İlmühaberli taahhütlü posta yolu yerine normal posta aracılığıyla tebliğ edilen işlemde; usulüne uygun olarak tebliğ edilmeyen işleme karşı açılan davada, dava açma süresi, ilgilinin işlemi öğrendiği tarihten itibaren başlar.
İstemin Özeti: Davacının 2000 yılına ait indirimli orana tabi işlemleri nedeniyle indiremediği katma değer vergisinin iadesi talebiyle yaptığı düzeltme şikayet başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır. Vergi Mahkemesinin kararıyla; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinde, dava açma süresi özel kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve İdari Mahkemelerinde altmış ve Vergi Mahkemelerinde otuz gün olduğunun öngörüldüğü, bu durumda davacı tarafından yapılan şikayet başvurusunun reddine ilişkin Maliye Bakanlığı işleminin tebellüğ tarihi olan 20.08.2005 tarihinden itibaren otuz gün içinde en son 19.09.2005 tarihinde dava açılması gerekirken, bu süre geçirildikten sonra açılan davanın süreaşımı nedeniyle inceleme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın süreaşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir. Davacı, ret işleminin 20.09.2005 tarihinde tebliğ edildiğini, davanın süresinde açıldığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Karar: Düzeltme ve şikayet başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, husumetin Maliye Bakanlığı’na yöneltildiği ve dosyanın Maliye Bakanlığı husumetiyle tekemmül ettirilerek karara bağlandığı görülmüştür. Ancak, 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 33. maddesine 5615 sayılı Kanun’un 18. maddesiyle eklenen ibare ile Maliye Bakanlığı’na yapılmış olan atıfların Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılmış sayılması öngörüldüğünden, bu aşamadan itibaren davanın Gelir İdaresi Başkanlığı husumetiyle görülmeye devam edilmesi gerekmektedir.
Davacının 2000 yılına ait indirimli orana tabi işlemleri nedeniyle indiremediği katma değer vergisinin iadesi talebiyle yaptığı düzeltme şikayet başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptal istemiyle açılan davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar veren Vergi Mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinin birinci fıkrasında, dava açma süresinin özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve İdari Mahkemelerinde altmış ve Vergi Mahkemelerinde otuz gün olduğu öngörülmüştür. Bu durumda, başka bir yasal düzenlemede ayrı dava açma süresi gösterilmeyen Maliye Bakanlığı’na yapılan şikayet başvurularının reddine ilişkin işlemlerin iptali için ilgililerin otuz gün içinde Vergi Mahkemesine dava açması gerekmektedir. Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 93. maddesinin 1. fıkrasında tahakkuk fişinden gayri, vergilendirme ile ilgili olup, hüküm ifade eden bilumum vesikalar ve yazıların adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta vasıtasıyla ilmühaberli taahhütlü olarak, adresleri bilinmeyenlere ilan yolu ile tebliğ edileceği belirtilmiştir. Sözü edilen maddeye göre işlemin muhatabı hakkında hüküm ifade etmesi için posta ile yapılan tebliğin ilmühaberli taahhütlü yapılması gerektiği açıktır. Normal postayla yapılan tebliğin ilgilisi hakkında hukuki sonuç doğurması muhatabın tebligata muttali olduğunu beyan etmesine bağlıdır ki, bu durumda da işlemin tebliğ tarihi, davacının tebligata muttali olduğunu bildirdiği tarih olarak kabul edilmelidir.
Dosya içeriğinden davacının 2000 yılına ait indirimli orana tabi işlemleri nedeniyle indiremediği katma değer vergisinin iadesi istemiyle yaptığı müracaatın vergi dairesi tarafından kabul edilmemesi üzerine Maliye Bakanlığı’na yaptığı şikayet başvurusunun da reddedildiği, söz konusu ret işleminin iptal istemiyle açılan davanın da Vergi Mahkemesince süre aşımı nedeniyle reddine karar verildiği anlaşılmıştır. Ancak, dava konusu işlem, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 93. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olarak “ilmühaberli taahhütlü” posta yolu yerine, normal posta aracılığıyla tebliğ edildiği görülmektedir. Bu durumda, usulüne uygun olarak tebliğ edilmeyen işleme karşı açılan davada, dava açma süresi ilgilinin işlemi öğrendiği tarihten itibaren başlayacaktır. Davacının uyuşmazlık konusu işlemi 20.09.2005 tarihinde öğrendiğini belirtmesi karşısında otuz günlük dava açma süresi içinde 03.10.2005 tarihinde açılan davayı süre aşımı nedeniyle reddeden Vergi Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulüyle, Vergi Mahkemesinin kararının bozulmasına, oybirliğiyle karar verildi.
————————————————————————————————
Danıştay 4. Daire
Tarih : 15.01.2008
Esas No : 2006/4228
Karar No : 2008/24
Benzer Konular:
Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]
Tüm hakları ©2009-2010 Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir üzerinde saklıdır.