Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Geç Yatan Faturanın Gecikme Zammına Özel İletişim Vergisi

20 Kasım 2009

(*) İlgide kayıtlı dilekçeniz ile Başkanlığımız ……….. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu ve şirketiniz ile Telekomünikasyon Kurumu arasında ….. tarihinde yenilenen “GSM- PAN Avrupa Mobil Telefon Sisteminin Kurulması ve İşletilmesi ile İlgili Lisans Verilmesine ilişkin İmtiyaz Sözleşmesi” hükümlerine dayanarak, GSM Mobil Telefon Sistemlerinin işletilmesi ve Telekomünikasyon hizmetlerinin verilmesi konusuyla iştigal ettiğinizi, faturalı abonelere düzenlediğiniz haberleşme hizmetleri faturasının zamanında ödenmemesinden dolayı tahakkuk eden ve faturaya yansıtılan gecikme faiz bedelleri üzerinden hem özel iletişim vergisi hem de katma değer vergisi hesapladığınızı ancak abonelerinizden gelen şikayetler üzerine bu konuda doğru uygulama yapıp yapmadığınız konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinde;

“406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin (kablo tv altyapısı üzerinden teknik olarak verilebilecek her türlü hizmetleri dışında, görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);

a) Her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri % 25,

b) Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri % 15,

c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girmeyen diğer telekomünikasyon hizmetleri % 15, oranında özel iletişim vergisine tâbidir.

Verginin mükellefi; birinci fıkrada sayılan telekomünikasyon hizmetlerini sunan işletmecilerdir. Verginin matrahı, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül eder. …

Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümleri uygulanır. Telekomünikasyon işletmecilerinin; imtiyaz veya görev sözleşmeleri, ruhsatlar veya genel izinler uyarınca Hazineye ödeyecekleri payın hesaplanmasında özel iletişim vergisi dikkate alınmaz. Özel iletişim vergisi, düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilir.

Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dâhil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.”

hükmü bulunmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun “Teslim ve Hizmet İşlemlerinde Matrah” başlıklı 20’inci maddesinde: Teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatin hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği; mezkûr kanunun 24/c maddesinde, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin matraha dâhil edilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, haberleşme hizmetleri nedeniyle düzenlenen fatura bedelinin müşteri tarafından zamanında ödenmemesinden dolayı tahakkuk ettirilen ve faturaya yansıtılan gecikme faiz bedelleri üzerinden özel iletişim vergisi hesaplanması gerekmektedir.

———————————————————————————-

(*) Özelge

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

12.02.2009/4607