BİRİNCİ BÖLÜM: AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR AMAÇ: Madde 1 – Bu Kanunun amacı; turizm sektörünü düzenleyecek, geliştirecek, dinamik bir yapı ve işleyişe kavuşturacak tertip ve tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. KAPSAM: Madde 2 – Bu Kanun, turizm hizmeti ile bu hizmetin gereği kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinin tespiti ile geliştirilmelerine, turizm yatırım ve işletmelerinin teşvik edilmesine, düzenlenmesine …
Devamını Oku »YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ MAKİNE VE TECHİZATLARDA KDV İSTİSNASI
KDVK’nın 13/d maddesine uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında olan makine ve teçhizatın yurtiçi teslimi ile ithali KDV’den istisna edilmiştir. Maddede belirtildiği üzere istisna sadece ilgili kıymetlerin ithali ve yurtiçi teslimleri için uygulanacak olup, kiralama, ödünç verme ve benzeri işlemlerde istisna uygulaması söz konusu olmayacaktır. İstisna uygulamasının yatırım teşvik belgesini veren idare, yatırımcı, satıcı veya duruma göre gümrük idaresi olmak üzere …
Devamını Oku »TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARDA FAİZ DESTEĞİ
Faiz desteğinin talep edilmesi halinde, bölgesel uygulama kapsamında III. ve IV. bölgelerde yapılacak yatırımlar ile Ar-Ge ve çevre yatırımları için uygulanması öngörülmüştür. ygulama finansman giderlerinin önce yatırımcı tarafından ödenmesi, daha sonra faiz desteği olarak belirlenen tutarın yatırımcıya iade edilmesi esasına dayanmaktadır. Teşvik belgelerinde faiz desteği öngörülen yatırımlar için yatırımcının talepte bulunması, bankaların kredi kullan-dırımını öngörmesi ve bankaca Hazine Müsteşarlığı’na yapılacak …
Devamını Oku »TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARIN SGK PRİM DESTEGİNDEN YARARLANMASI
2009/1 sayılı Tebliğ’de öngörülen destekten yararlanılabilmesi için öncelikle Hazine Müsteşarlığı’nca düzenlenmiş teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılmış olması gerekmektedir. Dolayısıyla, bahse konu destekten yararlanılabilmesi için teşvik belgesinin alınması yeterli olmayıp, aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı’nca tamamlama vizesinin de yapılmış olması icap etmektedir. Teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılmış olan işverenler, sigorta primi işveren hissesi desteğinden, Hazine Müsteşarlığı’nca, işletmeye geçiş tarihinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na …
Devamını Oku »CE İŞARETİ UYGUNLUK BELGESİ NASIL ALINIR?
CE İŞARETİ UYGUNLUK BELGESİ : CE İşareti ; bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği’nin Sağlık, Güvenlik, Çevre ve Tüketicinin Korunması konularında oluşturmuş olduğu ürün direktifleri olarak bilinen temel kriterlerine uygun olduğunu gösterir. Ürün direktifleri ; hangi ürünün ne tür temel kriterleri karşılaması gerektiğini ve/veya hangi performans seviyesinde olması gerektiğini belirler. Bu doğrultuda, ilgili tebliğde yer alan ekli tabloda …
Devamını Oku »TSE İTHAL UYGUNLUK BELGESİ NASIL ALINIR?
TSE – İthal Uygunluk Belgesi UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ : İlgili tebliğde bulunan (Ek-1) sayılı listede yer alan ürünlerin ithalatında uygunluk değerlendirmesi Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılır. (Ek-1) sayılı listede yer alan ürünler için ithalatçı veya temsilcisi, uygunluk değerlendirmesi yapılmasını teminen, Başvuru Formunu (örneği tarafımızca gönderilecektir) doldurarak TSE’nin en yakın mahalli temsilciliğine başvurur. Uygunluk değerlendirmesi ; listede belirtilen standarda göre veya …
Devamını Oku »TÜRK STANDARTLARINA UYGUNLUK BELGESİ NASIL ALINIR? (TSE)
TÜRK STANDARTLARINA UYGUNLUK BELGESİ (TSE) : Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi ; Türk Standardı bulunan konularda, İmalata Yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış firmaların söz konusu ürünlerinin igili Türk Standardına uygunluğunu belirten ve aktedilen sözleşme ile TSE Markası kullanma hakkı verilen firma adına düzenlenen ve üzerinde TSE Markası kullanılacak ürünlerin ticari markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten, geçerlilik süresi bir yıl …
Devamını Oku »SANAYİ SİCİL BELGESİ NASIL ALINIR?
SANAYİ SİCİL BELGESİ Sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halde tamirat yapan işletmeler ile, elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat firmalarına Sanayi Bakanlığına bağlı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla verilen belgedir. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER 1- Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A ve Sansic C formu) Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Know-how, …
Devamını Oku »TEK İMALATÇI BELGESİ NASIL ALINIR?
TEK İMALATÇI BELGELERİN DÜZENLEMESİ Tanım ve Kapsam 1. Tek İmalin tarifi: Türkiye’de halen başka firma tarafından eş iş görmek üzere -her ne sebeple olursa olsun- aynı yapılmayan bir mamul tek imaldir. Bu aynı oluş, şekil, terkip, spesifikasyon ve iş görme yönünden olup, tescilli marka, lisans ve patent ile bir ilgisi yoktur. 2. Bir malın yalnızca bir firma tarafından imal edildiğinin …
Devamını Oku »TURİZM SEYAHAT ACENTASI BELGESİ NASIL ALINIR? (TÜRSAB BELGESİ)
SEYAHAT ACENTESİ : Seyahat Acenteleri, kar amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acenteleri vasıtası ile pazarlayabilen ticari kuruluşlardır. SEYAHAT ACENTESİ BELGESİ : Seyahat Acentesi Belgesi, seyahat acentesi faaliyeti gösterilebilmesi için ticari kuruluşlara Kültür ve Turizm …
Devamını Oku »