Kullanım süresi geçen veya bir başka biçimde kullanılamayacak hale gelen ve ilgili mevzuat uyarınca teşkil edilen resmi komisyonlar veya takdir komisyonu huzurunda imha edilen malların yitip gittiği ve yok olduğu (zayi olduğu) açık olup, 113 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “Kullanım Süresi Geçen veya Kullanılamayacak Hale Gelen Mallara İlişkin Yüklenilen KDV Hakkında Yapılacak İşlem” başlıklı “E” bölümünün hukuka …
Devamını Oku »DANIŞTAY HUKUK KARARLARI
MÜKELLEFLERİN KOD LİSTESİNE ALINMASININ YASAL DAYANAĞI
Mükelleflerin kod listesine alınmasına ilişkin işleme dayanak olabilecek yasal bir düzenleme bulunmadığı gibi, Anayasa’da buna izin veren bir hüküm de yer almadığından, kod listesine alınma işleminin iptali gerektiği hk. İstemin Özeti: Davacının kod listesine alınmasına ilişkin işlemi; uyuşmazlık konusu işleme dayanak olabilecek yasal düzenleme bulunmadığı gibi, Anayasa’da buna izin veren bir hüküm de yer almadığından, yapılan sınıflandırmanın, çalışma barışını bozucu …
Devamını Oku »YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN KANUNİ TEMSİLCİ SIFATIYLA YETKİ DURUMU
Vergi alacağının doğduğu dönemde kanuni ödevleri yerine getirme hususunda yetki ve sorumluluğu bulunmayan yönetim kurulu üyesinin, VUK’un 10. maddesi uyarınca kanuni temsilci sıfatıyla ödeme emri ile takibinde hukuka uyarlık bulunmadığı hk. İstemin Özeti: Davacı adına, yönetim kurulu üyeliğinde bulunduğu (…) Spor Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’nin ödenmeyen 2001 yılı Ağustos dönemine ait damga vergisi borcunun tahsili amacıyla, kanuni temsilci sıfatıyla düzenlenen …
Devamını Oku »GAYRİMENKUL RAYİÇ DEĞERİ İLE EMSAL KİRA BEDELİ HESABI YAPILMASI
Ticaret mahkemesince tespit ve takdir edilen gayrimenkul rayiç değerinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde düzenlenen emsal kira bedelinin hesaplanmasında dikkate alınamayacağı hk. İstemin Özeti: Elde ettiği gayrimenkul sermaye iradını beyan dışı bıraktığı ileri sürülen davacı adına 2002 yılı için salınan gelir vergisi, hesaplanan fon payı ve kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır. Vergi Mahkemesi kararıyla; 193 sayılı Gelir …
Devamını Oku »KDV’DE VERGİYİ DOĞURAN OLAY
Katma değer vergisinde vergiyi doğuran olay, mal teslimi ve hizmet ifası anında gerçekleşeceğinden buna ilişkin vergilendirme döneminde beyan edilmesi gerektiği, mal ve hizmet bedelinin tahsilinin ise bu açıdan öneminin bulunmadığı hk. İstemin Özeti: Bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığı ileri sürülen davacı adına 2004/1, 2, 3, 7, 9, 10 ve 11. dönemi için re’sen salınan katma değer vergisi …
Devamını Oku »VERGİLENDİRME DÖNEMİ KAPANDIKTAN SONRA KESİLEN ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARININ HUKUKSAL DURUMU
1- Ciroya bağlı olarak belirlenen lisans ücretinin garanti edilen kısmı için, ticari kazançta geçerli olan tahakkuk esasının sonucu olarak vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği, 2- Vergilendirme dönemi kapandıktan sonra düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık bulunmadığı hk. İstemin Özeti: 2003 yılı işlemleri incelenen davacı şirket adına re’sen salınan 2003 yılı kurumlar vergisi, 2003/7-9 dönemi geçici vergi …
Devamını Oku »AVUKATLARIN VEKALET ÜCRETLERİNDEKİ KDV DURUMU
Serbest meslek erbabı olan avukatların gerek icra dairelerinde borçludan adlarına tahsil edilen, gerekse mahkemelerce karşı tarafa hükmedilen vekalet ücretinin katma değer vergisine tabi olduğu hk. İstemin Özeti: Avukatlık faaliyetinde bulunan davacının 2006 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporunda; muhtelif icra müdürlüklerinden müvekkilleri adına yapmış olduğu icra takipleri sonucunda tahsil ettiği ve serbest meslek kazanç defterine gelir olarak kaydettiği …
Devamını Oku »PİŞMANLIK ZAMMININ GİDER YAZILMASI DURUMU
Pişmanlık talebiyle verilen beyannameler üzerine hesaplanan pişmanlık zammının kanunen kabul edilmeyen gider olduğu hk. İstemin Özeti: Davacının 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin pişmanlık talebiyle verdiği düzeltme beyannameleri üzerine hesaplanan ve ödenen 89.290,79 YTL pişmanlık zammının gider olarak yazılması gerektiği ihtirazi kaydıyla verilen 2007 yılının 3. dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinde beyan edilen matrahın bu kısmına karşı açılan davayı; davacı şirketin …
Devamını Oku »İNCELEMEDE KEBİR VE ENVANTER DEFTERİNİN İBRAZ EDİLMEMESİNİN SONUÇLARI
Yasal defterlerin incelemeye ibraz edilmemesi nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi, usulüne uygun olarak tasdik ettirilip tutulan defterlerin varlığı halinde mümkün olup, envanter defteri ve defteri kebir tuttuğuna dair hakkında bir tespit bulunmayan şirket adına defter tutmama eylemi için birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi gerekirken, özel usulsüzlük cezası kesilmesinde yasaya uygunluk bulunmadığı hk. İstemin Özeti: Davacı şirketin 2008 yılına ait envanter …
Devamını Oku »HİSSESİNİ DEVREDEN LTD ORTAĞININ VERGİ SORUMLULUĞU
6183 sayılı Yasa’nın 35. maddesinden doğan ve limited şirket ortaklarını, şirketten tahsiline olanak bulunmayan kamu alacaklarının ödenmesinden doğrudan doğruya ve payları oranında sorumlu tutan kural karşısında, tahsili gereken kamu alacağını yaratan vergilendirmenin ait olduğu dönemde şirketin paylarına sahip ortakların, bu dönemden sonra paylarını devretmiş olsalar da ortaklık sıfatının sürdüğü dönemlere ilişkin şirketin kamu borçlarından kaynaklanan sorumluluklarının devam edeceği hk. İstemin …
Devamını Oku »