Anasayfa / YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI / ÇEVRE BAKANLIĞI KONTROL BELGESİ NASIL ALINIR? (İTHALAT İZNİ)

ÇEVRE BAKANLIĞI KONTROL BELGESİ NASIL ALINIR? (İTHALAT İZNİ)

KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT (KONTROL BELGESİ) BAŞVURU SÜRECİ :

İlgili Tebliğde bulunan (Ek-1) sayılı listede yer alan kimyasalların ithalatında, bunların çevrenin korunması yönünden uygunluğu Kontrol Belgesi ile belgelenir.

Çevre ve Orman Bakanlığı, gerekli gördüğü taktirde, gümrük beyannamesinin tescili öncesinde uluslararası gözetim şirketi veya resmi kuruluşlardan denetim isteyebilir.

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasal Madde İthalatçısı ve Dağıtıcısı Kayıt Belgesi :

(Ek-1) sayılı listede yer alan kimyasalların ithalatı için alınan tüm Kontrol Belgelerinde geçerli olmak üzere, öncelikle Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasal Madde İthalatçısı ve Dağıtıcısı Kayıt Belgesi ve numarası alınması gereklidir. Bu belgeyi almak için ithalatçı firma tarafından ;

a) Ticaret Sicil Gazetesi veya Faaliyet Raporu (İlgili kurumlardan veya noterden onaylı)

b) Vergi Levhası (İlgili kurumlardan veya noterden onaylı=

c) İmza Sirküleri (Noterden onaylı)

d) Taahhütname

ile birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı’na müracaat edilir.

– 2010 yılı içerisinde verilmiş olan Kayıt Belgeleri, Dilekçe ve Taahhütnamenin verilmesi halinde 2011 yılı sonuna kadar geçerlidir. Ancak, söz konusu kayıt belgesinin verilmesine esas bilgi ve belgelerin herhangi birinin geçerliliğini yitirmesi veya bunlarda değişiklik olması halinde kayıt belgesinin yenilenmesi zorunludur.

KONTROL BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER :

1) 2 Nüsha Kontrol Belgesi Formu

2) Orijinal Proforma Fatura ve Noter Tasdikli Tercümesi (Üzerinde ; tarih ve numarası, malın menşei, GTİP numarası, kg cinsinden miktarı, ilgili maddenin toplam değeri, firma kaşesi, yetkili isim ve imzanın bulunması gereklidir.)

3) Orijinal Analiz Belgesi ve Noter Tasdikli Tercümesi (Üzerinde ; proforma fatura tarih ve numarası, madde miktarı, bileşim oranları ve her bir bileşenin saflık değerinin açık bir şekilde yazılması ve firma kaşesi, yetkili isim ve imzanın bulunması gereklidir.)

4) Orijinal Etiket (Sticker şeklinde olup aslı üzerinde ; üretici firma ismi veya logosu, CAS numarası ve kimyasal maddenin açık ismi, Türkçe uyarılar bölümü, firma kaşesi, yetkili isim ve imzanın bulunması gereklidir)

5) (Ek-1) listesinde yer alıp  da, aynı zamanda kotaya tabi olan maddeler için Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan (İthalat Genel Müdürlüğü) alınacak İTHAL LİSANSI.

Kontrol Belgesinin Süresi :

(Ek-1) sayılı listede yer alan kimyasallar için verilen Kontrol Belgeleri, düzenlendikleri tarihten takvim yılı sonuna kadar geçerlidir. Bu süreler değiştirilemez.

Kontrol Belgesinin İadesi :

Kontrol Belgesi alan ithalatçılar ;

a) Kontrol Belgesi geçerlilik süresi içerisinde belge kapsamı kimyasalın ithalatının gerçekleştirilememesi halinde, Kontrol Belgesinin aslını ve kotaya tabi maddeler için verilmiş İthalat Lisansının ilgili firma yetkililerince onaylanmış bir suretini,

b) Kontrol Belgesi geçerlilik süresi içerisinde belge kapsamı kimyasalın tamamının veya bir kısmının ithalatının gerçekleşmesi halinde, ihracatçı tarafından verilen faturanın ithalatçı tarafından onaylı bir nüshası, gümrük beyannamesinin onaylanmış sureti, Kontrol Belgesinin aslı ve kotaya tabi maddeler için verilmiş İthalat Lisansının ilgili firma yetkililerince onaylanmış bir suretini,

Kontrol Belgesinin geçerlilik süresinin bitmesini müteakip 30 gün içinde, talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı’na iletmekle yükümlüdürler.

 

KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT (UYGUNLUK YAZISI) BAŞVURU SÜRECİ :

İTHALAT KOŞULLARI :

1) İlgili Tebliğde bulunan (Ek-1) sayılı listede yer alan atıkları, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Lisans, Geçici Çalışma İzni, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin Belgesi veya Çevre Lisans Belgesi alan geri kazanım tesislerine sahip sanayiciler ithal edebilir.

2) (Ek-1) sayılı listede yer alan 39.01 – 39.14 (39.03 hariç) GTİP kapsamında ki maddeleri, münhasıran Dahilde İşleme Rejimi Kararı çerçevesinde alınmış, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç kaydıyla, ithalat yapan sanayiciler ithal edebilir.

3) (Ek-1) sayılı listede yer alan 4012.20.0090.00 GTİP’lu maddeyi, münhasıran Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç kaydıyla ithalat yapan ve Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan uygun görüş alan sanayiciler ithal edebilir.

4) İkinci ve üçüncü bölümlerde yer alan maddelerin ithalatında birinci bölümde belirtilen koşullar aranmaz.

5) (Ek-1) sayılı listede yer alan 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTİP’lu atıkların ithalatında, ithalatçısı tarafından bu atıkların nihai ürün olduğunun beyan edilmesi ve nihai ürün olduğuna ilişkin ürün özelliklerini gösteren üretici beyanının olması halinde birinci bölümde belirtilen koşullar aranmaz. Ancak, söz konusu atıkların yarı mamul veya atık şeklinde ithal edilmesi halinde birinci bölümde belirtilen koşullar aranır.

6) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTİP’lu atıklar enerji geri kazanımı amacıyla ithal edilemez.

Uygunluk Denetimi ve Belgelendirme :

(Ek-1) sayılı listede yer alan atıkları ithal etmek isteyen ithalatçı veya temsilcisi, atığın Türkiye gümrük bölgesine gireceği sınır gümrük idaresinin bulunduğu ilin Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne Uygunluk Yazısı almak için başvurur. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvuru, atığın Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az 3 iş günü önce yapılır.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, (Ek-1) sayılı listedeki atıkların belgeler üzerinden değerlendirilmesi ve fiziki kontrolü sonucunda :

a) Uygun bulunması durumunda, Uygunluk Yazısı düzenlenir.

b) Herhangi bir şüphe duyulması durumunda, atıklardan numune alınarak analiz yapılır. Analiz sonucuna göre Uygunluk Yazısı veya Uygunsuzluk Yazısı düzenlenir.

Uygun bulunmayan atık, ithalatçısı tarafından menşe ülkeye/yüklemenin yapıldığı ülkeye iade edilir veya üçüncü bir ülkeye transit edilir.

KAPSAM DIŞI :

1) GTİP itibariyle ilgili Tebliğde bulunan listelerde yer alan ancak ithalatçısı tarafından atık olmadığı, yeni ürün olduğu beyan edilen ürünlerin ithalatında, ilgili gümrük idaresince herhangi bir belge aranmaz. Bu kapsamdaki işlemlerde ithalatçı veya temsilcisinin beyanı esastır.

2) (Ek-1) sayılı listede yer alan atıkların numune olarak ithalatı, yıllık 200 kg’ı aşmamaları ve ilgili İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün uygun görüşünün alınması halinde mümkündür. Bu durumda İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce Kapsam Dışı Yazısı düzenlenerek ilgili sınır gümrük idaresine iletilir.

3) Ekonomik etkili gümrük rejimleri kapsamında Türkiye gümrük bölgesine gelen bir eşyanın herhangi bir işçilik, işleme, kullanım veya bekleme sonucu atık özelliği kazanması durumunda, ilgili İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınarak, anılan müdürlükçe Kapsam Dışı Yazısı düzenlenir.

İthali Yasak Atıklar :

İlgili Tebliğde bulunan (Ek-2/A ve Ek-2/B) sayılı listelerde yer alan atıkların Serbest Bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER :

1) Başvuru Dilekçesi

2) Bilgi Formu

3) Lisans, Geçici Çalışma İzni, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin Belgesi veya Çevre Lisans Belgesi Örneği

4) 2620.11.00.00.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve Ek-1 sayılı listede atığın madde açılımında belirtilen dros değerlerini karşıladığına dair analiz belgesinin aslı ve tercümesi.

5) 4012.20.00.90.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve ürünün karkas olduğuna dair belge ve tercümesi.

6) 8548.10.21.00.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve ürünün ağırlıkça % 3’ünden fazla sıvı asit içermediğine dair belge ve tercümesi.

7) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTİP’li atıkların nihai ürün olarak ithalinde, malzemenin ürün özelliklerini gösteren üretici beyanının bir örneği.

8 ) İthalatçı veya temsilcisi Bilgi Formu’nu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne verdiği tarihte, formun bir örneğini ilgili sınır gümrük idaresine de yazılı olarak iletmekle yükümlüdür.

SERBEST BÖLGEDE OLUŞAN ATIKLAR :

Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan (Ek-1 , Ek-2/A ve Ek-2/B) sayılı listelerde yer alan atıklarda dahil olmak üzere, tüm atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması, geri kazanılması ve/veya bertarafı amacıyla serbest bölgede atık yönetimi veya geri dönüşüm tesisi bulunmaması veya atık üreticisi firma tarafından atıkların bu tesislere verilmemesi durumunda, atık üreticisi veya serbest bölgede atıkları toplayan, ayrıştıran, depolayan, işleyen veya geri kazanım vb. yapan firmanın talebi üzerine, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 37. maddesine göre oluşturulan Atık Komisyonu’na aşağıdaki belgelerle müracaat edilir.

a) Atıkların serbest bölge içindeki bir üretim ve/veya tüketim faaliyeti sonucu ortaya çıktığına ilişkin belge.

b) Atığı oluşturan faaliyetin türü, atığın türü ve miktarı.

c) Atığın özelliğine göre Çevre ve Orman Bakanlığı’nca ilgili yönetmelikler gereğince verilmiş olan toplama, ayırma, geri dönüşüm, geri kazanım, ara depolama, bertaraf tesisi lisansı, geçici çalışma izin belgesi, geçici faaliyet belgesi, çevre izin belgesi veya çevre lisans belgesi.

d) Atıkların (c) bendinde belirtilen belgelere sahip tesislere gönderileceğine dair sözleşme.

– Atık Komisyonu’nun uygun görüşünü müteakip, bu atıklar (c) bendinde belirtilen belgelere sahip tesislere gönderilir, ayrıca Uygunluk Yazısı aranmaz.

– Serbest Bölge Müdürlükleri, bölgeden çıkartılan atıklara ilişkin bilgileri 6 aylık raporlar halinde düzenli olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’na gönderir. Bu süre içinde herhangi bir işlem yapılmamışsa buna ilişkin yazı gönderilir.

 

KONTROL ALTINDA TUTULAN METAL HURDALARIN İTHALATI :

İlgili Tebliğde bulunan (Ek-1) sayılı listede yer alan metal hurdaları, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Metal Hurda İthalatçı Belgesi almış olmak kaydıyla ;

a) Metal hurdaları ergiterek işlem yapan sanayiciler ile,

b) Metal hurdaları parçalamak ve boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırmak üzere ön işlem uygulayan ve bu amaçla Bakanlıktan Lisans, Geçici Çalışma İzni, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin veya Lisans Belgesi’ne sahip sanayiciler,

ithal edebilirler.

– (a) şıkkında belirtilen ithalatçıların, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yerinde yapılacak tespit çerçevesinde radyasyon ölçüm sistemine ( bu iş için uygun ve kalibre edilmiş sabit ve portatif radyasyon ölçüm cihazlarına ) ve radyasyon güvenliği konusunda eğitim almış personele sahip olması gerekmektedir. TAEK tarafından, firma tesislerindeki radyasyon ölçüm sistemlerinde yapılan tespit sonucu görülecek eksiklikler Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirilir.

– Çevre ve Orman Bakanlığı’nca düzenlenen Metal Hurda İthalatçı Belgesi, verildiği tarihten itibaren 2 yıl geçerlidir.

– Ekonomik etkili gümrük rejimleri kapsamında ithal edilen bir eşyanın herhangi bir işçilik, işleme, kullanım veya bekleme sonucu metal hurda özelliği kazanması durumunda, mezkûr hurdaların serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması halinde Metal Hurda İthalatçı Belgesi alınması zorunlu değildir.

Metal Hurdalara İlişkin Özel Hususlar :

– (Ek-1) sayılı listede yer alan metal hurdaların dağılmayan katı formda bulunmaları, ithali yasaklanmış tehlikeli madde ve atıklarla karıştırılmamaları ve kontamine (mikrop bulaşmış) olmamaları gerekmektedir.

– (Ek-1) sayılı listede yer alan metal hurdaların içerisinde top, havan, roket mermileri ile diğer patlayıcı askeri mühimmat bulunması halinde gerekli tedbirler ithalatçı tarafından alınır.

– (Ek-1) sayılı listede yer alan metal hurdaların Türkiye gümrük bölgesine girişinin yapılacağı sınır gümrük kapıları Gümrük Müsteşarlığı tarafından belirlenir.

İthali Yasak Metal Hurdalar :

İlgili Tebliğde bulunan (Ek-2) sayılı listede yer alan metal hurdaların serbest bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.

Serbest Bölgede Oluşan Metal Hurdalar :

Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan, (Ek-1) ve (Ek-2) sayılı listelerde yer alan metal hurdaların ithalatına, hurdalara ön işlem uygulanması, geri kazanılması ve/veya bertarafı için serbest bölgede uygun tesis bulunmaması veya metal hurda üreticisi firma tarafından hurdaların bu tesislere verilmemesi durumunda, metal hurdayı üreten veya serbest bölgede metal hurdalara ön işlem uygulayan veya geri kazanım vb yapan firmanın talebi üzerine, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 37. maddesine göre oluşturulan Atık Komisyonu, metal hurda atıklarının ithalatçı tarafından hurdayı ergiterek işlem yapan veya metal hurdalara ön işlem uygulayan ve bu amaçla Bakanlıktan Lisans, Geçici Çalışma İzni, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin veya Lisans belgesine sahip sanayi tesislerine verilmesi ve bunun Komisyona belgelendirilmesi koşulu ile izin verir. Serbest bölgelerden metal hurda çıkışında Metal Hurda İthalatçı Belgesi alınması zorunlu değildir.

 

KONTROL ALTINDA TUTULAN YAKITLARIN İTHALAT (UYGUNLUK BELGESİ) BAŞVURU SÜRECİ :

İTHALATÇI : İlgili Tebliğde bulunan (Ek-1) sayılı listede yer alan yakıtların ithalatı, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Yakıt İthalatçısı Kayıt Belgesi‘ne sahip firmalar tarafından gerçekleştirilir.

KAYIT BELGESİ : Kayıt Belgesi alınabilmesi için ithalatçı veya temsilcisi tarafından ;

1) TİCARET SİCİL GAZETESİ

2) VERGİ LEVHASI

3) İMZA SİRKÜLERİ

4) TAHHÜTNAME

ile birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurulur.

– 2010 yılı içerisinde verilen Kayıt Belgeleri, Taahhütnamenin ve İmza Sirkülerinin Çevre ve Orman Bakanlığı’na verilmesinden sonra 2011 yılı sonuna kadar geçerli olacak şekilde Bakanlıkça yenilenir. Kayıt Belgesinin verilmesine esas teşkil eden belgelerde yer alan bilgilerden herhangi birinin yıl içinde geçerliliğini yitirmesi veya değişikliğe uğraması halinde Kayıt Belgesinin yenilenmesi zorunludur.

– Kayıt Belgeleri, ilgili Tebliğ kapsamında yapılacak tüm ithalat işlemlerinde geçerli olup, bu işlemlere dayanak teşkil eder.

UYGUNLUK BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER :

1) İhracatçı Faturasının Bir Örneği ve Yeminli Tercüme Bürosunca Onaylı Tercümesi

2) Uygunluk Belgesi Formu ( 2 Adet )

3) İthalatçı Firma Aracılığı ile İthal Edilecek Yakıtlar İçin Sanayiciler Tarafından Verilecek Taahhütname

4) Yakıtın Her Bir Parametresinin Bakanlıkça Belirlenen Limit Değerlere Uygun Olduğunu Gösterir Yükleme Analiz Belgesi‘nin Aslı ve Yeminli Tercüme Bürosunca Onaylı Tercümesi.

– İthalatçı veya temsilcisinin talebi üzerine gümrük gözetiminde depolanan yakıttan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, gümrük ve uluslararası gözetim firması yetkilileri ile ithalatçı ve temsilcisinden oluşan numune alma komisyonu gözetiminde, uluslararası gözetim firması yetkilisi tarafından Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dahilinde numune alınır ve Numune Alma Tutanağı düzenlenir. Alınan numune, Bakanlık Çevre Referans Laboratuvarı veya Bakanlıktan Yeterlilik Belgesi almış Laboratuvarlarda analiz ettirilir. Analiz sonuçları İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne gönderilir.

– İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce yakıtın numune analiz sonucunun uygun bulunması durumunda Uygunluk Belgesi düzenlenir, uygun bulunmaması durumunda ise Uygunsuzluk Yazısı düzenlenir.

– Isınma amaçlı yakıt özelliklerini sağlamadığı için Uygunsuzluk Yazısı düzenlenen yakıtın sanayi amaçlı veya termik santrallerde kullanılan yakıt özelliklerini sağlaması durumunda, ithalatçı veya temsilcisinin talebi üzerine taahhütnamenin verilmesi kaydıyla, sanayi amaçlı veya termik santrallerde kullanılmak üzere Uygunluk Belgesi düzenlenebilir.

– Aynı şekilde sanayi amaçlı yakıt özelliklerini sağlamadığı için Uygunsuzluk Yazısı düzenlenen yakıtın termik santrallerde kullanılan yakıt özelliklerini sağlaması durumunda, ithalatçı veya temsilcisinin talebi üzerine taahhütname verilmesi kaydıyla, termik santrallerde kullanılmak üzere Uygunluk Belgesi düzenlenebilir.

– Tek parti haline getirilen ve gümrüklü sahada tek bir yığın olarak depolanan yakıtların birden fazla parti halinde çekilmek istenmesi durumunda, ilk Uygunluk Belgesi başvurusu sırasında yakıtın tamamını temsil edecek şekilde numune alınarak analiz ettirilir. Yakıtın tamamını temsil eden bu analiz raporu, müteakip Uygunluk Belgesi / Belgeleri düzenlenmesinde esas alınır.

– (Ek-1) sayılı listede yer alan yakıtları sanayide kullanmak üzere Uygunluk Belgesi almış firmalar ithal edilen yakıtların fabrikalara teslim edildiğini belirten Teslim Tesellüm Belgesini (kendi ihtiyaçları için getirenler hariç), yakıt gümrükten çekildikten sonra en geç 90 gün içinde Uygunluk Belgesini düzenleyen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne iletmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük tam olarak yerine getirilmediği taktirde, müteakip Uygunluk Belgesi talepleri değerlendirmeye alınmaz.

– (Ek-1) sayılı listede yer alan 2701.11.10.00.00 ve 2701.11.90.00.00 GTİP’li antrasitlerin filtrasyon amacıyla 27.01 GTİP’li yakıtların ise laboratuvarlarda araştırma ve analizlerde kullanılmak amacıyla Bakanlıkça uygun görülecek miktarlarda ithalatında, her ithalat işleminden önce her bir madde için taahhütnamenin Bakanlığa verilmesi halinde Uygunluk Belgesi yerine Muafiyet Yazısı verilir.

– İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce Uygunsuzluk Yazısı düzenlenen yakıtların ithalatına izin verilmez. Uygun bulunmayan yakıt giderleri ithalatçı tarafından karşılanmak üzere, menşe/yüklemenin yapıldığı ülkeye iade edilir veya üçüncü ülkeye transit edilir.

Daha Fazla Bilgi için  dengemusavirlik.com Sitesini İnceleyiniz..

Ayrıca Bakınız...

TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARIN SGK PRİM DESTEGİNDEN YARARLANMASI

2009/1 sayılı Tebliğ’de öngörülen destekten yararlanılabilmesi için öncelikle Hazine Müsteşarlığı’nca düzenlenmiş teşvik belgesinin tamamlama vizesinin …

Kanber Kılınç (a) Mesaj Yaz!



Lütfen, Bilgilerinizi Eksiksiz Yazınız! Gönder

Mesajınız Başarılı Olarak Gönderildi!