işlem yapılır. Ancak, Bakanlıkça gerek görülmesi halinde sağlık sertifikasının yenilenmesi istenebilir.
(3) Doğrudan tüketiciye intikal eden maddelerin ithalatında, gerekli görülen durumlarda aşağıda yer alan bilgilerin Sağlık Bakanlığı’na ibrazı gerekir.
a) İthalatçı firmanın unvanı ve adresi,
b) Malın imal tarihi, muhafaza şartları, seri no, muhteviyatı, kullanma talimatı ve özellikleri,
c) Süreli mallarda son kullanma tarihi,
ç) Kullanım amacı ve günlük dozu.
Kontrole tabi maddelerin ithaline mahsus ruhsatname :
(1) (Ek-1) sayılı listede yer alan madde ve müstahzarları ithal edenlerin, ithalatın gerçekleşmesinden sonra en geç 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı tarafından bu Tebliğin 4 üncü Maddesinin (1) inci fıkrasında belirtilen mevzuat ile Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik gereğince verilen Kontrole Tabi Maddelerin İthaline Mahsus Ruhsatnamenin gümrüklerce onaylı “D” nüshasını ve ilgili gümrük beyannamelerini Bakanlığa (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü) göndermeleri ve ayrıca Kontrole Tabi Maddelerin İthaline Mahsus Ruhsatnamenin bir suretinin mala refakat etmesi zorunludur.
(2) (Ek-1) sayılı listede yer alan ve “Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı 1988 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” kapsamında olup, Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen Kontrole Tabi Maddelerin İthaline Mahsus Ruhsatname ile ithalatçı tarafından gümrüğe getirilen kimyasal madde/narkotik prekürsörlerin sanayiciler tarafından gerçekleştirilen ithalatı sırasında, Sağlık Bakanlığı’nca üç orijinal nüsha olarak düzenlenen “Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili İthalatında Gümrük İdarelerinde Kullanılmaya Mahsus Ruhsatname” onaylanmak üzere ilgili gümrük idaresine sunulur. Bu maddeleri ithal edenlerin, anılan belgenin gümrüklerce onaylı “C” nüshasını ve ilgili gümrük beyannamelerini, ithalatın gerçekleşmesinden sonra en geç 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı’na (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü) göndermeleri zorunludur.
(3) Toluen için “Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili İthalatında Gümrük İdarelerinde Kullanılmaya Mahsus Ruhsatname” yerine Sağlık Bakanlığınca düzenlenen 1 yıl geçerli “Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili İthalatında Gümrük İdarelerinde Kullanılmaya Mahsus Kayıt Belgesi” aranır. İthalatın gerçekleşmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde ithalatçı veya temsilcisi tarafından gümrük giriş beyannamesinin fotokopisi, fatura ve dağıtıcı firma tarafından ithalatçı firmaya düzenlenen ve ithalatın hangi Ruhsatnameye istinaden gerçekleştirildiğini gösteren belgenin Sağlık Bakanlığı’na (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü) iletilmesi zorunludur.
Kapsam dışı yazısı :
Tebliğ kapsamına girmemesine rağmen, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P.) itibariyle Tebliğ eki listelerde yer alan ithale konu bir ürünle ilgili olarak, söz konusu ürünün Bakanlık mevzuatına göre değerlendirmeye tabi tutulamadığını belirten Kapsam Dışı Yazısı (Ek-3) düzenlenerek ilgili gümrük idaresine iletilir ve keyfiyet ithalatçı veya temsilcisine bildirilir.
Gümrük işlemleri :
Bu Tebliğ kapsamında gümrük idarelerince;
a) (Ek-1) sayılı listede yer alan ürünlerin ithalatında Sağlık Bakanlığınca düzenlenen Kontrol Belgesi veya Kapsam Dışı yazısı, gümrük beyannamesinin tescili sırasında aranır.
b) Bu Tebliğin 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen Kontrole Tabi Maddelerin İthaline Mahsus Ruhsatnamenin “D” nüshası aranır ve onaylanır.
c) Bu Tebliğin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında belirtilen “Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili İthalatında Gümrük İdarelerinde Kullanılmaya Mahsus Ruhsatname”si aranır ve anılan belgenin “C” nüshası onaylanır.
ç) Bu Tebliğin 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasında belirtilen Toluen için “Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiilî İthalatında Gümrük İdarelerinde Kullanılmaya Mahsus Kayıt Belgesi” aranır ve onaylanır.
Daha Fazla Bilgi için dengemusavirlik.com Sitesini İnceleyiniz..