Kiralar 1 Kasım 2008 ‘den İtibaren Bankalara Yatırılacak

Maliye Bakanlığı tarafından, Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 268 seri numaralı “Gelir Vergisi Genel Tebliği” ile kira tahsilat ve ödemelerinin Banka ve PTT idarelerince düzenlenen belgelerle tevsiki (İspatlama) zorunlu hale getirilmiştir.

Kiracıların, mal sahiplerine 01/Kasım/2008 tarihinden itibaren yapacakları kira ödemeleri için kiralanan mülkün konumu itibariyle aşağıda detaylı açıklanmıştır.

A) KONUT KİRA ÖDEMELERİ :

1 Kasım 2008 Tarihinden itibaren İkametgah (Konut) olarak kullanılan Gayrimenkuller için Kiracıların aylık 500 YTL’nın ve üzerindeki kira ödemelerini Banka veya Postaneye yatırılacaktır. Bu zorunluluğa uymayanları kira bedeli üzerinden ayrı ayrı % 5 oranında Özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Kesilecek özel usulsüzlük cezasının alt limit uygulaması yapılacaktır.

ÖRNEK:

Mal sahibi Hasan Bey, 2008 yılında sahibi olduğu Apartman dairesini (Konut ) Ali Bey’e kiraya vermiştir. Aylık kira bedeli 750 YTL dir.

Tebliğe göre, kiracı Ali Bey, 1/ KASIM /2008 tarihinden itibaren kira bedelini mal sahibi Hasan Bey’in Banka hesabına veya PTT aracılığı ile adresine göndermek zorundadır.

Kiracı Ali Bey Kirayı banka veya PTT ile göndermeyip mal sahibine nakit elden öder ise her iki tarafta aşağıdaki cezaları ödeyeceklerdir.

Kira bedeli : 750.- YTL

Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezası (Kira bedeli 750.- YTL x % 5) = 37,50 YTL

Yapılan hesaplamaya göre Hem Mal sahibini hem de kiracıya 37,50 YTL Özel Usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.Ancak 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun Mükerrer Madde 355′e göre kesilecek ceza her biri için 320 YTL olacaktır.

Çünkü ceza maddesinde asgari ceza miktarı belirlenmiştir. Bu durumda Mal sahibi Hasan Bey ve kiracı Ali Bey’e ayrı ayır 320 YTL ceza kesilecektir. Cezalar her yılın başından itibaren Yeniden değerleme oranınca artırımlıktadır.

ÖRNEK:

Mal sahibi Fatma Hanım, 2008 yılında sahibi olduğu 4 Adet Apartman dairesini (Konut ) 4 Ayrı kiracıya kiralamıştır. Kira tutarları aşağıdaki gibidir.

1. Kiracı Aylık kira bedeli: 450.- YTL

2. Kiracı Aylık kira bedeli: 650.- YTL

3. Kiracı Aylık kira bedeli: 800.- YTL

4. Kiracı Aylık kira bedeli: 1.000.-YTL

Maliye Bakanlığının yayımlamış olduğu tebliğe göre 1/ KASIM/ 2008 tarihinden itibaren 500.-YTL ve üzerinde ödenecek olan kira bedelleri Banka veya PTT vasıtası ile ödenecektir.

Bu durumda ; 1. kiracı, kira bedelini Banka veya PTT vasıtası ile ödemek zorunda değildir. Kira bedelini elden nakit yapabilir. Kirası 500.- YTL’nin altın 450.-YTL olduğu için.

2. 3. ve 4. Kiracılar kira bedellerini 1/ Kasım /2008 tarihinden itibaren her ay mal sahibi Fatma Hanımın Banka hesabına veya PTT vasıtası ile adresine göndermek zorundadırlar. Çünkü her kiracının ödeyeceği kira bedeli aylık 500.- YTL’nin üzerindedir.

Kiracılar , Kira tutarlarını elden nakit öderler ise kiracılara ve mal sahibine ayarı ayırı her kira tutarının % 5′i tutarında 2008 yılı için 320.- YTL dan az olmamak üzere Özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 2008 yılı için uygulanan 320.- YTL özel usulsüzlük cezası

1/OCAK /2009 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranınca artırılacaktır.

B) İŞYERİ KİRA ÖDEMELERİ :

İşyeri sahiplerinin kiraya vermiş oldukları, İşyeri. Dükkan, Büro, Fabrika, Atölye vb yerlerin kira tutarları kaç YTL olursa olsun (500.- YTL’nin altında olsa da) kiracılar ödemelerini Banka veya PTT vasıtası ile mal sahiplerine göndermek zorundadır.

268 sayıl Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre; İşyeri kira ödemelerinde alt limit belirlenmemiştir. 1/ KASIM/ 2008 Tarihinden itibaren 100.- YTL kira ödense de elden ve nakit yapılamayacaktır. Ödemeler Banka veya PTT vasıtası ile yapılacaktır.

ÖRNEK:

Mal sahibi Çetin Bey, 2008 yılında sahibi olduğu işyerini Denetim Limited Şirketi’ne. Kiraya vermiştir. Aylık kira bedeli 450.- YTL dir.

Tebliğe göre, kiracı Denetim Limited Şirketi, 1/ KASIM /2008 tarihinden itibaren kira bedelini mal sahibi Çetin Bey’in Banka hesabına veya PTT aracılığı ile adresine göndermek zorundadır.

Kiracı Denetim Limited Şirketi Kirayı Banka veya PTT ile göndermeyip mal sahibine nakit elden öder ise her iki tarafta aşağıdaki cezaları ödeyeceklerdir.

Kira bedeli: 450.- YTL

Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezası : (Kira bedeli 450.- YTL x % 5) = 22,50 YTL

Yapılan hesaplamaya göre Hem Mal sahibini hem de kiracıya 22,50 YTL Özel Usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.

Ancak 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun Mükerrer Madde 355′e göre kesilecek ceza Mal sahibi Çetin Bey’e için 320.- YTL, Kiracı Denetim Limited Şirketi’ne 1.490.-YTL olacaktır.

Çünkü ceza maddesinde asgari ceza miktarı belirlenmiştir. 2008 Yılı Ceza Tablosunu yazımız içinde bulabilirsiniz. Cezalar her yılın başından itibaren Yeniden değerleme oranınca artırımlıktadır.

ÖRNEK:

Mal sahibi Çağdaş A.Ş , 2008 yılında sahibi olduğu ;

1. İşyerini , İkinci Sınıf tacir olan Ali Bakkala Aylık 2.000.- YTL,

2. İşyerini, MİZAN Limited Şirketi’ne Aylık 3.500.- YTL,

3. İşyerini, Et Entegre A.Ş’ne Aylık 10.000.-YTL’na Kiraya vermiştir.

Tebliğe göre, tüm kiracılar 1/ KASIM / 2008 tarihinden itibaren kira bedellerini mal sahibi Çağdaş A.Ş’in Banka hesabına veya PTT aracılığı ile adresine göndermek zorundadır.

Yukarıdaki kiracılardan 1. Kiracı (Ali Bakkal) ve 3. Kiracı (Et Entegre A:Ş) 1 / Kasım /2008 den itibaren kira ödemesini Banka veya PTT’ye yapmayıp Mal sahibine elden nakit ödemişlerdir. Tebliğ hükümlerine aykırı işlem yapanlara aşağıdaki Özel Usulsüzlük cezası kesilecektir.

1.Kiracı (Ali Bakkal) İçin; (Kira Bedeli 2.000.- YTL x %5 ) = 100 .-YTL Ancak Asgari Ceza miktarı olan 680 .-YTL Özel Usulsüzlük Cezası kesilecektir.

Mal sahibi Çağdaş A.Ş için (1. Kiracısından dolayı ) (Kira Bedeli 2.000.- YTL x %5 ) = 100.- YTL Ancak Asgari Ceza miktarı olan 1.490 .-YTL Özel Usulsüzlük cezası kesilecektir.

3.Kiracı (Et Entegre A.Ş) İçin; (Kira Bedeli 5.000.- YTL x %5 ) = 250.- YTL. Ancak Asgari Ceza miktarı olan 1.490 .- YTL Özel Usulsüzlük cezası kesilecektir.

Mal sahibi Çağdaş A.Ş için (3.Kiracısından dolayı ) (Kira Bedeli 5.000.- YTL x %5 ) = 250 .- YTL. Ancak Asgari Ceza miktarı olan 1.490.- YTL Özel Usulsüzlük cezası kesilecektir

C) DİĞER DÜZENLEMELER:

1)-Her bir konut için aylık tutarı 500.- YTL’ nin altındaki konut kira geliri ile Mahkeme ve İcra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar tevsik zorunluluğu kapsamında bulunmuyor. Söz konusu ödeme ve tahsilatlar, yukarıda belirtilen kurumlar (Mahkeme,İcra) tarafından düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edilebilecektir.

Buna göre, söz konusu kurumlar aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Ayrıca Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamda değerlendirilecektir.
2)-Tebliğ ile getirilen zorunluluğa uyulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesi uyarınca her bir işlem için ayrı ayrı olmak üzere özel usulsüzlük cezası kesileceği yukarıdaki bölümde belirtmiştik. Söz konusu cezalar aşağıdaki gibidir.

Anılan madde uyarınca bu Tebliğ ile 01/KASIM/2008 tarihinden itibaren getirilen zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza,

2008 yılı için;

- Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.490 YTL’den,

- İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 680 YTL’den,

- Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 320 YTL’den az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5′idir.

2009 ve sonraki yıllara ilişkin olarak, Vergi Usul Kanununun Mükerrer 414 üncü maddesi uyarınca bu yıllar için belirlenecek asgari ceza tutarları dikkate alınacaktır.

Benzer Konular:

  1. 1 Ekim’de sağlıkta her şey değişiyor
  2. ANONİM ŞİRKET ,LİMİTED ŞİRKET,KOPERATİF VE ŞAHIS KURULUŞLARI İÇİN YENİ KAYITTA İSTENİLEN EVRAKLAR
  3. Geçici vergide yanılma payı nedir?
line
footer

Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]

© Bu Sitenin Tüm Hakları Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Kanber KILINÇ'a Aittir.