(*)İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin iletişim araçlarını zorunlu olarak yoğun bir şekilde kullandığı ve bu çerçevede özel iletişim vergisi mükelleflerinin sundukları tesis, devir, nakil, haberleşme, internet servis sağlayıcılığı ve diğer telekomünikasyon hizmetleri dolayısıyla hizmetlere ilişkin telekomünikasyon hizmetleri nedeniyle ödediği özel iletişim vergisinin gider yazılıp yazılamayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6’ncı maddesinde, Kurumlar Vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, vergiye tabi safi kurum kazancının tespitinde ise Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, aynı maddenin 1’inci bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir.
Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler ile kanunlarda tadadi şekilde belirlenen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bunlara işletme giderleri de denilebilir.
Bir masrafın genel gider adı altında masraf yazılabilmesi için yapılmış olması masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekir.
Konu ile ilgili olarak 19 no.lu Kurumlar Vergisi Sirküleri’nin “Özel İletişim Vergisinin Mükellefi Olmayan Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefleri Tarafından Gider Yazılıp Yazılamayacağı” başlıklı 4. bölümünde gerekli açıklamalar yapılmıştır.
Öte yandan, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun özel iletişim vergisine ilişkin 39’uncu maddesi gereğince ön ödemeli kart satışları dahil, her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin % 25’i oranında, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri %15 ve kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti %5, bu sayılanlar dışındaki diğer telekomünikasyon hizmetlerinin %15 oranında özel iletişim vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Aynı maddede Özel İletişim Vergisinin gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kaydedilemeyeceği ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre özel iletişim vergisi mükellefi olmayan şirketinizin sabit ve mobil telekomünikasyon hizmeti alımına yönelik firmanız adına düzenlenen faturalarda yer alan özel iletişim vergisi, 6802 sayılı Kanunun 39’uncu maddesinin 6’ncı fıkrası ve 19 Sıra Numaralı Kurumlar Vergisi Sirkülerinin 4’üncü bölüm açıklamaları çerçevesinde kurum kazancının tespitinde gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir.
————————————————————————–
(*)Özelge
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
21.04.2009 – 13376
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/