İsrail’de yabancı bir şirket kurmak veya bir şirkete ortak olmak yada şube şeklinde faaliyette bulunabilmek için Adalet Bakanlığına bağlı olan “ Şirketler Kaydı” bölümüne başvurulması gerekmektedir. Herhangi bir gelir sağlama amacına yönelik olmayacak irtibat büroları için ayrıca bir izne gerek bulunmamaktadır.İsrail’de yabancı bir şirketin faaliyette bulunabilmesi için yerli ortak zorunluluğu bulunmadığı gibi resmi makamlarca şart koşulan herhangi bir asgari sermaye koşulu da bulunmamaktadır.İsrail’de kurulacak yerli ve yabancı şirketler kuruluş işlemleri açısından aynı prosedüre tabidirler. Kurulan yabancı şirketler, kuruluşu müteakip İsrail şirketi statüsünü kazanmakta ve yatırım ve ihracat teşviklerinden yararlanabilmektedir.
İsrail’de Yabancı Şirketler, ne tür şirketler kurabilir ve şirket kuruluşu ile ilgili izin Nasıl alınır ?
Yabancı bir firmanın İsrail’de;
-Şube Açmak,
-İsrail’de kurulu mahalli bir şirkete ortak olmak
-Yabancı bir Şirket Kurmak
şeklinde faaliyette bulunması mümkündür.
Yabancı bir firmanın İsrail’de yukarıda belirtilen şekillerde faaliyette bulunabilmesi için aşağıda adresi verilen, Adalet Bakanlığı’na bağlı “Şirketler Kaydı” bölümüne başvurması gerekmektedir.
Ministry of Justice-Registrar of Companies
Clal Center, 13. Floor, Jaffa road, Jerusalem-Israel
Tel: 00 972 2 620 94 44 Faks:00972 2 624 49 85
Yabancı Bir Şirket Kurmak için; Firmanın Kuruluş Sözleşmesi, (Memorandum of Association) ve İç Tüzüğünü (Articles of Association) içeren belgeler ile birlikte yukarıda belirtilen kuruluşa başvurulması gerekmektedir.
Kuruluş Sözleşmesi; Firma ünvanı, Firmanın amaçları ve sorumluluklarını ve Kuruluş sermayesi nin detaylarını içermelidir.
İç Tüzük ise; Firmanın İdari yapısı ve dahili yönetimi ile ilgili maddeleri içermelidir. Burada kasdedilen; hissedarlar ile yönetim kurulu üyelerinin detayının verilmesi, yöneticilerin yetkilerinin belirtilmesi ve kar dağıtımı prosedürü nün belirtilmesidir. Bu madde açık bir şekilde tanımlanmadığı hallerde İsrail’deki Şirketler Hukukunda belirtilen standart hükümler geçerli sayılmaktadır.
Firma kaydı genellikle avukatlar aracılığı ile yapılmakta olup, Türk firmalarına da bu yolu izlemeleri tavsiye olunur. Firma kuruluşu bazı hallerde çok kısa bir sürede gerçekleşebilmektedir.
Başvuru; İbranice ve Arapça’nın yanısıra İngilizce lisanında da yapılabilmektedir.
Firmanın Ünvanı İbranice olması şart olup, İngilzce isim de kabul edilmektedir. Firma ünvanının yukarıda belirtilen kuruluşun onayından geçmesi gerekmektedir.Yukarıda belirtilen belgeler tamamlanması ve kayıt ücretinin yatırılmasından sonra firmanın tescili yapılır ve firmaya bir numara verilir. Bu numara genelde 5 rakamı ile başlar ve 9 digittir.Başvuru ücretleri yıllar itbariyle değişmekle birlikte, ücretin tesbitinde firmanın sermayesi dikkate alınmaktadır.Firma sermayesi 140.000 YIŞ’e kadar olan firmalarda ücret, sermayenin % 1’i’ olmakla beraber en az ödenecek meblağ belirlenmektedir. Firma sermayesi arttıkça bu oran azalmaktadır. Ayrıca damga vergisi alınmaktadır.
Buna ilişkin avukatlık ücreti 500 ila 1500 ABD Doları arasında değişmekte olup, bazı hallerde saat ücretide talep edilebilmektedir.
Şube Açmak için;yabancı bir firmanın İsrail’deki şubesinin açılmasından itibaren bir ay içerisinde kayda alınması gerekmektedir.
Bunun için yukarıda belirtilen kuruluşa şirketin Türkiye’deki sicil kaydı,şirket ana sözleşmesinin İbranice’ye çevrilmiş ve Noterce onaylanmış bir örneği, şirketin İsrail’deki işlerinden sorumlu İsrail’de yerleşik kişilerin ad ve adresi, şirketin yöneticilerinin listesini gösterir belgeler ile birlikte başvurulması gerekmektedir.
Ayrıca sözkonusu belgelerin İsrail’in Türkiye’deki Konsolosluklarına onaylatılmasında fayda görülmektedir.
Yabancı Firmanın Kaydından Sonra yapılması gereken işlemler
Adalet Bakanlığı’nda tescili yapılan yabancı firmanın bundan sonra;
- Vergi dairelerine kayıt yaptırması
- Katma Değer Vergisi ile ilgili kayıt yaptırması
- Firma çalışanlarının Vergi Dairelerine ve Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilmesi
- Banka hesabı açılması
- Firma Kuruluşunun Tel Aviv Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliğine bildirilmesi(*)
Şirketin İsrail’de faaliyete başlamasından sonraki 90 gün içerisinde vergi dairelerine kaydı gereklidir. Başvuru için,şirketin faaliyete başlama tarihi, şirketin taşınır-taşınmaz varlıkları, faaliyet yılındaki tahmini geliri, çalışan sayısı , hissedarlar ve yöneticilere ilişkin gelir vergisi numaralarının bildirilmesi gerekmektedir.Ayrıca firmanın her yıl sonunda bilançolarını vergi dairelerine iletmesi gerekmektedir.
Ticari faaliyetlerin her aşamasında ·üretim, toptan ve parekende satışlar, hizmetler, mal ithalatı gibi· katma değer vergisi uygulaması mevcut olup, bu oran %16,5’dir. Ancak bazı hallerde KDV muafiyeti sözkonusudur.
Yabancı firma İsrail’de faaliyete başladıktan hemen sonra, şirkete en yakın KDV İdarelerine kayıt yaptırması gerekmekte olup,başvuru sırasında İsrail Adalet Bakanlığı tarafından Firmanın tesciline ilişkin belge ,şirket ana sözleşmesi, Şirket binası satın alma veya kira sözleşmesi, şirket adına imza yetkisi olanların ve yöneticilerin listesi aranmaktadır.
KDV ile ilgili hesapların her ay KDV Dairesine bildirilmesi gerekmektedir. İhracatta veya ihracat amaçlı ham madde ithalatı KDV’den muaftır. KDV iadeleri 30 gün içerisinde ödenir. İhracatçılar için bazı hallerde KDV iadesinin daha çabuk ödenmesi mümkündür.
Bu haller;
- firmanın bir önceki yıl cirosunun en az %50’sinin ihracata yönelik olması,
- 10.000 YİŞ’ten az olmayan KDV miktarı,
- bir önceki yıl en az 10 Milyon ABD Doları ihracat gerçekleştirilmesi veya onaylanmış ihracatçı statüsünde olunmasıdır.
Firma ihracat performansı, Firmanın doğrudan KDV idaresi ile on-line sistemi olması ve ihraç amaçlı hammadde ithalatı gibi hallerde KDV iadelerinin daha kısa sürede ödenmesi mümkündür.
Firma her ay vergi dairelerine çalışanlara ödenen ücret ve bunun vergiden düşülen miktarını bildirmekle yükümlüdür. İsrail Sosyal Sigortalar Kurumu sistemine göre hem işveren hem de çalışandan kesinti yapılmaktadır. Bunun için ayrıca Sosyal Sigortalar Kurumuna başvuru gerekmemektedir. Gelir Vergisi ile ilgili olarak vergi dairelerine verilen form, Sosyal Sigortalar Kurumuna iletilir. Anılan Kurum her çalışan için aylık ödemeleri gösterir bir formu çalışana gönderir ve bu formun her ayın 15’ine kadar doldurulması ve ödemenin yapılması gerekmektedir.
Firmanın ticari sicil kaydının yapılmasından sonra ticari faaliyetleri için bankada hesap açılması işin doğası gereği zaruridir.Firma Bankada hem mahalli para cinsinden hem de yabancı para cinsinden hesap açtırabilir.
Hesap açtırılması sırasında Şirket Ana Sözleşmesinin bir örneği ile Firmanın imza yetkisi olan kişileri belirtir, firma sahiplerini ve yöneticilerini gösterir ve Bankada hesap açılmasına ilşkin yönetim kurulu kararını belirtir bir belge ile başvurulması gerekmektedir.
Bu husus İsrail yabancı girişimci mevzuatından kaynaklanmamaktadır. İsrail’de yatırım yapan bir Türk firmasının gerek yatırım öncesi gerekse yatırımın tescilinden sonra bu konuda Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğini bilgilendirmesi; firmaya yol gösterilmesi ve yardımcı olunması açısından faydalıdır. Ticaret Müşavirliğimize bildirilen firmaların adresleri Müşavirliğimiz internet sitesinde yayınlanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Yabancı bir şirket İsrail’de kurulduktan sonra yerli şirketlerin tabi olduğu vergi,dış ticaret, kambiyo ve teşvik mevzuatına tabiidir.Ancak ileriki bölümlerde görüleceği üzere,yabancı sermayeye bazı teşviklerde daha avantajlı bir teşvik sistemi uygulanmaktadır.
Araştırmalardan İsrail’de yabancı şirketlerin ticari ve ekonomik konularda faaliyette bulunmasını kısıtlayan herhangi bir hükme rastlanılmamıştır.
İsrail mevzuatına göre herhangi bir şirket kurulması için asgari sermaye miktarı gibi bir şart bulunmamaktadır.
Yabancı bir şirketin yerli bir şirkete ortak olması halinde yabancı firmanın sermaye payı konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Yabancı Şirketlerin gayrımenkul edinmesini kısıtlayan bir hüküm yoktur. Ancak, İsrail’de toprağın % 90’ının devletin malı olduğu esas olduğundan ancak %10’luk bir toprak serbestce alınıp satılabilir. Devletin 49 yıllığına toprağını kiraya vermesi uygulaması vardır.
14 Mayıs 1998 tarihinden itibaren kambiyo mevzutı liberal hale getirilmiş ve bazı haller dışında yabancıların döviz ileiligili işlem yapmaları ve transfer işlemleri serbest hale getirilmiştir. Ancak, bildirim zorunluluğu kaldırılmamış tam tersi daha geniş hale getirilmiştir. Ticari bankalar 50.000 ABD Doları üzerindeki her işlemi ve işlem sahibi müşterisini Merkez Bankası nezdindeki Döviz Kontrolörüne (Foreign Curreny Controller) bildirmekle yükümlüdür.
Benzer Konular:
Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.