TELEKOMÜNİKASYON İZNİ :
İthal edilecek telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayımlanan ‘Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği’ne uygun ve güvenli olması zorunludur. Bu nedenle ülkemizde kullanılacak olan telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları için frekans veya lisans yönünden kısıtlaması olan cihazlara Milli Frekans Planına uygunluk açısından değerlendirilerek Türkiye’de kullanılabilmesi için Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan onay alınması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen ürünlerden “kısa mesaj” hizmeti verebilme özelliğini haiz cihazların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayımlanan ‘Kısa Mesaj Hizmetlerinde Türkçe Karakter Kullanımına Dair Yönetmeliğe’ uygun olması zorunludur.
Yukarıda belirtilen Yönetmelikler kapsamına giren ürünlerden ; tebliğde bulunan (EK 1) listesinde sayılanlar, A.TR Belgesini haiz AB üyesi ülkeler menşeli olanlar hariç olmak üzere Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde, (EK 2) listesinde sayılanlar ise Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde ithalat aşamasında ürün güvenliği denetimine tabi tutulur.
Denetim : İlgili yönetmeliklere uygunluğun aranacağı söz konusu denetimler, Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlüklerine bağlı Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başaknalıklarınca yapılır.
(EK 1 ve EK 2)’de yer alan ürünlerin ithalatı için ithalatçı veya temsilcisi, Başvuru Formu (örneği tarafımızca gönderilecektir) ve form ekinde aşağıda sayılan belgelerle birlikte yetkili olan Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı’na başvurur.
GEREKLİ BELGELER :
-
Aşağıdaki gümrük belgelerinden eşyanın durumuna uygun olan biri veya birkaçı ;
– Özet Beyan veya Taşıma Belgesi (Konşimento, CMR Belgesi, TIR Karnesi) (Eşyanın geçici depolama statüsünde bulunması ya da tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usule tabi olması durumunda)
– Serbest Bölge İşlem Formu, Ön Statü Belgesi (Serbest bölgede bulunması durumunda)
– Önceki gümrük rejimine ilişkin Gümrük Beyannamesi (Antrepo, geçici ithalat vb.)
-
Fatura veya proforma fatura
-
Bilgi Formu (örneği tarafımızca gönderilecektir)
-
AT Uygunluk Beyanı (Declaration Of Conformity – örneği tarafımızca gönderilecektir). İngilizce dışında bir AB dilinde ise Türkçe tercümesinin onaylı örneği ile birlikte
-
(EK 2) listesinde yer alan ve frekans ve/veya lisans tahsisi gerektiren ürünler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış (Sınıf 2) Bildirim Formu (Sınıf 2 Bildirim Formu ile onay alarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu internet sayfasında yayımlanan ürünler için tekrar Sınıf 2 Bildirim Formu aranmaz.)
-
Türkçe tanıtım ve kullanma kılavuzu
-
Ürünün 23.10.2005 tarih ve 25975 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gemi Teçhizatı Yönetmeliği kapsamına girmesi durumunda,
– AT uygunluk beyanı – sadece A.TR belgesini haiz olmayan üçüncü ülke menşeli ürünler için (ingilizce dışında bir AB dilinde ise Türkçe tercümesinin onaylı örneği ile birlikte)
-
İthalatçı firmanın imza sirküleri
-
Vekaletname (başvurunun vekaleten yapılması halinde)
İthalat denetimleri, belge ve/veya işaret kontrolü ve/veya fiziki muayene şeklinde gerçekleştirilir, ürünün güvenliğinden veya mevzuatına uygunluğundan şüphe duyulması halinde teste tabi tutulur. A.TR belgesini haiz AB üyesi ülkeler menşeli (EK 2) listesinde bulunan ürünlerde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun internet sayfasından, sadece ürünün Bildirim Formunu (Sınıf 2) haiz olup olmadığı kontrol edilir.
Yapılan denetimlerde ürüne ilişkin mevzuata herhangi bir aykırılığın tespit edilmemesi halinde, ithalatçıya veya temsilcisine, gümrüklere ibraz edilmek üzere Dış Ticarette standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı’nın Uygunluk Yazısı verilir. Teknik düzenlemesine uygunluğu belgelenmiş olsa dahi, yapılan denetimler sonucunda ürünün teknik mevzuatına aykırı ve/veya güvensiz olduğunun tespiti halinde keyfiyet, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı’nın red sebeplerini içeren uygunsuzluk yazısıyla firmaya ve ilgili gümrük idaresine bildirilir.
– İlgili tebliğ hükümleri şahsi eşya ve numunelere uygulanmaz.
Gümrük İdarelerince Yapılacak İşlemler :
-
Gümrük idaresi, numune ve şahsi eşyaların ithaline doğrudan izin verir.
-
Gümrük idaresi, uygunluk yazısı veya kapsam dışı yazısı ibraz edilen ürünlerin ithaline izin verir, uygunsuzluk yazısı düzenlenen ürünlerin ithaline izin verilmez.
İthalatçının Sorumluluğu :
İthalatçı, ilgili tebliğ kapsamında denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettiği yönetmelik kapsamındaki bütün ürünlerin her halukarda söz konusu yönetmeliğe uygun ve güvenli olmasından, 11.07.2001 tarih ve 24459 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına dair kanun hükümlerince sorumludur.
IMEI KAYIT BİLDİRİMLERİ :
GSM özellikli cihazların ithalatından sonra en geç 15 gün içinde Bilgi Teknolojileri Kurumu’na imei kayıt bildiriminde bulunulması gerekmektedir. Bu süre içinde bildirim yapılmamış cihazların sinyalleri Telekomünikasyon Kurumu tarafından kapatılarak cihazın GSM kullanımı engellenmektedir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler :
-
Noter Onaylı Gümrük Beyannamesi
-
İthal Edilen Cihaza Ait IMEI Adedi
-
IMEI Bildirim Listesi
-
Kayıt Ücreti Banka Dekontu
-
Cihazların Teknik Özelliklerini İçeren Kullanma Kılavuzu