Her bir malikin durumu ayrı ayrı değerlendirilerek elde edilecek kira gelirinin istisna tutarını aşması halinde malikler tarafından ayrı ayrı gelir vergisi beyannamesi verilecektir
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01/2008-GVK-70-5
Konu : Kapıcı dairesinin kiraya verilmesinden
elde elden gelirin vergilendirilmesi
……………………..
İlgi : …………… tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, apartmanınızın ortak malı olan kapıcı dairesini …………… tarihinden itibaren mesken olarak kiraya verdiğinizi belirterek, elde edilen kira gelirinin nasıl vergilendirileceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70′inci maddesinde; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 21′inci maddesinde, “Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (1.1.2008 tarihinden geçerli olmak üzere) 2.400 YTL.si (2007 yılı için 2.300.-YTL) gelir vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.
Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar bu istisnadan faydalanamazlar.” hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, “Apartman Yöneticiliği” tüzel kişiliğe haiz olmayıp, gelir ve kurumlar vergisine tabi değildir. Ayrıca kiralanan kapıcı dairesi, apartman yöneticiliğine ait olmayıp, kat maliklerinin ortak mülkiyetidir.
Bu itibarla, apartmanın ortak kullanıma konu kapıcı dairesinin, mesken olarak kiraya verilmesi durumunda elde edilen toplam hasılat her bir malike paylaştırılacak olup, bunun sonucunda her bir malikin durumu ayrı ayrı değerlendirilerek elde edilecek kira gelirinin istisna tutarını aşması halinde malikler tarafından ayrı ayrı gelir vergisi beyannamesi verilecektir.
Diğer taraftan, maliklerin kira gelirinin yanında başkaca bir gelirlerinin bulunması halinde ise durumun Gelir Vergisi Kanunu’nun 21, 85 ve 86′ncı maddeleri çerçevesinde değerlendirileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.