ORTAKLARA VERİLEN BORCUN FAİZİ KDV’YE TABİ OLMAKLA BİRLİKTE, ÖRTÜLÜ KAZANÇLA İLGİLİ TARHİYAT KALDIRILMIŞSA, KDV YÖNÜNDEN DE TARHİYAT YAPILAMAYACAĞI

Ortaklarına borç para vermek suretiyle faiz geliri elde edilmesinin 3065 sayılı Kanun kapsamında ticari faaliyet olarak kabul edilmesi ve dolayısıyla söz konusu borç verme işlemi sonucu elde edilen faiz gelirlerinin KDV’ye tabi olması gerektiği, ancak örtülü kazanç ile ilgili tarhiyatın kaldırıldığı durumlarda, KDV yönünden de tarhiyat yapılamayacağı.

İstemin Özeti: Ortaklarına örtülü kazanç dağıttığı ileri sürülen davacı adına 2001/2. dönemi için re’sen katma değer vergisi salınıp, vergi ziyaı cezası kesilmiştir. Vergi Mahkemesi kararıyla; davacı kurumun 2000 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu ortaklarına örtülü olarak kazanç dağıttığı ileri sürülerek katma değer vergisi salınıp, ceza kesildiği, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde verginin konusunu teşkil eden işlemlerin sayıldığı, 4. maddesinde hizmetin tarif edildiği, 20. maddede ise matrahın belirlendiği, ortakların şahsi kullanımları için işletmeden çektikleri paralar nedeniyle hesaplanması gereken faizler, teslim veya hizmetin karşılığını teşkil eden bedel kapsamında olmadığından, ayrıca Yasa’nın öngördüğü anlamda ve bir hizmet karşılığı davacı şirket adına bir menfaat doğmadığından, katma değer vergisine tabi olmadığı gerekçesiyle tarhiyatın kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı İdare, yapılan tarhiyatın kanuna uygun olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

Karar: 3065 sayılı KDVK’nın 1. maddesinin birinci fıkrasında, Türkiye’de yapılan ve maddede sayılan işlemlerin katma değer vergisine tabi olduğu belirtildikten sonra, 1. bentte, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlere yer verilmiştir. Yasa’nın 2. ve 3. maddelerinde teslim sayılan işlemler, 4. ve 5. maddelerinde ise hizmet ve hizmet sayılan işlemler tanımlanmıştır. Anılan maddelere göre katma değer vergisinin, bir mal hareketine veya bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşen ya da vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlanması şeklinde oluşan bir hizmete bağlı bir işleme dayandırıldığı görülmektedir.

Dosyanın incelenmesinden, davacı şirketin ortaklarına cari hesap yoluyla borç para verdiği ve bu suretle faiz geliri elde ettiği, ancak bu gelirleri için fatura düzenlemediği ve katma değer vergisi hesaplayarak beyan etmediği anlaşılmaktadır.

3065 sayılı Kanun’un yukarıda açıklanan hükümleri karşısında, ortaklarına borç para vermek suretiyle faiz geliri elde edilmesinin anılan Kanun kapsamında ticari faaliyet olarak kabul edilmesi ve dolayısıyla söz konusu borç verme işlemi sonucu elde edilen faiz gelirlerinin katma değer vergisine tabi olması gerektiği açıktır. Ancak, davacının ortaklarına örtülü kazanç dağıttığı iddiasıyla tarh edilen kurumlar vergisine karşı açılan davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararı Danıştay 4. D.’nin kararıyla; Kanun’da öngörüldüğü anlamda örtülü kazancın şartlarının dava konusu olayda ne şekilde gerçekleştiği açıkça ortaya konulmaksızın, varsayıma dayalı olarak tarhiyat yapıldığı gerekçesiyle bozulduğundan ve Vergi Mahkemesi kararıyla bozma kararına uyularak tarhiyatın kaldırılmasına karar verildiğinden, olayda katma değer vergisi tarhını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

Bu durumda, Mahkeme kararında sonucu itibariyle hukuka aykırılık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddine, Vergi Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle onanmasına, oybirliğiyle karar verildi.

————————————————————————————————————————————–

Danıştay 4. Daire

Tarih : 21.03.2007

Esas No : 2006/222

Karar No : 2007/910

KDVK Md. 4, 5

Benzer Konular:

  1. ORTAKLARA CARİ HESAP YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA KDV
  2. ALIŞVERİŞ YAPAN MÜŞTERİLERE ÇEKİLİŞLE VERİLEN HEDİYELER KDV’YE TABİ DEĞİL
  3. CARİ HESAP YOLUYLA ORTAĞA BORÇ PARA VERİLMESİNİN KDV’YE TABİ OLDUĞU
  4. ALINAN KREDİNİN ŞİRKETE BORÇ VERİLMESİNDE ÖRTÜLÜ SERMAYE
  5. ÖRTÜLÜ KAZANÇ İDDİASI İÇİN EMSAL ARAŞTIRMASI GEREKTİĞİ
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb