5510 sayılı Yasa’nın 80/c ve 105. maddeleri uyarınca ücretin eki niteliğindeki ilave tediye alacağının, 01.10.2008 tarihinden itibaren sigorta prim kesintisine tabi olduğu hk. İstemin Özeti: Davacı (M. A.) ile davalı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü arasındaki alacak davasına ilişkin İş Mahkemesince verilen ve temyiz edilmeksizin kesinleşen kararın 5510 sayılı Kanun’un 80. maddesine aykırı olduğu iddiası ile kanun yararına bozulması Yargıtay Cumhuriyet …
Devamını Oku »YARGITAY HUKUK KARARLARI
YILLIK İZİN DEFTERİNİN TEMYİZ AŞAMASINDA İBRAZ EDİLMESİ
Ödeme itiraz niteliğinde olup yargılamanın her aşamasında nazara alınabileceğinden, davalı tarafından temyiz aşamasında sunulan, davacı imzasını içeren yıllık izin defteri örneğinin davacıya gösterilerek diyeceklerinin sorulması, gerekli değerlendirme yapılarak sonuca gidilmesi gerektiği. İstemin Özeti: Davacı, onanarak kesinleşen işe iade davasından sonra işe başlatılmadığını ileri sürerek; kıdem ve ihbar tazminatı, diğer işçilik alacakları ile işe iade kararında belirtilen ücret ve tazminat alacakları …
Devamını Oku »İŞÇİLERDEN TEMİNAT SENEDİ ALINMASI OLAĞAN DURUMA AYKIRIDIR
Ekonomik yönden zayıf olan bir işçinin işveren olarak gördüğü şirket ortağı ve yöneticisi ile 40.000 $ bedelli alacak verecek ilişkisine girmesi ve senet vermesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı, davacının çalıştığı iş kolunda işçilerden işe girerken teminat senedi alınması uygulamasına sıkça rastlandığı gibi davacı tanığının da bu hususu doğruladığı, davacının iş sözleşmesinin feshi üzerine tazminat ve alacaklarının tahsili için dava …
Devamını Oku »İŞVERENE ELEKTRONİK POSTADA HAKARET ETMEK HAKLI FESİH SEBEBİ SAYILIR
İşverenin kendisine ait bilgisayar ve e-mail adresleri ile bu adreslere gelen e-postaları her zaman denetleme yetkisi bulunmakta olup, işverene ait bilgisayarları ve e-mail adreslerini özel yazışmalarda kullanıp işverene hakaret niteliğinde sözler sarf etmenin, işveren açısından 4857 sayılı Yasa’nın 24/II-b maddesi uyarınca sataşma niteliğinde haklı fesih nedeni oluşturacağı hk. İstemin Özeti: Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai, izin ile bayram …
Devamını Oku »FAZLA ÇALIŞMA İDDİASINI İSPAT YÜKÜ VE FAZLA ÇALIŞMA İDDİASINDA DELİL
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen …
Devamını Oku »FİİLİ ÖDENEN ÜCRET İLE BORDRO KARŞILIĞI ÖDENEN ÜCRET ARASINDA UYUŞMAZLIK SORUNU
İmzalı bordro karşılığı ödenen ücret ile fiili olarak ödenen ücret arasında uyuşmazlık bulunduğu durumda, işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek meslek odalarından emsal ücret araştırması yapılarak bütün delillerin bir arada değerlendirilerek gerçekte ödenen ücretin miktarının tespiti gerekirken, meslek odalarından araştırma yapmadan bilirkişinin şahsi kanaati ile tespit ettiği değere itibarla hüküm kurulmuş olması …
Devamını Oku »İŞÇİLERİN FARKLI İŞYERLERİNDE GÖSTERİLMESİ DURUMUNDA FİİLİ ÇALIŞMA KONUSU
İşçinin fiilen davalı şirkette çalışmasına rağmen resmi kayıtlarda başka işyerinde çalıyor gösterilmesi halinde, fiilen çalıştığı yere karşı açtığı davanın, fiili çalışma olgusuna değer verilerek doğru hasma karşı açıldığının kabulü gerekir. İstemin Özeti: Davacı kıdem tazminatı, izin ücreti, fazla mesai alacağının, ödetilmesine karar verilmesini istemiş, yerel mahkeme, isteği husumetten reddine karar vermiş, hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiştir. Karar: …
Devamını Oku »MİRASÇIYA HİLE YAPARAK HAKSIZ MİRAS EDİNME KONUSUNDA YARGI KARARI
ÖZET (*): Uyuşmazlık satış vaadi sözleşmesinin yorumundan kaynaklanmaktadır. Yorumun konusu irade beyanının içeriğinin anlamını ortaya koymaktadır. Öyle ise sözleşmenin şekil ve hükümlerini belirlemek için, tarafların gerek hataen ve gerekse sözleşmenin gerçek niteliğini saklamak için yararlandıkları tanım ve ifadeler üzerinde durmadan gerçek ve ortak niyetlerini anlamak gerekecektir. (818 S. K. m. 18) (4721 S. K. m. 1009) Dava: Taraflar arasındaki “tapu …
Devamını Oku »İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVEREN TARAFINDAN HAKLI NEDENLE FESHİ
Kendi vardiyasına geldiğinde önceki vardiyada yapılan hatalı üretimi fark etmiş, ancak yetkilileri uyararak üretimi durdurmayıp hatalı üretime bilerek devam eden işçinin eylemi doğruluk ve bağlılığa aykırı davranış niteliğinde olup, işveren feshi haklı nedene dayanmaktadır. İstemin Özeti: Davacı iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini, kendisinin teslim aldığı vardiyada üretime öncekinde nasılsa öyle devam ettiğini, bir kusur söz konusuysa bunun önceki …
Devamını Oku »DOĞUMA DAYALI BORÇLANMA SİGORTALILIK BAŞLANGICINDAN ÖNCE BAŞLATILABİLİR Mİ?
Doğum borçlanması hakkından yararlanabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihten önce hizmet akdine dayalı olarak zorunlu sigortalılık tescilinin yapılmış olması gerektiği hk. İstemin Özeti: Dava, davacının sigortalılık başlangıcından önceki doğumlar sebebiyle borçlanma yapabilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, ilamında belirtildiği üzere davacının doğumları yaptığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasa’nın 70. maddesi gereğince ücretsiz doğum ve analık izni süresinin üst haddi 6 ay …
Devamını Oku »