İkametgahının bir kısmını işyeri olarak kullanan adı geçen mükellefin ikametgahı için yaptığı boyama masraflarının yarısını ve aktifte kayıtlı taşıt için ayırdığı amortismanı serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapması mümkündür.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01/08-GVK-65-12
KONU :
MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜNE
(Usul Müdürlüğü)
…..Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün …..T.C. kimlik numaralı serbest meslek mükellefi …. tarafından Başkanlığımıza hitaben verilen ….06.2008 evrak kayıt tarihli dilekçede bahsedilen hususlar hakkında Müdürlüğümüz görüşü aşağıdaki gibidir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 67′nci maddesinde “Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.” hükmüne yer verilmiştir.
Yine aynı Kanun’un “Mesleki Giderler” başlıklı 68′inci maddesinde, serbest meslek kazancının tespitiyle ilgili olarak bentler halinde sayılan giderlerin hasılattan indirilebileceği hükme bağlanmış olup; söz konusu maddenin 1′inci ve 4′üncü bentlerinde;
“1-Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler ( İkametgahlarının bir kısmını işyeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İşyeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.)
…
4-Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar ( amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328′inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil)” hükümlerine yer verilmiştir.
Kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin matrahtan indirilebilmesi için, giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması gerekir.
Diğer yandan, bu giderlerin tevsik edici belgelere dayanması (fatura, fatura yerine geçen vesikalar gibi) ve yasal kayıtlarda izlenmesi gerekmektedir.
Buna göre, ikametgahının bir kısmını işyeri olarak kullanan adı geçen mükellefin ikametgahı için yaptığı boyama masraflarının yarısını ve aktifte kayıtlı taşıt için ayırdığı amortismanı serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapması mümkündür.
Bilgi edinilmesini ve Müdürlüğünüz görüşünün ilavesi ile adı geçen mükellefe ve ilgili vergi dairesine bilgi verilmesini arz ederim.
Benzer Konular:
Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/