Gayrimenkullerin devir ve iktisabında harç hesaplanırken; emlak vergisi değeri ile beyan edilen değerden yüksek olanın dikkate alınması gerektiği.
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde, bu kanunda sözü edilen kayıtlı değer veya emlak vergisi değeri deyiminin 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade edeceği, tapu ve kadastro harcının vergi değeri ile mükellef tarafından beyan edilmiş değerlerden yüksek olanı üzerinden hesaplanacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin 20/a maddesinde, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şüyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 15 nispetinde harç aranılacağı hükmü yer almıştır.
492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifenin “I- Tapu İşlemleri” bölümünün 20/2 fıkrasında 4751 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe göre, tapu harcının gayrimenkulün emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanmasının yanı sıra, mükellef tarafından beyan edilen devir ve iktisap bedelinin emlak vergisi değerinin üzerinde olması halinde, beyan olunan değerin harca esas alınması esasına geçilmiştir.
Buna göre, gayrimenkullerin devir ve iktisabında harç emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanacaktır. Ancak, mükelleflerin tapuda emlak vergisi değerinin üzerinde bir değer beyan etmeleri halinde ise, harç bu değer esas alınarak hesaplanacaktır. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında emlak vergisi değeri veya mükellef tarafından emlak vergisi değerinin üzerinde beyan edilecek değer dışında bir başka değer esas alınarak tapu harcı tarhiyatı yapılması kanunen mümkün değildir.
Öte yandan, müteahhit şirkete devredilen gayrimenkullerin tapuda devir ve iktisap işlemi gerçekleşmiş ise, üçüncü kişilere satış sırasında harcın mükellefi şirket olacaktır. Ancak, devredilecek bağımsız bölümlerin tapuda kooperatifiniz adına kayıtlı olması durumunda üçüncü kişilere satış sırasında harcın mükellefi kooperatifiniz olacaktır.
——————————————————————————————————-
Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 09.05.2008
Sayı : B.07.1.GİB.0.02.63/6369-1098/048245
HK Md. 63
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.