3476 sayılı Kanunla Kooperatifler Kanunu’nun 45. maddesine; “Kooperatif genel kurulları olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az bir defa yapılması zorunludur.” hükmü eklenmiştir.
Maddenin değişiklik yapılmadan önceki halinde, kooperatif genel kurullarının ne şekilde toplanacağına ve toplantının ne zamana kadar yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktaydı. Dolayısıyla, 3476 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih olan 25.10.1988’e kadar, bu konuda Kooperatifler Kanunu’nun 98. maddesindeki yollamadan hareketle, TTK’nın 364. maddesindeki “Olağan toplantı her hesap devresi sonundan itibaren üç ay içinde ve en az yılda bir defa yapılır.” şeklindeki hüküm, kooperatiflerde de uygulanmaktaydı.
Ancak, 3476 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte, TTK’daki hükmün uygulanmasına son verilmiş ve kooperatiflerde olağan genel kurul toplantıları her hesap devresi sonundan itibaren 3 ay içinde değil, 6 ay içinde yapılmaya başlanmıştır.
Kooperatifler Kanunu’nun 45. maddesinde olağan genel kurul toplantılarının “hesap devresinin (döneminin) sonundan itibaren” yapılacağı belirtilmiş, ancak hesap döneminin ne olduğu anılan Kanun’da gösterilmemiştir. Bununla birlikte, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 174. maddesinde “hesap dönemi”nin ne olduğu açıklanmış olup, buna göre mezkur maddede defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağı, hesap döneminin normal olarak takvim yılı (1 Ocak-31 Aralık) olduğu, takvim yılı dönemini faaliyet ve işlemlerin mahiyetine uygun bulmayanların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı’nca 12’şer aylık özel hesap dönemlerinin belli edilebileceği belirtilmiştir.
Belli alanda faaliyet gösteren kooperatifler hariç olmak üzere, uygulamada birçok kooperatif hesaplarını takvim yılına göre tutmaktadır. Takvim yılını kabul eden kooperatiflerin hesap dönemi 1 Ocak tarihi itibariyle başlamakta, 31 Aralık tarihi itibariyle de sona ermektedir. Dolayısıyla, bu kooperatiflerin olağan genel kurul toplantılarını 31 Aralık tarihinden itibaren 6 ay içinde, bir başka deyişle 30 Haziran gününün akşamına kadar yapmaları gerekmektedir. Eğer bir kooperatif özel hesap dönemi belirlemişse, bu dönemin sona ermesinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar genel kurulun yapılması lazımdır. Örneğin, bir üretim veya tarım satış kooperatifi için hesap dönemi 1 Ağustos-31 Temmuz olarak belirlenmişse, hesap döneminin sona erdiği 31 Temmuz’u takip eden altıncı ayın sonuna kadar (31 Ocak) genel kurul toplantısı yapılmalıdır.
Süresinde yapılmayan kooperatif genel kurullarındaki cezai sorumluluk;Kooperatif yönetim kurulu üyeleri, kooperatif genel kurulunu hesap dönemi sonundan itibaren altı ay içerisinde olağan toplantıya çağırmazsa, Kooperatifler Kanunu’nun Ek 2. maddesine göre altı aya kadar hapis ve otuz günden üçyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır. Anılan maddenin 5728 sayılı Kanunla değişik halinde “Bu maddede öngörülen hürriyeti bağlayıcı cezalar paraya tahvil edilemez” şeklindeki fıkraya yer verilmediğinden, yönetim kurulu üyelerine verilecek cezalar TCK’nın 50. maddesi bağlamında adli para cezası dahil diğer seçenek yaptırımlara çevrilebilecektir. Diğer taraftan bu suçtan hüküm giyenler kooperatiflerde yönetim ve denetim kurulu üyesi olamazlar.
Benzer Konular:
Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.