ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GİDER YAZILABİLİR Mİ?

özel iletişim vergilerini kurum kazancınızın tespitinde maliyet unsuru olarak dikkate almanız mümkün olmayıp, kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin tekstil kimyevi maddelerinin ithalatı ve toptan pazarlaması işinden dolayı …. Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunu ve şirket adına kayıtlı hatlı ve cep telefonlarına ait faturalardaki ödemiş olduğunuz özel iletişim vergilerini bugüne kadar kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate aldığınızı belirterek, söz konusu vergiyi gider kalemlerine mi yoksa bugüne kadar olduğu gibi kanunen kabul edilmeyen gider olarak mı dikkate alınması gerektiğini sormaktasınız.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6.maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8.maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40.maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 6. bendinde ise, işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun “Özel İletişim Vergisi” başlıklı 39.maddesinde,” 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin…

a) Her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri % 25, … Oranında özel iletişim vergisine tâbidir.

…Verginin mükellefi; birinci fıkrada sayılan telekomünikasyon hizmetlerini sunan işletmecilerdir. Verginin matrahı, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül eder…

Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümleri uygulanır. … Özel iletişim vergisi, düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilir.

Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez…”hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, kurumunuz tarafından ödenen özel iletişim vergilerini kurum kazancınızın tespitinde maliyet unsuru olarak dikkate almanız mümkün olmayıp, kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Grup Müdür V.

————————————————————————————————————————————————-

Maliye bakanlığı Özelgesi (ivdb)

Sayı : B.07.1 .GİB.4.34.l6.01/KVK-8

Konu :Özel iletişim vergisinin gider olarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

Benzer Konular:

  1. ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNİN GİDER NİTELİGİ
  2. Özel İletişim Vergisi Gelir ve Kurumlar Vergisinden İndirilemez
  3. Geç Yatan Faturanın Gecikme Zammına Özel İletişim Vergisi
  4. Özel iletişim vergisi hangi Durumlarda İndirim Konusu olur
  5. ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 4)
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb