Değerli okurlarım: Son günlerde gerek dünyamızda gerekse ülkemizde Ekonmik kriz nedeni ile birçok insan işini kaybetmekte,birçoğuda kaybetme tehditiyle karşı karşıya kalmaktadır.Bu durum insanlar üzerinde moral bozukluğunu gelecekte ümitsiz olma beklentilerini dahada artırmakta ve sonuçta mutsuzluk doğurmaktadır.Ülkemizde en küçük sosyal kurum olan aile çekirdeginin geçimini idame ettirebilmesi için asğari düzeyde de olsa bir gelir unsuruna sahip olması zorunludur.Halihazırda bir geliri olupta bunu da kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan insanlarımızın çaresizligini hemen hemen hergün basında veya çevremizde izlemekteyiz.İşsizlik veya diyer adıyla fukaralık bir talih deyildir,Ancak olsa olsa bir siyasal ve sosyal başarısızlığın ürünüdür.Bu açıdan baktığımızda sorunların çözümü açısından aramızdan iyi siyasetçi,iyi yönetici,iyi müteşebbis,kısacası işini iyi niyetle yapmaya gayret gösteren,icraatlarını ve gayretlerini ortaya koyan emek veren herkese güvenelim.kısa vadeli çözümlere günübirlik menfaatlere itibar göstermeyelim.Altyapımızı bilimsel ve teknik donanımlarla güçlendirelim,Savurganlık israftan uzak duralım.Az la geçinmeyi ögrenelim fakat az la da yetinmeyelim.Bu yazıyı yazmamdaki esas amaç bir çözüm üretme ve yol göstermektir.Dolayisi ile Kriz ekonomisini hafifletecek Yeni müteşebbislerin doğması,ekonomik hayatın canlanması için topyekün mücadele ederek krizi yenmektir. Önce Herşey bir iş yapama fikri ile başlar.Ne yapcağız? İş yapmak için sermaye gücümüz ve piyasa gücümüz nedir? Müşterilerin beklentileri ve tercihleri nelerdir? Muhtemel işletme riski nedir? İş yapma fikrinizin işe dönüşmesi için bu soruları konunun uzmanına yada bir mali analiste mutlaka danışınız. Hiç sermayeniz yoksa aşağıda vercegim konular size yol gösterecektir.
MUCİT GİRİŞİMCİNİN ADRESİ: TTGV
1991 yılından bu yana 460′ın üzerinde projeye 150 milyon dolarlık destek sağlayan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), özellikle yeni girişimciler için önemli bir adres. 8 farklı alanda destek paketi bulunan TTGV, özellikle teknoloji alanındaki buluşlara büyük önem veriyor. Kurum, gerektiğinde tek bir girişimciye 2.5 milyon YTL’ye kadar destek sunabiliyor. Genç girişimciler TTGV’de en fazla 1 Ocak 2007’de kurulan Girişim Fonu’na başvuruyor. Risk sermayesi uygulaması olarak da nitelendirilebilen bu sistemde iş sahibi olmanız gerekiyor. Parlak bir iş fikriniz var ise bu fona başvurmanız yeterli. Ancak TTGV’nin mevzuatını da iyi bilmek gerekiyor. Kurum, yaratıcı ve ileri teknolojiye dayanan projelere önem veriliyor. Korunabilirlik, hızlı ticarileşme potansiyeli ve uluslararası ölçeklerde büyüme potansiyeli temel kriterler olarak sıralanıyor.
Ayrıntılı bilgi almak için TTGV0-312 265 02 72
REKOR BÜTÇESİ İLE TÜBİTAK GİRİŞİMCİ BEKLİYOR
Bir dönemde ancak kendine yeter bütçesi olan TÜBİTAK, 2006 yılından itibaren katlanan bütçesi ile girişimcilerin yeni adresi oldu. 300 milyon YTL gibi bir kaynağa sahip TÜBİTAK’ta bu anlamda girişimciler için bir çok fırsat bulunuyor. Özellikle 2007 yılında başlatılan “Teknogirişim Programı” yeni iş kurmayı hayal edenlere 100 bin YTL’ye kadar destek oluyor. Ancak bu programdan yararlanmak için en az üniversitede okuyor olma şartı bulunuyor. TÜBİTAK’ın imkanlarından faydalanmak için kurumun internet adresine girip, “Girişim Önerisi” ve “Girişim Planı” formlarını doldurmanız gerekiyor.
Ayrıntılı bilgi için TÜBİTAK 0-312 467 77 98
15 MİLYON YTL KAYNAK VAR AMA GİRİŞİMCİ YOK
Henüz istenilen başarıya ulaşamasa da kaynak arayan girişimciler için hayata geçirilen KOBİ. A.Ş de girişimciler için başka bir adres. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 değişik Sanayi ve Ticaret Odasının işbirliği ile kurulan KOBİ A.Ş’nin ödenmiş sermayesi 20 Milyon YTL civarında. Henüz bu yapıya ortak olan üç özel işletme bulunuyor. Kurumun elinde 15 milyon YTL’den fazla kaynak halen girişimcileri bekliyor.
Ayrıntılı bilgi için 0312 285 50 00
SIFIR SERMAYE İLE İŞ KURMA FIRSATI
Türkiye’de girişimcilere en hızlı ve sağlıklı iş kurma fırsatı sağlayan projelerin başında İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) geliyor. Yozgat, Mersin, Tarsus, Van, Zonguldak Ereğli, Adana, Elazığ, Nevşehir Avanos, Eskişehir, Samsun ve Diyarbakır’da kurulan iş geliştirme merkezleri (İŞGEM’ler), işsizleri iş sahibi yapıp, işadamı olarak hazırlıyor. Bu merkezlerde girişimciye yer tahsisi yapılıyor. 4 bin euro giriş destek fonu veriliyor. Bunu yanında firmalara 6 ay boyunca pazarlama, dış ticaret ve üretim alanlarına göre Ar-Ge konularında danışmanlık eğitimi veriliyor. Ayrıca girişimci firmalara İŞGEM bünyelerinde ortak ekipman kullanma imkanı sağlanıyor ve dünyada 4000′e yakın İŞGEM ile irtibat sağlanıyor.
50 BİN EORU YA KADAR HİBE KAYNAK
Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı İkinci Aşaması (SELP II), özel teşvikler kapsamındaki 49 ilde yürürlüğe geçti. 50′den az işçi çalıştıran ve 1 milyon eurodan az öz varlığı olan küçük işletmelere, işletme bazında 50 bin euroya kadar kredi kullandırılacak. SELP II, kaynak arayan girişimcilere 50 bin euroya kadar hibe kaynak veriyor. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) ve KfW programa 20′şer milyon euro olmak üzere toplam 40 milyon euroluk finansman, Avrupa Birliği ise 20 milyon euroluk hibe imkanı sağlıyor. Kredilere Akbank, Türkiye İş Bankası Türkiye Garanti Bankası ve Şekerbank aracılık edecek, bankalar kredileri piyasa koşullarına yakın ve maksimum dört yıl vadeli olarak kullandıracak. Bu kaynaktan istifade etmek için valilik ya da kaymakamlıklara başvurularak bilgi alınabilir.
BANKALARDAN DA KREDİ ALABİLİRSİNİZ
Diğer başlıca finansman kaynağı olarak ise bankaların girişimcilere özel hazırladığı krediler gösterilebilir. Düşük faizli krediler ile bankalardan sağlanan finasmanlar da girişimci için başlangıç sermayesi olabiliyor.
Öte yandan leasing yöntemini de tercih edebilirsiniz. Şirketinizi kurarken temin etmeniz gereken teçhizatı uzun dönemli kiralamaya olanak tanıyan leasing yöntemi, özellikle bankaların yeni şirketlere kredi açmakta isteksiz davrandığı Türkiye’de hala güçlü bir alternatif olarak duruyor.
BANKA KREDİLERİNE TEMİNAT SAĞLIYOR
Bankadan kredi almakta zorlanan yeni ya da küçük girişimcilere destek olmak için 1991’de çeşitli meslek kuruluşları ve KOSGEB tarafından kurulan Kredi Garanti Fonu (KGF), banka kredisi kullanmak isteyen KOBİ’lere garanti/kefaletlerle teminat sağlıyor. Kredinin belli bir oranına kefalet sağlayan KGF, projenin yapılabilirliği, yönetim yeterliliği, firmanın ve ortaklarının liyakatı liyakatini inceleyerek kefalet verip vermeyeceğini kararlaştırıyor. www.kgf.com.tr
MELEK YATIRIMCILAR TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİ ARIYOR
Zengin şahıslar da gerektiğinde girişimciler için finansal yatırımcı rolü üstlenebiliyor. Bu sistem özellikle Amerika’da oldukça kullanılan bir yöntem. Risk sermayesi şirketleri, projesi gelişme potansiyeli olan yeni teknoloji ve malların üretimini içeren girişimlere destek oluyor. Yurtdışında bu şirket ya da kişiler ‘melek’ olarak adlandırılıyor Son yıllarda Türkiye’de de bu sistem hızla yayılmaya başladı. Melek Yatırımcılar Girişim Sermayesi öncesi ilk aşama finans sağlıyorlar. ODTÜ Teknokent’in iş melekleri Türkiye’de bu sistemi yaygınlaştıran ilk kurumlar arasında yer alıyor. ODTÜ Teknokent’teki çalışmaların, dünyada pek çok örneği bulunan ve Google, Yahoo, E-bay gibi dev şirketlerin oluşmasına katkıda bulunan “İş Melekleri Ağı” modeli bir yapılanmanın da hayata geçmesine ön ayak oldu. ODTÜ Teknokent firmaları, Avrupa Birliği ülkeleri ve A.B.D başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, İsrail, Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ediyor. Bugün itibariyle 113 hektarlık alana yayılmış olan ODTÜ Teknekent, şimdiden 80 bin metrekarelik de kapalı alana sahip. Hedefi ise 2015 yılında 260 bin metrekarelik kapalı alana ulaşmak
60 ÜST DÜZEY YÖNETİCİ PARLAK FİKİR BEKLİYOR
Girişimciye benzeri bir hizmeti veren bir başka şirket ise Türkiye’de 60 kadar üst düzey yönetici ile ’melek yatırımcı’ sistemini devreye sokan LabX. Fikri olup da sermayesi olmayan girişimciyle melek yatırımcı arasında bir köprü görevi kuran LabX, iyi bir iş fikri olan girişimciye sahip çıkıyor ve desteklemek istediklerinde de gerekli olan sermayeyi koyuyor.
Tüm hakları ©2009 Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir üzerinde saklıdır.