İrlanda’da şirket kurmak isteyen firmaların, konuyla ilgili danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarla çalışmaları veya yasal hizmet veren kişilere başvurmaları genel olarak tavsiye edilmektedir.
A) İŞ İZNİ ALMA
İrlanda Cumhuriyeti’nde şirket kurabilmek gerekli olan İş İzni ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda belirtilmektedir.
İş İzni Nedir?
İş izni (business permission); Adalet, Eşitlik ve Hukuk Reformu Bakanlığı (Department of Justice, Equality and Law Reform) (bundan sonra Adalet Bakanlığı olarak atıfta bulunulacaktır) tarafından verilen ve belirli bir şahsa ya da bir grup kişiye, belirli bir süre boyunca, İrlanda Cumhuriyeti’nde işyeri açma ve faaliyette bulunma imkanı tanıyan yazılı bir izindir.
Kimler İş İzni Almalıdır?
İrlanda Cumhuriyeti’nde işyeri açmak isteyen ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üyesi olmayan ülkeler (AB üyesi ülkeler ile Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn AEA üyesidir) vatandaşlarının, Adalet Bakanlığı’ndan iş izni almaları gerekmektedir.
Ancak, aşağıda belirtilen statüleri taşıyan AEA üyesi olmayan ülkeler vatandaşları, iş izni alma yükümlülüğünden muaftırlar.
i) İrlanda vatandaşı olan bir kişinin eşi olanlar,
ii) İrlanda doğumlu, dolayısıyla İrlanda vatandaşı olan çocukların ebeveynleri olarak İrlanda’da bulunma iznine sahip kişiler,
iii) İltica süreci kapsamında, insani nedenlerle geçici olarak İrlanda’da kalma izni verilmiş kişiler.
İş İzni Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
İş izni alabilmek için, aşağıda sayılan kriterlerin karşılanması zorunludur:
1) Öngörülen iş, İrlanda’ya en az 300,000 Euro’luk bir sermaye transferi sağlamalıdır.
2) Öngörülen iş, yeni bir proje bakımından en az iki AEA üyesi ülke vatandaşına istihdam yaratmalıdır ya da en azından mevcut işyerindeki istihdamı korumalıdır.
3) Planlanan iş, İrlanda’nın rekabet gücüne ve ticari faaliyetlerine katkıda bulunmalıdır.
4) Planlanan iş, güvenilir bir ticari şirket olmalı ve bu işle bağlantılı kişilerin, ücret ödenmesini ve çalışma izni alınmasını gerektiren başka bir işte çalışmasını veya sosyal yardım için başvurmasını gerektirmeyecek şekilde gelir getirmelidir.
5) Başvuru sahibinin, geçerli bir pasaportu ya da kimlik belgesi ve sabıka kaydının olmaması gereklidir.
Ancak;
a) İrlanda’da en az beş yıldır yasal olarak bulunan ve bu süre zarfında bir işte çalışmış olan ve İltica Yasası’nı ihlal etmemiş olan kişilerin başvuruda bulunması,
b) Üçüncü ülke vatandaşlarının, kendi işyerlerini açmak amacıyla AB üyesi ülkeler topraklarına kabulünün kısıtlanmasıyla ilgili Avrupa Konseyi Kararı ihlal edilmeksizin, başvuru sahibinin gerekçelerinin kabul edilebileceğine ikna olunması,
c) AB ile Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında akdedilmiş bulunulan Ortaklık Anlaşmaları’nda yer alan yerleşme hakkı hükümlerinin uygulanması,
d) Yazarlar, sanatçılar, zanaatkarların başvuruları (bu alanlarda faaliyet gösteren kişilerin Adalet Bakanlığı ile münferiden temas etmeleri gerekmektedir.),
durumlarında, yukarıda sayılan 1 ve 2 numaralı kriterlerin yerine getirilmesi şartı aranmayabilecektir.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Başvuru yapılırken, aşağıda belirtilen belgelerin sunulması gerekmektedir:
- Geçerli pasaport veya kimlik belgesi,
- Halihazırda İrlanda’da ikamet ediliyor olması durumunda, Kayıt Belgesi,
- Başvuru tarihinden önceki 10 yıl itibariyle, 6 aydan fazla ikamet edilen ülkedeki/ülkelerdeki polis yetkililerinden alınacak belge,
- Yukarıda sayılan 1 ila 5 numaralar arasındaki hususları belirten bir iş planı.
Başvuruların iletileceği adres bilgisi ile temas telefonu aşağıda belirtilmektedir.
Immigration Division
Department of Justice, Equality and Law Reform
Business Permission Unit,
13-14 Burgh Quay,
Dublin 2, IRELAND
Telefon: Immigration Information Help Line: +353-1-616 77 00
Başvurunun Red veya Kabul Edilmesi
Başvurunun reddedilmesi durumunda, gerekçelerini belirtecek şekilde, başvuru sahibine yazılı olarak bildirimde bulunulmaktadır. İtirazlar, reddedilme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılmalıdır.
Başvurunun kabul edilmesi durumunda, İş İzni verilmesine ilişkin bir mektup verilecektir. Bu mektup, İrlanda’ya varışta, İltica Görevlisi (Immigration Officer)’ne ülkeye giriş izninin alınması için gösterilebilir. İzin, başlangıç olarak, genellikle 12 ay süreyle geçerlidir. Vizeye tabi ülkeler vatandaşlarının, vize başvurusunda, söz konusu mektubu da ibraz etmeleri gerekmektedir. İrlanda’ya varıştan sonra, ikamet izni alınması için, ikamet edilen bölgedeki polis idaresine başvuruda bulunmak gerekmektedir.
İş izninin yenilenmesi için, iznin bitiş süresinden bir ay önce, gerekli belgelerle birlikte, Adalet Bakanlığı’nın İltica Bölümü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir.
B) FİRMA TESCİLİ
İrlanda’da kurulan tüm şirketlerin Firma Tescil Ofisi (Companies Registration Office)’ne kayıt yaptırması zorunludur. Bu çerçevede, şirket kurmak için, şirket kuruluş senedi (memorandum of association), ana sözleşme (articles of association), Form A1 ve kayıt ücreti ile birlikte, Firma Tescil Ofisi’ne başvurmak gerekmektedir.
Şirket tescil başvuruları, müşteri hizmetleri bakımından farklı alternatifler sunan üç farklı program kapsamında yapılabilmektedir:
- Genel : Başvuruların sonuçlanması genel olarak 15 iş günü sürmektedir ve garanti edilen bir servis düzeyi yoktur.
- Fé Phrainn : Başvuruların sonuçlanması 10 iş günü sürmektedir.
- CRODisk : Başvuruların sonuçlanması 5 iş günü sürmektedir.
Başvurular tarih sırasına göre değerlendirilmektedir. Yapılan incelemeler sırasında, görülen lüzum üzerine bazı belgelerin, düzeltilmesi için başvuru sahibine iade edilmesi durumunda, işlem sırası belirlenirken, belgelerin tekrar gönderildiği tarih dikkate alınmaktadır.
C) YABANCI ŞİRKETLERİN TESCİLİ
İrlanda dışında kurulmuş olan firmaların İrlanda’da şube veya işyeri açması mümkündür.
İrlanda dışında tescil edilmiş herhangi bir firmanın İrlanda’da şube (branch) veya işyeri (place of business) açmak istemesi durumunda, şubeler için AB Yönetmeliği-1993, işyerleri için Şirketler Kanunu-1963 uyarınca, Firma Tescil Ofisi’ne kayıt olunması gerekmektedir. Şubenin veya işyerinin kuruluşundan itibaren 1 ay içerisinde kayıt yaptırma zorunluluğu vardır.
Bir şirketin faaliyetleri bakımından, o şirkete tabi olarak veya tali işlemler gerçekleştiren ofisler, “işyeri” olarak kabul edilirler. Form F1 doldurulmalı ve onaylanmış şirket kuruluş senedi ile ana sözleşmeye eklenmelidir. Yetkili kişinin İrlanda’da yerleşik olması zorunludur.
Diğer taraftan, kesin bir tanımı yapılmamakla birlikte, daimi nitelik arz eden, ana firmanın kaynaklarını kullanmaksızın üçüncü taraflarla iş görüşmeleri ve bağlantıları yapmasına imkan verecek mali kaynakları olan işyerleri, “şube” olarak kabul edilmektedir. AB üyesi olmayan ülkeler, Form F13’ü doldurmalı ve diğer ilgili belgelerle birlikte başvuruda bulunmalıdır.
Şube veya işyerinin tescil işlemlerinin tamamlanabilmesi için, şirket kuruluş senedi ve ana sözleşmenin tasdik ve tevsiki gereklidir. Tasdik ve tevsik için, “apostil” işleminin yapılması talep edilmektedir.
Ancak, Türkiye’nin taraf olduğu, La Hey Sözleşmesi (The Hague Convention) ve Avrupa Konseyi Sözleşmesi (The Council of Europe Convention)’nin ilgili hükümleriyle bağlantılı olarak, Türkiye’de kurulmuş ve tescil edilmiş bir firmanın İrlanda’da şube veya işyeri açması durumunda, kayıt işlemleri için, şirket kuruluş senedi ve ana sözleşmenin,
durumlarında, tasdik ve tevsik edilmiş kabul edilecektir.
Şirket kuruluş senedi ve ana sözleşmenin veya başvuruda talep edilen diğer belgelerin İngilizce dilinde olmaması halinde, İngilizceye tercüme edilmesi gerekmektedir. Tercümenin, yeminli tercüman tarafından onaylanması ve bu onayın noter tarafından tasdiki talep edilmektedir.
Tescil işleminin tamamlanmasını müteakip, firmaların bürolarında veya kullanılan matbu kağıtlarda, firmanın adı, açık adresi, ana firmanın adı, vb. bazı bilgilerin belirtilmesi zorunludur. Buna ek olarak, her yıl muhasebe bilgileriyle ilgili bildirimde bulunulması gerekmektedir.
Diğer taraftan, İrlanda’da kurulan bir şirketin hiç eleman istihdam etmemesi durumunda bile, yöneticileri için, PAYE (Pay As You Earn) ve PRSI (Pay Related Social Insurance) kayıtlarını yaptırması ve ödemelerini gerçekleştirmesi zorunluluğu vardır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi, sitemizde yer alan “Yabancı İşçi Nasıl Çalıştırılır?” başlıklı bölümde bulmak mümkündür.
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/