KOOPERATİFTEN TAHSİL EDİLEMEYEN KAMU ALACAĞINDAKİ SORUMLULAR

kooperatiften tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği anlaşılan vergi borçları hangi döneme ait ise o dönemdeki kooperatifleri temsile yetkili kılınan kişilerin mal varlığından tahsili cihetine gidilir.

T.C.

ANKARA VALİLİĞİ

İl Defterdarlığı

Tahsilat Gelir Müdürlüğü

Sayı: DEF.0.06.15/6183-mük.035-1304/

Konu: Kooperatiften Tahsil Edilemeyen Amme Alacağının Kimden Tahsil Edileceği Hk.

………………………..

İLGİ: 01.12.2003 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; ………….Kooperatifi’nin 15.12.2003 tarihinde yaptığı genel kurul toplantısı ile ………………Kooperatifi’ne tüm aktif ve pasifiyle katılarak birleştiği,

Söz konusu kooperatiflerin …………….. Vergi Dairesi Müdürlüğüne 70.000.000.000-TL., …………. Vergi Dairesi Müdürlüğüne ise 10.000.000.000-TL. tutarında borcunun bulunduğu, bu nedenle kooperatif adına kayıtlı muhtelif gayrimenkullere vergi dairesince haciz konulduğu belirtilerek,

Söz konusu borçların ödenmesi bakımından sorumluların belirlenmesi, ayrıca kooperatife ait vergi borçlarının nereye ve ne şekilde ödeneceğinin bildirilmesi talep edilmektedir.

6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesinde; “Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıf ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.’ hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan; Kooperatifler Kanunu’nun “IV- Yönetim-Temsil” başlıklı, “1-Yetkinin Devri” yan başlıklı 58 inci maddesinde “Ana sözleşme, Genel Kurul veya Yönetim Kurulunca, Kooperatifin yönetimini ve temsilini kısmen veya tamamen kooperatif ortağı bulunulması şart olmayan bir veya birkaç müdüre veya yönetim kurulu üyesine tevdi etmek yetkisi verebilir.”

Aynı Kanunun 61 inci maddesinde ise “Kooperatif Yönetim Kurulu kooperatifi temsile yetkili kılınan kimselerin isimlerini imzalarını ve bu yetkiye dayanarak kararların noterlikçe tasdikli örneğini ticaret siciline verir.” hükümleri yer almaktadır.

Bu itibarla; birleşme sonucu oluşan kooperatiften tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği anlaşılan vergi borçları hangi döneme ait ise o dönemdeki kooperatifleri temsile yetkili kılınan kişilerin mal varlığından tahsili cihetine gidilir.

Diğer yandan, kooperatifin vadesi geçmiş borçlarının vergi dairesine, vadesi geçmemiş borçlarının ise gerek vergi dairesine gerekse Maliye Bakanlığının anlaşma yaptığı banka şubelerine nakden veya çekle ödenmesi mümkün olup, dilekçenizde sorduğunuz diğer konularda ise idaremizi ilgilendiren bir husus bulunmamaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.

Benzer Konular:

  1. DERNEKTEN TAHSİL EDİLEMEYEN KAMU ALACAĞINDAN KİM SORUMLU?
  2. ltd ve aş vergi boçları
  3. Devlete Borçlu Ltd.Şti.Sorumlularının Durumu
  4. KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEKLER VE İZİNLERİ
  5. MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ İLE İDARİ PARA CEZALARI MİRASÇIDAN İSTENEBİLİR Mİ?
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb