ÇOK ORTAKLI KONUTLARIN KİRASI VEKİL HESABINA YATIRILABİLİR Mİ?

konut kira bedellerinin tahsilinde mülk sahipleri tarafından kira bedellerinin tahsiline yetkili kılınmanız (vekil tayin edilmeniz) halinde açtıracağınız banka veya posta çeki hesabına kira ödemesinin yapılması mümkün olup, ödemeye ait banka veya posta idaresince düzenlenen belgelerin açıklama kısmına ise mülk sahibinin ismi ile kira ödemesi olduğunun açıklanması gerekmektedir.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK/70

Konu: Hisseli gayrimenkulün kiraya verilmesi halinde, kira tutarlarının vekil adına açılan hesaba yatırılmasının 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca mümkün olup olmadığı ile kira stopajı hk.

…..

İLGİ: .. .01.2009 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde hissedarlı gayrimenkullerin kiraya verilmesinde, vekalet yolu ile toplanan kira bedellerinin vekil adına bankada açılacak hesapta toplanmasının 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca sakıncasının olup olmadığı ile Kira stopajının ne şekilde ve kimin adına yatırılacağı hususu sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70.maddesinde gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmış bu kapsamda maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar da gayrimenkul sermaye iradı olarak sayılmıştır.

Anılan Kanun’un 94. maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” denilmiş olup, aynı maddenin 5/a bendiyle 70′inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden, (2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20 Yürürlük; 01.01.2007) tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 29.07.2008 tarih ve 26951 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 268 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ’i ile işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin olarak açıklamalara yer verilmiştir.

Tebliğin “Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı” başlıklı 1. maddesinde;

“Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden,

- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

-İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.” denilmektedir.

Buna göre, gayrimenkullerin mesken ve işyeri olarak kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri gayrimenkul sermaye iradıdır. Hisseli gayrimenkuller için düzenlenen kira sözleşmelerinin ispatı açısından hissedarların tümünün isimlerinin ve hisse miktarlarının yer alması en doğrusudur. 01.11.2008 tarihinden itibaren kira ödemelerinin ortaklık halinde sahip olunan konutlarda, bir hissedara düşen miktar 500 TL’nin altında kalsa bile, kiraya verilen konutun kira bedeli 500 TL ve üzerinde olması halinde, işyeri kiralamasında ise aylık kira bedellerinin tutarına bakılmaksızın işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idaresince düzenlenecek belgelerle tevsiki zorunludur.

Bu itibarla, işyeri/konut kira bedellerinin tahsilinde mülk sahipleri tarafından kira bedellerinin tahsiline yetkili kılınmanız (vekil tayin edilmeniz) halinde açtıracağınız banka veya posta çeki hesabına kira ödemesinin yapılması mümkün olup, ödemeye ait banka veya posta idaresince düzenlenen belgelerin açıklama kısmına ise mülk sahibinin ismi ile kira ödemesi olduğunun açıklanması gerekmektedir.

Ayrıca, banka hesabınıza yatan paranın mülk sahibine aktarılırken, yine banka veya Posta ve Telgraf Teşkilat Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle yapılması gerekmektedir.

Öte yandan, işyeri kira ödemeleri üzerinden yapılacak tevkifatın gayrimenkulün tapuda kayıtlı olduğu kişiler adına yapılması gerektiğinden verilecek muhtasar beyannamede mülk sahiplerinin isimlerinin belirtilmesi gerekeceği de tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Grup Müdür V.

line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.