Birlikte Kefalet Nedir?

Birlikte kefalet BK md. 488’de (tasarı md. 592) düzenlenmiştir.

Birden ziyade eşhas (şahıs) birlikte kendi payları için adi kefil gibi, diğerlerinin hisseleri hakkında kefile kefil sıfatı ile mesul olurlar. Birlikte kefiller açıkça asıl borçlu ile ya da kendi aralarında müteselsil sorumluluk üstlenmişlerse her biri birlikte kefillere karşı orantılı rücular ile bütün borçtan sorumlu olurlar. Bir kefil alacaklı yanca anlaşılabilir şekilde aynı asıl borç için kendi yanında başka kefillerinde borçlanacağı varsayımıyla kefalete girmiş ise bu varsayım gerçekleşmez ise borcundan kurtulun.

Tasarı madde 592’de ise, birden çok kişi bölünebilir bir borca kefil oldukları takdirde, her biri kendi payı için adi kefil gibi, değerlerinin payı içinde kefile kefil gibi sorumlu olur.

Borçluyla birlikte veya kendi aralarında müteselsil olarak yükümlülük altına giren kefillerden her biri borcun tamamından sorumlu olur. Ancak bir kefil kendi iradesiyle birlikte müteselsilen yükümlü bulunan ve Türkiye’de takip edilebilen bütün kefillere karşı daha önce veya aynı zamanda takibe girişilmiş olmadıkça , kendi payını ödemesi veya payı için ayni güvence sağlanması koşuluyla, payından fazlasını ödemekten kaçınabilir. Aksine anlaşmalar saklı kalmak kaydıyla, borcu ödeyen kefil, kendi paylarını daha önce ödememiş olmaları ölçüsünde, diğer kefillere karşı rücu hakkına sahiptir. Bu hak borçluya rücudan önce kullanılabilir.

Kefil aynı borç için başkalarının da kefil olduğunu alacaklının bildiğini veya bilmesi gerektiğini varsayarak kefil olmuş ise, bu varsayımın gerçekleşmemesi veya sonradan kefillerden birinin alacaklı tarafından kefalet borcundan kurtarılması ya da kefaletinin hükümsüz oluduna karar verilmesi durumunda, kefalet borcundan kurtulur.

Birbirlerinden bağımsız olarak aynı borç için kefil olanlardan her biri, kefalet borcunun tamamından sorumlu olur. Ancak borcu ödeyen kefil aksine anlaşma olmadıkça, diğerlerine toplam kefalet miktarındaki payı oranında rücu hakkına sahiptir.

Madde bazı ilavelerle genişletilmiş ve daha açıklayıcı bir hale getirilmiştir.

Birbirlerinden habersiz kefil olunma halinde toplam kefalet miktarına göre bir oran kurulmakta ve kefil kendi hissesinden fazla ödediği kısım için rücu edebilmektedir.

Asıl borç 150 TL ise bunun için 1. kefil ferileri ile birlikte 200 TL için, 2. kefil ise 50 TL için, 3. kefil ise 50 TL için kefil olmuş ise toplam kefalet 300 TL’dir. 1. kefilin toplam kefalet miktarına göre kefil olduğu 200 TL, toplam kefaletin 2/3’ünü oluşturmaktadır. Asıl borç 150 TL’nin 2/3’ü ise 100 TL’dir. 1. Kefil kefaleti nedeniyle 150 TL ödemiş ise bunun 2/3’ü 100 TL olduğundan, 1. kefil ödediği paranın 2/3’ü olan 100 TL’yi kendi kefaleti için ödemiş sayılır. Kendi payına isabet eden 100 TL ödediği 150 TL’den mahsup edildiğinde kalan 50 TL’yi diğer kefiller için ödemiş sayılır ve bu 50 TL için aynı yöntemle yapılan hesaplamaya göre 2 ve 3. kefillerin her birine karşı 25’er TL için rücu hakkı mevcuttur.

Birlikte kefalette de aksine anlaşmaların yapılabileceği kabul edilmektedir. Düzenlemenin amir bir hüküm olmadığı kabul edilmektedir.

Maddenin bu şekilde düzenlenmesinde kaynak İsviçre Borçlar Kanunu’nun 497. maddesi göz önüne alınmıştır.

Benzer Konular:

  1. Müteselsil Kefalet Nedir?
  2. TÜRKİYE HALK BANKASI ANONİM ŞİRKETİNCE ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ KEFALETİYLE ESNAF VE SANATKARLARA KREDİ KULLANDIRILMASINA DAİR KARAR
  3. ATA KARNESİ NEDİR? NASIL ALINIR?
  4. Tecil ve Taksitlendirme Talebi Nedir?
  5. DERNEKLERDE YARDIM TOPLAMA USULU NEDİR?
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.