Hisse senedi satışı KDV’den müstesna olmakla birlikte, fatura düzenlenmesi gerektiği.
Yazınızın incelenmesinden; Şirketinizin başka bir anonim şirketin hisselerini devir almak istediği ancak hisseleri elinde bulunduran limited şirketin söz konusu hisseleri 2 yıldan daha az bir süredir aktifinde bulundurduğu, bu nedenle hisse senetlerinin devir alınması işleminin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı ve ayrıca satış sırasında Vergi Usul Kanunu’na göre ne tür belge düzenleneceği konularında tereddüte düşüldüğü ve Başkanlığımızdan konuya ilişkin görüşümüzün talep edildiği anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-g maddesinde hisse senedi ve tahvil teslimlerinin katma değer vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla, hisse senetlerinin teslimi şeklinde gerçekleşen işlemler katma değer vergisinden istisna olacaktır.
Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229. maddesinde faturanın tarifi yapılmış, müteakip maddelerinde ise faturaya ilişkin hükümler yer almıştır.
Anılan Kanun’un 232. maddesinde de, “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
2. Serbest meslek erbabına;
3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
5. Vergiden muaf esnafa;
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
…” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, bir şirket tarafından başka bir anonim şirketin hisselerine ilişkin hisse senetlerinin satılması Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre teslim sayıldığından ve bunların satın alan işletme tarafından aktife kaydedilmesi gerektiğinden, bunlar için borçlanılan bedelin satışı yapan tarafından düzenlenecek bir fatura ile belgelenmesi gerekmektedir.
——————————————————————————————————–
Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 27.11.2006
Sayı : B.07.1.GİB.0.29/2924-232-2824/093508
KDVK Md. 17/4-g
VUK Md. 232