Kendi Arsası Üzerinde Yapılan İşyeri İnşaatları Ticari Faaliyet Sayılırmı?

Ticari faaliyet olarak değerlendirilmeyecek özel ihtiyaca ilişkin inşaat işlerinin, mesken inşaatlarına yönelik olduğu; şahsi ihtiyaç kapsamı ve sınırlarının aşılması, işyeri ya da mesken ve dükkân ünitelerinden oluşan inşaat yapılması durumunda, satma amacının olup olmadığına bakılmaksızın işyeri inşaatının ticari faaliyet kapsamında değerlendirileceği hk.

Dilekçeniz incelenmiş olup, konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınaî faaliyetten doğan kazancın ticari kazanç olduğu belirtilmiş, bu maddenin ikinci fıkrasının 4 numaralı bendinde ise gayrimenkullerin alım satım ve inşa işleri ile devamlı uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Söz konusu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, ticari faaliyet bir tür emek sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurları ile birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Öte yandan, özel inşaat olarak adlandırılan organizasyonlarda, bu organizasyonu üstlenen kişinin organizasyon kapsamındaki faaliyetleri inşaatın yapımına ve organizasyona ilişkin her türlü işlerden (işçi ve usta temini, malzeme alımı, her türlü ödeme ve tahsilât vb.) meydana gelmektedir.

Bu çerçevede, yukarıda sözü edilen ve ticari faaliyet olarak değerlendirilmeyen özel ihtiyaca ilişkin inşaat işleri mesken inşaatlarına yöneliktir.

Dolayısıyla, şahsi ihtiyaç kapsamı ve sınırlarının aşılması, işyeri ya da mesken ve dükkân ünitelerinden oluşan inşaatın yapılması durumunda ticari bir organizasyon şekli ve maddi unsurları ile açıkça ortaya çıkması bu faaliyetin ticari sayılması için yeterli olmaktadır. Bu uygulamada inşa edilen işyerinin satılmak amacıyla yapılıp yapılmamasının veya satılıp satılamamasının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Zira işyeri inşaatının gelir elde etmek amacıyla yapılan ticari bir organizasyon olduğu açıktır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, Kazım Özalp Mah. 5438 ada, 10 parselde bulunan arsanız üzerine yaptığınız 2 adet büro ve 1 adet dükkân olmak üzere 3 adet bağımsız bölümden oluşan işyeri inşaatı ticari faaliyet kapsamında olup, konuya ilişkin olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığınca yapılan işlemler Başkanlığımızca da uygun bulunmuştur.

—————————————————————————-

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 30.12.2009

Sayı : B.07.1.GİB.0.03.40/4006-1232/123325

GVK Md. 37

Benzer Konular:

  1. RÖNTGEN VE ULTRASON MÜTEHASSISI FAALİYETLERİ TİCARİ FAALİYET NİTELİGİNDEDİR
  2. KİRALANAN İŞYERİNİN ODASINI BAŞKASINA TİCARİ OLARAK KİRALAMAK
  3. Özel İstihdam Bürosu ve Eğitim danışmanlığı Faaliyetlerin Nasıl Vergilendirileceği
  4. üzerinde haciz şerhi bulunan aracın hurdaya çıkarılmasına yönelik yapılacak işlemler
  5. HEM İKAMETGAH İÇİN HEMDE (SMK) İŞYERİ İÇİN KONUT SATIN ALMA
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/