İş yaşamımızda çok sık karşılaştığımız bir durum ” kdv beyannamelerine sonradan düzeltme beyannamesi verilmesi konusu” Bilindigi üzre sonraki dönemlerde farkedilen bir kdv hatası,hatanın yapıdığı aydan itibaren şayet devreden kdv de olsa dahi ,ayrı ayrı takip eden aylara göre kdv ödemesinin olduğu aya kadar düzeltmelerini yapmak gerekmektedir. Bu konuda düzeltme ile ilgili “01.02.2006 tarih ve 648 sayılı Mukteza” daha önceden verilmiştir.
Maliye Bakanlığı uzunca bir süre bu görüş yönünde bir düzenleme yapmazken, nihayet İstanbul Vergi Dairesi bu yolu açacak bir özelge vermiştir. Mehmet Maç üstadın Yaklaşım dergisinin 200. sayısında (Ağustos 2009) rastladığımız “Zincirleme Olarak Çok Sayıda KDV Beyannamesini Düzeltme Külfetini Ortadan Kaldıran Mukteza” başlıklı yazısı içerisinde atıf yapılan bu özelgede, “mükellefin tek tek düzeltme beyannamesi vermesi yerine düzeltmeye konu beyannamelerde ödenecek vergi çıkmaması kaydıyla tek bir düzeltme beyannamesi vermesi, ödenecek vergi çıkması halinde ise her dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi vermesi gerekmektedir” denilmektedir.(1)
YMM Mehmet Maç, Boş Verilen düzeltme beyannameleri, hem maliyenin hemde mükellefin zaman ve iş kayıbı külfetine yol açtığını düşünerek 648 sayılı muktezanın tutarlı ve yerinde verilmiş bir özelge olduğunu belirtmektedir. YMM Mehmet Maç Şöyle devam etmektedir:
“İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 01.02.2006 tarih ve 648 sayılı Mukteza’ya konu olayda mükellef, Ağustos 2005 ayı için verdiği KDV beyannamesinde KDV iade talebinde bulunmuş, fakat bu talepten sonra ortaya çıkan 2005/Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yüklenilmiş olduğu halde ilgili aylarda indirim konusu yapmadığı dolayısıyla iade hesabına girmeyen KDV’ler bulunduğunu fark ederek düzeltmenin nasıl yapılacağını sormuştur.
Muktezada iade hakkı doğuran işlemlerle ilgili olarak iade talebinden sonra ortaya çıkan KDV yüklenimlerinin düzeltme yoluyla iade talebine eklenebileceği belirtildikten sonra, şu cümlelere yer verilmiştir.
“Bu nedenle, mükellefin 2005/Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos dönemlerinde yüklendiği vergileri bu dönemlere ait KDV beyannamesinde indirim konusu yapması indirim konusu yapılmayan vergilerin ise sonraki döneme devredilerek hizmetin yapıldığı 2005/Ağustos döneminde iade olarak talep etmesi gerekmektedir.
Ancak mükellefin tek tek düzeltme beyannamesi vermesi yerine düzeltmeye konu beyannamelerde ödenecek vergi çıkmaması şartıyla tek bir düzeltme beyannamesi vermesi, ödenecek vergi çıkması halinde ise her dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi vermesi gerekmektedir.”“denmektedir.(2)
Muktezalar ile ilgili hükümler her kesim için bağlayıcı değildir,yani sadece muktezayı isteyen ve mutezayı veren arasında geçerli bir hükümdür.Vergi ile ilgili hüküm ve ifadeler ancak yasanın iznine bağlı olarak Uygulanabilir .Yasalar ise herkes için genelldir.Buna bağlı olarak verilen hüküm ve ifadeler neden özel olsun ki? Esasında Aynı şartlarda verilen özelgeler bu şartlara tabii diğerleri için de genellik ifade etmesi gerekmez mi?.Muktezaların genellilik ilkesine bağlı olmayışının sebebi bu hükmü verenlerin yargı kurumu olmamasından kaynaklanmaktadır.Mukteza sadece vergi uzmanının ilgiliye vergi konusunda yol göstermesi,yanlış bilgilendirmiş se de bu kişiye ceza kesmemesi olarak anlaşılabilir.Bu noktada muktezanın önemi, sadece “verilen yazılı izahata uygun davranan mükellefe, bu izahatın yanlış olması halinde ceza kesilmemesinde” kendini göstermektedir (VUK md. 369).
Sonuç:Düzeltme beyannamesi ile ilgili şartlarınız yukarıdaki açıklamalarla uyuşuyorsa,Düzeltme işlemini pratik çözmek istiyorsanız,bağlı olduğunuz maliye’den bir özelge isteyebilirsiniz. Çünkü Özelge istemeden kestirmeden düzeltme vermeye kalkarsanız,ileride salınacak bir cezaya da razı olabilirsiniz.Zira mahkemeye gitseniz dahi muktezalar davaya emsal teşkil etmezler. Yine de siz işinizi garantiye alın, Önce mukteza isteyiniz,sonra düzeltme veriniz.
————————————————————-
(1) 30/7/2009 – referans gazetesi yazarı bumin doğrusöz’ün vergi makalesi
(2) YMM Mehmet MAÇ Yaklaşım / Ağustos 2009 / Sayı: 200
Benzer Konular:
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/