GAYRİMENKULLERİN SATIŞINDA DEĞER ARTIŞI KAZANCI HESABINDAKİ İKTİSAP TARİHİ

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesinin birinci fıkrasının 6 no.lu bendinde, “İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70. maddenin birinci fıkrasının (1), (2),(4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkuller tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır)”ın, değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 5615 sayılı Kanun’la değişik geçici 71. Maddesinde; “Bu kanunun mükerrer 80. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin uygulanmasına ilişkin olarak, 70 inci maddesinin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde sayılan ve 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan mal (gerçek usulde vergilendirilen çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre esas alınır.” hükmü yer almıştır.

Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, “Bu maddede geçen ‘elden çıkarma’ deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.” denilmiş, üçüncü fıkrasında da “Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının 6.800,00 TL (2010 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 7.700,00 TL) kısmı gelir vergisinden müstesnadır.” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, aynı Kanun’un mükerrer 81. maddesinde, değer artışında safi kazancın elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunacağı, hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarının Vergi Usul Kanunu’nun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunacağı, mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsü’nce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, gayrimenkullerin 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren dört yıllık süre, 01.01.2007 tarihinden sonra iktisap edilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren beş yıllık süre dolmadan elden çıkarılması halinde, değer artışı kanacı olarak değerlendirilecektir. Ancak, 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilen gayrimenkuller için dört, bu tarihten sonra iktisap edilen gayrimenkuller için de, iktisap tarihinden itibaren beş yıllık süre geçtikten sonra elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancı hesaplanmayacak dolayısıyla, değer artışı kazancı da söz konusu olmayacaktır.

Benzer Konular:

  1. GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR
  2. Gayrimenkul Hissesini Şirketine Devreden Ortağın Değer Artış kazancı
  3. BELEDİYENİN MÜLKİYETİNDEKİ GAYRİMENKULLERİN MÜZAYEDE MAHALLİNDE SATIŞINDA KDV UYGULAMASI
  4. 2009 Yılı Gayrimenkul Satışlarındaki Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi
  5. Kullanılmış araç satışında uygulanacak katma değer vergisi oranı
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/