Son günlerde bürokratik formalitelerin kaldırılmasına ilişkin çok önemli değişiklikler yapılmaktadır.(1) Bürokratik engellerin kaldırılması Çalışma yaşamına mali ve zaman kayıbının önlenmesi anlamında büyük bir rahatlık getireceği gibi hem de iş verimliliğinide artıracağı şüphesizdir. Bu engellerin kalkması iş çevrelerinde çok önemli gelişmeler olarak değerlendirilmekte ümit verici gelişmeler olarak görülmektedir. Yine 5 Nisan 2012 28255 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürülüğe giren yönetmeliğ değişikliği ile belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatlarındaki (Kürşat) bürokratik formaliteler kaldırıldı. Buna göre yeni işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için dilekçe ekinde istenilen onlarca belge verilmeyecek başvuru formunda yazılan beyan yeterli olacak Bazı belgelerin aslı da alınmayacaktır. Örneğin ekte istenen bir imza sirküsünün aslını belediye görevlisi gördükten sonra “aslının aynıdır” onayını vuracaktır. Belgenin fokopisini vermek yeterli olacaktır. “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Bazı Yönetmeliklerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Bakanlar Kurulu’nca 12/3/2012 tarihinde kararlaştırılan yönetmeliğe göre ; (2)
MADDE 9- 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe könulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 m2*den fazla olan katların tahliye projeleri, mimarî projelerden ayrı olarak hazırlanır. Tahliye projeleri diğer yapılarda mimarî projelerde gösterilir. Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır. Yorumlanması gereken, açıklık gerektiren veya belirsiz olan konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alındıktan sonra işlem ve uygulama yapılır.”
MADDE 9- 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
”Birden fazla işyerinin bir arada bulunduğu iş hanı. çarşı ve benzeri işyerlerinde yangına karşı gerekli önlemlerin alındığını gösteren itfaiye raporu bu binaların yönetimi tarafından alınır ve yapıda değişiklik olmadığı sürece buralardaki işyerleri için ayrıca münferit itfaiye raporu aranmaz. Yangın tedbirlerini etkileyecek şekilde yapıda değişiklik yapılması durumunda yalnızca yapısında değişiklik yapılan işyerinin sahibinden münferit itfaiye raporu istenir.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili ise ticaret siciline” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya esnaf siciline” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve sonraki fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.
“Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile gayrisıhhî müesseseler hariç olmak üzere, sıhhî işyerleri için adresin değişmemesi kaydıyla faaliyet konusunun değiştiği durumlarda ruhsat başvurusunda bulunulması halinde, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınarak yeni faaliyet konusu ile ilgili şartlar karşılanmak kaydıyla başvuru sahibi adına tekrar ruhsat düzenlenir.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4) Sorumlu müdürün adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve sorumlu müdür sözleşme tarihinin beyanı,”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Birinci sınıf gayrisıhhî müesseselerde, ruhsat başvurusu sırasında beyan edilen sorumlu müdür sözleşmesinin işyerinde bulundurulması zorunludur. Yetkili idareler tarafından yapılacak denetimlerde sorumlu müdür sözleşmesinin işyerinde bulunmaması veya bu sözleşmeyle ilgili hatalı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi hâlinde onbeş gün içinde bu eksikliğin giderilmesi istenir. Bu süre sonunda eksikliklerin giderilmemesi hâlinde bu işyerleri hakkında işyeri ruhsatının iptaline ilişkin hükümler uygulanır. Ruhsat başvurusunda bu sözleşmeyle ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulundukları tespit edilen işyeri sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulur.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, ruhsat başvurusu sırasında mes’ul müdürün adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve mes’ul müdür sözleşme tarihinin beyanı yeterlidir. Yetkili idareler tarafından yapılacak denetimlerde mes’ul müdür sözleşmesinin işyerinde bulunmaması veya bu sözleşmeyle ilgili hatalı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi hâlinde onbeş gün içinde bu eksikliğin giderilmesi istenir. Bu süre sonunda eksikliklerin giderilmemesi hâlinde bu işyerleri hakkında işyeri ruhsatının iptaline ilişkin hükümler uygulanır. Ruhsat başvurusunda mes’ul müdür sözleşmesiyle ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulundukları tespit edilen işyeri sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulur.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalıştırılacak kişilerin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adlî sicil ve bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair beyanlarının yetkili idareye verilmesi şarttır.
Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalıştırılacak kişilerin, bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair resmî sağlık kurumundan alınacak sağlık raporu, bu kişiler işe başlamadan önce temin edilir ve bu kişiler çalıştığı sürece altı ayda bir yenilenerek işyerinde hazır bulundurulur. Bu raporlar ruhsat verme aşamasında yetkili idare tarafından istenmez; ancak, yapılacak denetimlerde bu raporların görevlilere gösterilmesi gerekir.”
“Sahneye münhasır olarak sanatını icra edecek sanatçılar için yukarıdaki bilgi ve belgeler istenmez.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“36 ncı maddeye aykırılığın veya 2559 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen hususların tespiti hâlinde, yetkili idare tarafından 2559 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen usûle göre idari para cezası uygulanır.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesi sırasında istenecek belgelere ilişkin usûl ve esaslar
Ek Madde 1- Sıhhî ve gayrisıhhî işyerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması sırasında başvuru sahibi tarafından mevzuat gereği istenen herhangi bir belgenin aslının getirilmesi hâlinde, bu belgenin sureti, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra yetkili idarece görevlendirilen personel tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir. Başvuru sahiplerinden ayrıca belgelerin asıllarını veya noter onaylı suretlerini yetkili idareye teslim etmeleri istenemez.
Yetkili idare, kendi kayıtlarında bulunan ve değişmediği başvuru sahibince beyan edilen bilgi ve belgeleri başvuru sahiplerinden talep edemez.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma başvurusunda bulunan gerçek kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunun tespitinde başvuru formunda beyan etmiş oldukları Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları esas alınır. Yetkili idare başvuru sahibinin kimlik bilgilerine Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden erişir. Başvuru sahiplerinden, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası beyanı dışında kimlik bilgilerinin teyidi için nüfus cüzdanı sureti, nüfus kayıt örneği, ikametgâh ilmühaberi, fotoğraf veya kimlik bilgilerine ilişkin başkaca bir belge talep edilemez.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma başvurusunda bulunanların vergi mükellefiyet kaydı bilgileri başvuru formunda beyan etmiş oldukları vergi numaraları ve bağlı bulundukları vergi dairesi adı esas alınarak e-vergi levhası sorgulamasıyla teyit edilir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma başvurulan sırasında başvuru sahiplerinden vergi levhası sureti veya vergi mükellefiyetine ilişkin başkaca bir belge talep edilemez.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma başvurusunda bulunan ticaret siciline kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin ticaret sicil kayıtları hususunda başvuru formunda beyan etmiş oldukları ticaret sicil numaraları ve kayıtlı oldukları ticaret sicili müdürlüğünün adı esas alınır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma başvuruları sırasında başvuru sahiplerinden ticaret odası kayıt belgesi veya ticaret sicil gazetesi talep edilemez. Başvuru sahibinin ticaret sicil gazetesi bilgileri Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğünün kurumsal internet sayfası üzerinden yapılacak ticaret sicil gazetesi sorgulaması ile teyit edilir. Ancak, başvuru sahibinin ticaret sicil kayıtlan 1/10/2003 tarihinden önce ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış ise başvuru sahibinden ticaret sicil gazetesi talep edilir.
Başvuru sahibinin mülk sahibi olması ve tapu kayıtlarına idare tarafından erişilmesinin mümkün olduğu durumlarda, başvuru sahiplerinden tapu sureti alınmaz: yalnızca beyan ile tapu kayıtlarına ulaşılması için gerekli bilgiler alınır. Mülkiyet beyanının doğruluğu yetkili idarelerce Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden teyit edilir.
Başvuru sahiplerinden başvuru sırasında ruhsat harçlarının yatırıldığına dair makbuzlar istenmez: beyan esas alınır. Harçların yatırıldığına dair beyanın doğruluğu yetkili idarece kendi kayıtlarından teyit edilir.
Yetkili idare tarafından verilen ve daha önce verilmiş olan işyeri açına ve çalışma ruhsatlarına ilişkin bilgiler elektronik ortamda kayıt altına alınır ve gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda paylaşılmak üzere hazır hâle getirilir.
Başvuru sahiplerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvuru işlemleri sırasında istenen yapı kullanma izin belgesi bilgilerine Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden erişim için gerekli bilgiler başvuru sahiplerinden talep edilir. Yetkili idare, başvuru sahiplerine ait yapı kullanma izin belgesi bilgilerine Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden erişememesi durumunda yapı kullanma izin belgesinin suretleri veya kurumca onaylı suretlerini başvuru sahiplerinden talep edebilir.”
ÖRNEK 1
SIHHÎ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI BAŞVURU/BEYAN FORMU
T.C.
İL ÖZEL İDARESİNE
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
1- Adı-Soyadı :…………………………………………………………………………………….
2- İşyerinin unvanı :……………………………………………………………………………………….
3- Faaliyet konusu :…………………………………………………………………………………………………
4- İşyerinin adresi :………………………………………………………………………………………………….
Tel. no :…………………….. e-posta:……………………… ,………………..
5- Pafta, Ada. Parsel no :…………………………………………………………………………………………….
6- Mülkiyet durumu : Kira □ (kira sözleşmesi) Malik rj(tapu sureti*)
7- İşyerinin kullanım alanı :…………………………………. m’
8- Kayıtlı olduğu vergi dairesi adı ve vergi no :……………………………………………………………………….
9- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası :……………………………………………………….
10- Ustalık belge no :………………… ( Ticaret siciline kayıtlı olanlardan istenmez.)
11- Ticaret sicil numarası ve kayıtlı olduğu ticaret sicili müdürlüğünün adı:…………………………………………. (Ticaret
siciline kayıtlı olanlardan istenir.)
12- İşyerinin bulunduğu yer : Yerleşim yeri □ Sanayi bölgesi □ Endüstri bölgesi □
Sanayi sitesi □ Diğer □……………………………….
13- Çalışacak personel sayısı:……………………………………………..
14- İstenen ruhsatın türü : Sıhhî müessese □ Umuma açık istirahat ve eğlence yeri □
15- Esnaf sicil numarası ve kayıtlı olduğu esnaf sicili müdürlüğünün adı:………………………………………… (Esnaf siciline
kayıtlı olanlardan istenir.)
Var d Yok □Var □ Yok □Var □ Yok □
Var □ Yok □ Var □ Yok o Var □ Yok □ |
16- Kat Mülkiyeti Kanununa tabi İse alınması gereken izin
17- Özel yapı şeklini gerektiren işyeri ise gerekli izin
18- Karayolu trafik güvenliği gerektiren işyeri ise gerekli izin
19- İtfaiye raporu gerektiren işyeri ise itfaiye raporu
20- Umuma açık istirahat ve eğlence yeri ise mesafe krokisi
21- Özürlülerin giriş ve çıkışını kolaylaştıracak tedbirler
Açmak istediğim işyeriyle ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu beyan eder, işyerime açma ve çalışma ruhsatı verilmesini arz ederim.
Adı ve Soyadı İmza Kaşe (mevcut ise) Tarih
Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması hâlinde beyan sahipleri hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.
16,19 ve 20 sıra no’lu belgelerin bu beyana tabi işyerleri için forma eklenmesi zorunludur.
17 ve 18 sıra no Tu belgeler başvuru esnasında istenmeyecektir; ancak söz konusu belgenin işyerinde bulundurulması zorunludur.
Tapu bilgilerinin TAKBİS’ten temin edilmesinin mümkün olduğu hâllerde tapu sureti istenmez.
ÖRNEK 2
_ GAYRİSIHHÎ MÜESSESE AÇMA RUHSATI BAŞVURU/BEYAN FORMU
T.C.
…………………. İL ÖZEL İDARESİNE
………………….. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
I – Tesisin adı veya unvanı :..,…………………………………………………………………………
2- Tesisin sahibi :…………………………………………………………………………………….
3- Faaliyet konusu :………………………………………………………………………………….
4- Tesisin adresi :………………….. ,…………………………………………
Tel. no :…………….. e-posta:………………………………………..
5 – Pafta. Ada. Parsel no :………………………………………………………………………………………..
6- Mülkiyet durumu : Kira o (kira sözleşmesi) Malik □ (tapu sureti*)
7- İşyerinin kullanım alanı : Açık alan………………………………….. m* Kapalı alan…………………………. m’
8- İşyerinde yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması amacıyla bulunacak
depoların hacmi** : 1. depo…… 2. depo…….. 3. depo…….. 4. depo…….. 5. depo,…
9- İşyerinde yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvılardan depolanmasına izin verilenlerin
sınıfı/sınıfları** :……………………………………………………………………
10- Kayıttı olduğu vergi dairesi adı ve vergi no:………………………………………………………………
II – Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası :………………………………………………….
12- Ustalık belge no :………………………………. (Ticaret siciline kayıtlı olanlardan istenmez.)
13- Ticaret sicil numarası ve kayıtlı olduğu ticaret sicili müdürlüğünün adı:……………………………………… (Ticaret sicilline
kayıtlı olanlardan istenir.)
14- Sınıfı : Birinci sınıf □ İkinci smıf □ Üçüncü sınıf □
15- Tesisin bulunduğu yer : Endüstri bölgesi □ Organize sanayi bölgesin Sanayi bölgesin
Sanayi sitesi □ Yerleşim yeri □ Diğer □……….
16- ÇED Yönetmeliği kapsamında olan tesisler için ÇED Olumlu Belgesi veya ÇED Gerekli Değildir
Belgesi var mı? Var □ Yok □
17- Karayolu trafik güvenliği gerektiren işyerleri için izin : Var □ Yok □
18- İtfaiye raporu gereken işyerleri için rapor : Var □ Yok o
19- Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi : Var □ Yok a
20- Tehlikeli atıklarla ilgili lisansa tabi ise belgesi : Var □ Yok □
Açmak istediğim işyeriyle ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu beyan eder, işyerime açma ve çalışma ruhsatı verilmesini arz ederim.
Adı ve Soyadı İmza Kaşe Tarih
Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması hâlinde beyan sahipleri hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.
16,18 ve 20 sıra no Tu belgelerin ikinci sınıf gayrisıhhî müesseseler ve tabi ise üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseler için forma eklenmesi zorunludur.
17 ve 19 sıra noTu belgeler ikinci sınıf gayrisıhhî müesseseler ve tabi ise üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseselerden başvuru esnasında istenmeyecektir: ancak söz konusu belgelerin işyerinde bulundurulması zorunludur.
*Tapu bilgilerinin TAKBİS’ten temin edilmesinin mümkün olduğu hâllerde tapu sureti istenmez.
** Akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu niteliğindeki işyerleri için doldurulacaktır.
ÖRNEK 3
1 – Tesisin adı veya unvanı :………………………………………………………………………………
2- Tesisin sahibi ;……………………………………………………………………………………….
3- Faaliyet konusu :…………………………………………………………………………………….
4- Tesisin adresi :……………………………………………………………………………………….
Tel.no :…………………… e-posta:…………………………………..
5- Pafta. AdaParsel no :…………………………………………………………………………………….
6- Mülkiyet durumu : Kira □ (kira sözleşmesi) Malik □ (tapu sureti*)
7- İşyerinin kullanım alam : Açık alan……………………………… m2 Kapalı alan………………….. m”
8- İşyerinde yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması amacıyla bulunacak
depoların hacmi** : 1. depo…. 2. depo…. 3. depo……………… 4. depo.,..5. depo………….
9- İşyerinde yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvılardan depolanmasına izin verilenlerin
sınıfı/sınıflan** :…………………………………………………………………………………………
10- Tesisin bulunduğu yer : Endüstri bölgesi □ Organize sanayi bölgesi □ Sanayi bölgesi □
Var □ Yok o Var □ Yok □Var □ Yok d |
Sanayi sitesi □ Yerleşim yeri □ Diğer □ ………..
11- ÇED Yönetmeliği kapsamında olan tesisler için ÇED Olumlu Belgesi veya ÇED Gerekli
Değildir Belgesi var mı? Var □ Yok □
12- Karayolu trafik güvenliği açısından uygun mu? Evet □ Hayır □
13- İtfaiye raporu gereken işyerleri için rapor
14- Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi
15- Tehlikeli atıklarla ilgili lisansa tabi ise belgesi
16- Sağlık koruma bandı mesafesi uygun mu? Evet □ Hayır o
İnceleme kurulunun görüşü
1- Deneme izni verilmesi uygundur.
2- Açılma ruhsatı verilmesi uygundur.
3- Açılma ruhsatı verilmesi uygun değildir. (Gerekçe yazılacak)
Başkan Üye Üye Üye Üye
Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması hâlinde beyan sahipleri hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.
9. 10.11, 13, 14 ve 15 sıra noTu belgelerin bu beyana tabi işyerleri için forma eklenmesi zorunludur.
12 sıra nolu belge başvuru esnasında istenmeyecektir ancak söz konusu belgelerin işyerinde bulundurulması zorunludur
*Tapu bilgilerinin TAKBİS’ten temin edilmesinin mümkün olduğu hâllerde tapu sureti istenmez.
** Akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu niteliğindeki işyerleri için doldurulacaktır.
———————————————————
(1) BÜROKRASİNİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKLER
(2) KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA İŞÇİ ALINMASINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İLE BAZI YÖNETMELİKLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK