alan belgelerden herhangi biri ya da hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde geçerli bir belge ile tevsik edilmesi mümkün olup mal bedellerinin 8.000,00 YTL‘yi aşması halinde ödemenin bankalar, özel finans kurumları veya posta idaresi aracı kılınarak yapılması gerekmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/mük 257/12878 04/05/2007*3624
Konu : İnternet üzerinden yapılan ithalatta belge düzeni hk.
……………..İlgi: Tarihsiz dilekçeniz.
İlgi dilekçenizde; ……………. Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………….. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ana faaliyet konunuzun bilgisayar ve teknolojik gelişmeler üzerine süreli dergi aboneliği yayınları çıkarmak ve bu derginin internet üzerinden satışını yapmak olduğu, ithal ettiğiniz bilgisayar programlarının kullanımını sağlayan şifreleri promosyon olarak vermek istediğiniz, sözkonusu şifreleri internet üzerinden yurtdışındaki firmalardan sağladığınız, bu nedenle de hiçbir gümrük işlemine tabi olmadığınız, ithalatın bedelinin yurtdışındaki firmadan invoice faturası ile gelmekte olduğu ve bedelinin banka yolu ile yurtdışına transfer edildiği belirtilerek internet üzerinden yapmış olduğunuz ithalata ilişkin işlemlerin vergisel boyutu hakkında görüş talep edilmektedir.
Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257′nci maddesinin 2. fıkrasında Maliye Bakanlığı’nın mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme konusunda yetkili olduğu hükmü yer almaktadır.
Bu uygulamaya ilişkin olarak yayımlanan 320 Seri No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Yetki” başlıklı 2′nci maddesinin ikinci paragrafında;
“Kanunda belirtilen banka, 4389 sayılı Bankalar Kanununa göre banka adı altında Türkiye’de kurulan kuruluşlar ile yurt dışında kurulu bankaların Türkiye’deki şubelerini, benzeri finans kurumu ise Bankalar Kanunu’nun 20′nci maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen özel finans kurumları olarak tespit edilmiştir.” denilmektedir.
Aynı Kanunla ilgili olarak yayımlanan 323, 324, 332 Seri No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 5.000 YTL (01/05/2004 tarihinden itibaren 8.000,00 YTL) sını aşan tahsilat ve ödemelerinin 01.08.2003 tarihinden itibaren banka, özel finans kurumları veya posta idaresi aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenecek belgelerle tevsikinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Diğer taraftan 253 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “B-Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Mükelleflere Yaptırılan İş Ve Hizmetler Karşılığında Alınan Belgelerle İlgili İşlemler” başlıklı bölümünde;
“Vergi Usul Kanunun kayıt nizamına ilişkin 215 inci maddesinde, bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının mecburi olacağı belirtilmiş 227′nci maddesinde de “Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
Bu hükümlere göre, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan, iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlardan aldıkları muteber belgeleri, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içindeki noterlerde Türkçe’ye tercüme ve tasdik ettirdikten sonra defterlerine gider olarak kaydedebilmekte idiler.
Ancak Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, bu işlemlerin yurt dışı temsilciliklerimizdeki iş yığılmalarına neden olduğu, mükellefler bakımından da ağır külfetler getirdiği anlaşıldığından, anılan Kanunun mükerrer 257′nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, bu Genel Tebliğ ile yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında alınan belgelerin, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içinde noterlerde Türkçe’ye tercüme ve tasdik edilme zorunluluğu kaldırılmıştır.
Buna göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelerin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elamanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.” denilmektedir.
Öte yandan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 06/09/2004 tarih ve 41202 sayılı yazıda; “…
Buna göre, yurtdışından internet üzerinden alınan hizmetler nedeniyle yüklenilen tutarların gider olarak kaydedilebilmesi için Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmekte olup, aksi durumda gider kaydının yapılabilmesi, ancak sözkonusu belgenin hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde geçerli bir belge olduğunun kabulü halinde mümkün bulunmaktadır.” denilmektedir.
Bu açıklamalara göre internet üzerinden yaptığınız ithalatın yurtdışındaki satıcı tarafından firmanız adına düzenlenecek Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ya da hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde geçerli bir belge ile tevsik edilmesi mümkün olup mal bedellerinin 8.000,00 YTL’yi aşması halinde ödemenin bankalar, özel finans kurumları veya posta idaresi aracı kılınarak yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Başkan a.
Grup Müdür V.
Benzer Konular:
Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.