ÖLÜM YARDIMININ GELİR VERGİSİ İLE VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU

* Hizmet erbabına ana, baba, eş veya çocuğunun ölümü nedeniyle verilen tazminat ve yapılan yardımların gelir vergisinden müstesna tutulması gerektiği; hizmet erbabının kendisinin ölümü halinde, yasal mirasçılara yapılan yardım ve ödenen tazminatların ise Gelir Vergisi Kanunu’nun uygulama alanına girmediği ve veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerektiği hk.

Yazınızda, Bankanız tarafından personelin ölümü halinde yasal mirasçılarına ve ayrıca bazı aile fertlerinin ölümü halinde personelinize ölüm yardımı adı altında ödeme yapıldığı belirtilerek, bu ödemelerin gelir vergisine tabi olup olmadığı hususundaki Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 25/1. maddesinde, “Ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminat ve yapılan yardımlar;”ın gelir vergisinden müstesna olduğu belirtilmiştir.

Bu hükme göre, hizmet erbabına; ana, baba, eş veya çocuğunun ölümü nedeniyle verilen tazminat ve yapılan yardımların gelir vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

Ancak, hizmet erbabının kendisinin ölümü halinde, varislere yapılan yardım ve ödenen tazminatlar Gelir Vergisi Kanunu’nun uygulama alanına girmemektedir.

Öte yandan, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun “muafiyetler” başlıklı 3. maddesinin (a) ve (b) fıkralarında;

Amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden kurumlar vergisine tabi olmayanların;

Yukarıdaki fıkrada sayılanlar dışında kalan hükmü şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin;

Veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanun’un istisnalar başlıklı 4. maddesinin (f) bendinde de, 3. maddenin (a) ve b) fıkraları şümulüne giren şahısların statüleri gereğince maksatları içinde usulüne uygun olarak yaptıkları yardımların veraset ve intikal vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre, 3. maddenin (a) ve (b) fıkraları şümulüne giren hükmi şahıslar tarafından, kuruluş maksatları ve statülerine göre yapılan yardımların veraset ve intikal vergisine tabi tutulmaması icap eder.

Bu açıklamalar çerçevesinde, Bankanızın 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin (a) ve (b) fıkralarında sayılan kuruluşlar kapsamına girmediğinden, Bankanız tarafından vefat eden personelin yasal mirasçılarına ölüm yardımı adı altında yapılan ödemelerin, veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekir.

Ancak, vergilendirme işlemi vergi dairesince yapılacağından, Bankanız bünyesinde çalışmakta iken vefat eden personelin mirasçılarına ödeme yapılabilmesi için aynı Kanun’un 17. maddesi uyarınca, mirasçıların verginin ödendiğine dair vergi dairesinden verilmiş belge ibraz etmeleri, böyle bir belge ibraz etmedikleri takdirde %5 oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yapıldıktan sonra bakiyesinin ödenmesi ve tevkif edilen meblağın da en geç bir hafta içerisinde ilgili vergi dairesine (veraset ve intikal vergisi işlemlerine bakan) yatırılması gerekmektedir.

———————————————————————————

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 12.02.2009

Sayı : B.07.1.GİB.0.60/6000-2505/15821

GVK Md. 25/1

VİVK Md. 3

Benzer Konular:

  1. KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİNİN GELİR VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU
  2. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİ
  3. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 40)
  4. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 40)
  5. SİTE DE ÇALIŞAN ÜCRETLİLERİN GELİR VERGİSİ DURUMU
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/