Anasayfa / DIŞ TİCARET MEVZUATI

DIŞ TİCARET MEVZUATI

KANADA’NIN DEVLET YAPISI VE HUKUK SİSTEMİ

• Kanada, yaklaşık 33 milyon nüfusu ve Rusya’dan sonra arazi büyüklüğü bakımından dünyada ikinci sırada yer alan, doğal kaynaklar bakımından zengin sanayileşmiş bir ülkedir. • Ülkenin resmi dili İngilizce ve Fransızca’dır. • Devletin yapısı, İngiliz devlet yapısına benzeyen, federal devlet ve eyaletlerden oluşan “parlamenter demokrasi” olarak tanımlanmaktadır. • Devletin başında, İngiltere Kraliçesini temsil eden ve yetki bakımından temsil ile sınırlı …

Devamını Oku »

GÜMRÜK VERGİSİ ASKIYA ALINMASI VE AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN TARİFE KONTENJANI AÇILMASI PLANLANAN ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEBLİĞ (İTHALAT: 2011/22)

Kapsam MADDE 1 – (1) Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ihdas edilen gümrük birliği çerçevesinde, 1/1/2012 tarihi itibariyle gümrük vergisi müştereken askıya alınması ve Avrupa Birliği tarafından tarife kontenjanı açılması planlanan ürünlerin listesi ekte yer almaktadır. Başvuru esasları MADDE 2 – (1) Anılan ürünlerden herhangi birini üretiyor olması nedeniyle gümrük vergisinin askıya alınmasına veya tarife kontenjanı açılmasına itiraz etmek isteyen …

Devamını Oku »

2008/2 SAYILI TASARIM DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2011/3)

MADDE 1 – Bu Tebliğ, 27/12/1994 tarihli ve 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı”na dayanılarak hazırlanan Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun 4/4/2011 tarihli ve 2011/5 sayılı Kararına istinaden hazırlanmıştır.   MADDE 2 – Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 11/4/2008 tarihli ve 2008/4 sayılı “Tasarım Desteği Hakkında Karar”ı ile anılan Karara istinaden 18/4/2008 tarihli ve 26851 …

Devamını Oku »

SEKTÖREL TANITIM GRUPLARININ KURULUŞU VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN İHRACAT: 2010/6 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT: 2011/1)

MADDE 1 – 11/6/2010 tarihli ve 27608 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sektörel Tanıtım Gruplarının Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Tebliğ”in “Amaç” başlıklı 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(1) Bu Tebliğin amacı, Müsteşarlıkça belirlenen ihracat politikaları, stratejiler, hedef pazarlar ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde yurt dışında ve yurt içinde Türk ürünlerinin algısını geliştirmek ve ihracatını artırmak amacıyla, sektörel ve/veya ürün …

Devamını Oku »

KANADA’DA EMLAK HUKUKU (MÜLK EDİNME)

A- FEDERAL YASA Kanada’da gayrimenkul alımında işlem hangi eyalette gerçekleşecek ise o eyaletin yasaları geçerli olmaktadır. Bu kuralın istisnaları şöyledir: – Kanada’daki yabancı yatırımlara ilişkin mevzuat, – İcra ve iflas düzenlemeleri, – Büyük kredi kurumlarına ilişkin düzenlemeler, -Vergi düzenlemeleri, – Federal çevre standartlarının uygulanması, – Taşımacılık sektöründeki federal yasa ve düzenlemeler (tren yolu, havaalanı arazileri vb.) B- EYALET YASALARI 1. …

Devamını Oku »

KANADA’DA FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

A- FEDERAL YASA 1. Patentler • Patent, federal devlet tarafından Patent Yasasında (Patent Act) belirtilen kıstaslara uyan buluşlara verilmekte olup patent sahibinin buluşun başkaları tarafından üretilmesini, kullanılmasını veya satılmasını engellemesi amacıyla kullanılmaktadır. • Patentler sadece belli buluşlara (makinalar, teknik süreçler vs.) verilmektedir. • Bir buluşun patent alabilmesi için kullanışlı ve yenilikçi olması gerekmektedir. Buluşun patent başvurusu yapılmadan önce kamuya çeşitli …

Devamını Oku »

KANADA VERGİ SİSTEMİ

A- KANADA GELİR VERGİSİ KANUNU: • Kanada Gelir Vergisi Kanununa (Income Tax Act) göre Kanada mukimi olmayan ancak Kanada’da iş yapan kişilerin Kanada vergi iadesi formu doldurmaları ve yasada belirlenen esaslara göre vergilendirilebilen gelir üzerinden hesaplanan vergi miktarını ödemeleri gerekmektedir. • Kanada mukimi olmayan kişiler şu şekilde tanımlanmaktadır: *Kanada dışında bir ülkede ikamet eden kişiler ya da, *Kanada ile ikamet …

Devamını Oku »

KANADA’YA MAL İHRACATINA YÖNELİK ÖNEMLİ BİLGİLER

Kanada’da gerçekleştirilen mal ithalatı federal hükümet tarafından düzenlenmekte olup ithalatçıların gümrük işlemlerinde uymaları gereken kurallar, gümrük vergilerinin hesaplanma biçimleri Gümrük Kanununda (Customs Act), gümrük vergilerinin oranları ise Gümrük Tarifesinde (Customs Tariff) yer almaktadır. 1. Tarifenin Sınıflandırılması • Kanada’ya ithal edilen malların sınıflandırılması Dünya Gümrük Örgütünün hazırlamış olduğu “Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi”ne göre yapılmaktadır. • Mallara ait 6 haneli …

Devamını Oku »

OTONOM TARİFE KONTENJANI AÇILMASI VE GÜMRÜK VERGİLERİNİN ASKIYA ALINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

OTONOM TARİFE KONTENJANI AÇILMASI VE GÜMRÜK VERGİLERİNİN ASKIYA ALINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : (2011/ 18 ) MADDE 1- (1) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ihdas edilen Gümrük Birliği çerçevesinde, Gümrük Birliği kapsamı (tarım ürünleri hariç) ürünlerde; Türkiye’nin de katıldığı AB Ekonomik Tarife Sorunları Grubunca (ETSG); gümrük vergisinin askıya alınması kararlaştırılan ürünler AB ile eş zamanlı olarak İthalat Rejimi Kararı …

Devamını Oku »

GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT

GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT: (2011/ 19) MADDE 1- (1) Bu Tebliğ, İthalat Rejimi Kararı’nda Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine (GTS) ilişkin tarife tavizlerinden yararlanan eşya ile ülkelerin belirlenmesinde esas teşkil eden hususları açıklamak amacı ile yayımlanmıştır. MADDE 2- (1) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ihdas edilen Gümrük Birliği (GB) çerçevesinde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamında En Az Gelişmiş Ülkeler …

Devamını Oku »
Kanber Kılınç (a) Mesaj Yaz!



Lütfen, Bilgilerinizi Eksiksiz Yazınız! Gönder

Mesajınız Başarılı Olarak Gönderildi!