KOMİSYON KARŞILIĞI FATURA, ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI VE GEÇİCİ VERGİYE ÜÇ KAT CEZA

*1- Ödemelerini banka havalesi ile yapmayan veya çek gibi ödeme aracı kullanmayan ve faturada satış hâsılatını elde edebilecek sermaye yapısı ve kapasiteye sahip olmayan mükellefin, komisyon karşılığı fatura kestiğine hükmolunması yerindedir.

2- Komisyon karşılığı fatura olayında VUK’un 353/1. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilemez.

3- Yıllık vergiye mahsuben peşin alınan geçici vergi nedeniyle yol açılan vergi kaybından dolayı üç kat vergi ziyaı cezası kesilemez.

İstemin Özeti: Hurda ticaretinden dolayı mükellefiyet kaydı bulunan davacının komisyon karşılığı fatura ticareti yapması nedeniyle fatura tutarları ve katma değer vergisi beyannamesiyle beyan edilen hâsılat tutarları dikkate alınarak hesaplanan komisyon geliri matraha eklenerek adına 2002 yılı için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi, fon payı ve geçici vergi ile kesilen özel usulsüzlük cezasını; 26.07.2001 tarihinde yapılan yoklamada davacının iş yerinin kapalı olduğu, idarece tespit edilen adreste de bulunamadığı, davacının 10.06.2004 tarihinde işini terk ettiğini bildirdiği ve posta yoluyla gönderdiği işi bırakma bildiriminde yoklamada kapalı olduğu saptanan iş yeri adresini belirttiği, davacıya fatura düzenleyen mükellefler hakkında komisyon karşılığı fatura ticareti yaptığı yoluna inceleme raporları düzenlendiği, davacının işçi çalıştırmadığı 2002 yılında (…) YTL satış hâsılatı elde edebilecek sermaye yapısı ve kapasiteye sahip olmadığı, beyannamelerini posta aracılığıyla gönderdiği ve ödemediği yolundaki tespitler karşısında faaliyeti mal teslimi ve hizmet ifasına dayanmayan sahte fatura ticareti yapmak üzere mükellefiyet tesis ettiren davacı tarafından düzenlenen faturaların komisyon karşılığı düzenlendiği sonucuna ulaşıldığı ve vergi kaybına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan fiille yol açıldığından, üç kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi ve fon payı salınmasında yasaya aykırılık bulunmadığı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 120. maddesi uyarınca mahsup dönemi geçtiğinden geçici verginin aranmayacağı ve geçici verginin yıllık vergiye mahsuben peşin alınan bir vergi olması nedeniyle yol açılan vergi kaybından dolayı üç kat vergi ziyaı cezası kesilemeyeceği, yasaya aykırı şekilde yürüttüğü sahte fatura ticaretinden dolayı belge basım izni alması ve fatura bastırması mümkün olmayan ve bu nedenle fatura düzenleme zorunluluğu bulunmayan davacı adına komisyon geliri karşılığında fatura düzenlenmemesi nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezasında yasaya uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle geçici vergi ve özel usulsüzlük cezasını kaldırmak ve geçici vergi üzerinden kesilen üç kat vergi ziyaı cezasını bir kata indirmek suretiyle değiştiren Vergi Mahkemesinin kararının; davalı idare tarafından, vergi kaybına 213 sayılı Yasa’nın 359. maddesinde yazılı fiille sebebiyet verildiğinden geçici vergi üzerinden kesilen üç kat vergi ziyaı cezasında ve aynı Yasa’nın 353. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasında yasaya aykırılık bulunmadığı, davacı tarafından ise satış yaptığı firmalar nezdinde inceleme yapılmadığı, satış faturalarının mal teslimi karşılığında düzenlendiği ileri sürülerek bozulması istenmiştir.

Karar: Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 1. bendinde, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde, bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine her bir belge için, kanunda öngörülen miktardan aşağı olmamak üzere belgelere yazılması gereken meblağın % 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülmüştür.

Komisyon karşılığı fatura ticareti yaptığı vergilendirme döneminde, hurda ticaretinden dolayı mükellefiyet kaydı bulunduğundan, belge bastırdığı tartışmasız olan davacının kanunla yasak edilmiş faaliyette bulunması, fatura düzenleme yükümlülüğünü kaldırmaz. Kararda dayanılan tersine yargı 353. maddedeki düzenlemeye uygun düşmemiş ise de belli bir komisyonla belge düzenlemek de aynı maddenin 1. bendi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmesini gerektiren eylemlerden değildir. Kararın sözü edilen hüküm fıkrasında, bu nedenle ve sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle temyiz istemlerinin reddine, Vergi Mahkemesinin kararının onanmasına, oyçokluğuyla karar verildi.

———————————————————————————-

*Danıştay 3. Dairesi

Tarih: 06.05.2008

Esas No : 2007/2735

Karar No : 2008/1390

VUK Md. 353/1

GVK Md. 120

Benzer Konular:

  1. BANKACA KESİLEN POS KOMİSYON BEDELİ GİDERDİR
  2. KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE MALİYET TESBİTİ
  3. SİGORTALILIĞIN SONA ERMESİNİ SÜRESİNDE BİLDİRİMEYENE İDARİ PARA CEZASI GELİYOR
  4. 4/B SİGORTALISINA İDARİ PARA CEZASI VERİLEBİLİR Mİ?
  5. TERÖR MAĞDURU ÇALIŞTIRMAMA CEZASI
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb