İndirimli orana tabi işlemleri bulunan mükelleflerin hak kazandıkları iade miktarını; cari yılın sonraki dönemlerinde mahsuba konu edebilecekleri gibi, bir sonraki yılda da nakden veya mahsuben geri alabilecekleri.
Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden (N) Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından Başkanlığımıza verilen bir örneği ilişik 22.02.2008 tarihli dilekçede, firmalarının elektronik takograf cihazı imalatı ve satışı faaliyetinde bulundukları, faaliyet konuları olan cihazlar indirimli oranda katma değer vergisine tabi olduğundan yüklendikleri vergilerin iadesini talep ettikleri, Aralık 2007 dönemine ilişkin iade taleplerinin ilgili vergi dairesince reddedilerek yerine getirilmediğinden bahisle, Aralık/2007 dönemine ilişkin olarak verdikleri katma değer vergisi beyannamesi ile Eylül, Ekim, Kasım/2007 dönemlerinde yaptıkları indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla yüklendikleri katma değer vergilerinin mahsuben iadesinin mümkün olup olamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesi hükmü uyarınca, indirimli orana tabi işlemleri bulunan mükelleflerin bu işlemler nedeniyle yüklendikleri ve indirim yoluyla telafi edemedikleri verginin iadesine ilişkin usul ve esaslar 99, 101 ve 106 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri’nde belirlenmiştir.
Söz konusu Tebliğlerde yapılan açıklamalara göre, indirimli orana tabi işlemleri bulunan mükellefler, 2006 ve izleyen yıllardaki indirimli orana tabi işlemleri nedeniyle yüklendikleri ve indirim yoluyla telafi edemedikleri vergiler için talep edebilecekleri KDV tutarını 74 ve 76 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri’nin ilgili bölümlerindeki açıklamalara uygun olarak aylar itibariyle ve kümülatif olarak hesaplayacaklar, bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda iade tutarının ilgili yıl için belirlenen alt limiti geçtiği dönemde aşan kısmını, izleyen dönemlerde ise tamamının mahsuben iadesini talep edebileceklerdir. Kesinleşen alacağın tamamının mahsup olarak kullanılamaması halinde ise kullanılmayan tutar aynı yılın gelecek dönemlerdeki mahsup taleplerinde dikkate alınabilecektir.
Uygulamaya ilişin olarak 03.08.2006 tarih ve 41 Numaralı KDV Sirküleri’nin 1-b bölümünde yapılan düzenlemeye göre, indirimli orana tabi işlemleri bulunan mükellefler hak kazandıkları iade miktarını cari yılın sonraki dönemlerinde mahsuba konu edebilecekleri gibi, bir sonraki yılda da 99 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin 1.5. “Yılı İçinde Mahsup Edilemeyen Vergilerin İadesi” başlıklı bölümdeki açıklamalara göre nakden veya mahsuben geri alabileceklerdir.
99 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin 1.5. “Yılı içinde Mahsup Edilemeyen Vergilerin İadesi” başlıklı bölümünde ise, indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmının, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebileceği, iade talebinin en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabileceği açıklamalarına yer verilmiştir.
Aralık ayına ait beyanname izleyen yılın Ocak ayı içinde verilebildiğinden 2007 yılının muhtelif dönemlerine ait mahsup taleplerinin Aralık/2007 beyannamesi ile beyan edilmesi ve mahsup taleplerinin bu beyannameye dayanılarak yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Ayrıca, 2008 Ocak ayında verilebilen Aralık/2007 dönemi beyannamelerine dayanılarak, ay bütünlüğü de göz önünde tutulmak suretiyle Ocak/ 2008 içinde muaccel hale gelen borçlar için de mahsup talep edilmesi ve bu taleplerin 2007 esas alınmak suretiyle “yıl içindeki mahsup talebi” olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.
————————————————————————————————————————————
Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 04.03.2008
Sayı : B.07.1.GİB.0.01.54/5429-834/20724
KDVK Md. 29
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.