BANKA KREDİSİ İLE ALINAN GAYRİMENKUL İÇİN ÖDENEN FAİZ GİDER YAZILABİLİR Mİ?

Gayrisafi hasılattan ilgili yılda ödediğiniz kredi faizlerinin kendiniz ve eşiniz tarafından gayrimenkuldeki hisseniz oranında gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.G.İ.B.4.06.16.01/08-GVK-70-4

Konu : Banka kredisi ile alınan gayrimenkul için

ödenen faiz giderlerinin gider olarak indirilip

indirilemeyeceği hk.

Sn; …………..

İlgi :…………….2008 tarihli dilekçeniz

İlgide kayıtlı dilekçenizde bahsedilen hususlarla ilgili Başkanlığımız görüşü aşağıdadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların sahipleri mutasarrıfları zilyetleri irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 72′nci maddesinde “Gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılat 70′inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakten veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarıdır” hükmü yer almış olup, 71. maddesinde ise gayimenkul sermaye iradında safi irat gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan müspet fark olduğu belirtilmiştir.

Öte yandan, aynı Kanunu’nun 74. maddesinde: “Safi iradın bulunması için, 21′inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

…,

4. (4369 sayılı Kanunun 38′inci maddesiyle, değişen bent Geçerlilik; 1.1.1998 Yürürlük: 29.7.1998) Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5′i (İktisap bedelinin % 5′i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmeyen kısım 88′ inci maddenin 3′ üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz),” hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı maddenin üçüncü fıkrasında götürü gider usulüne kabul edenlerin iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemeyecekleri belirtilmiş ve mükelleflerin diledikleri takdirde maddede yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %25′ini götürü olarak indirebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 21′nci maddesinde ise “(4369 sayılı Kanunun 27′nci maddesiyle değişen fıkra Geçerlilik; 1.1.1998 Yürürlük: 29.7.1998) Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 1.500.000.000 (*) (4842 sayılı Kanunun 16′ncı maddesiyle Kanuni had olarak belirlenmiştir. Yürürlük; 24.4.2003; Geçerlilik; 1.1.2003) lirası gelir vergisinden müstesnadır.(259 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2007 yılı için 2.300 YTL. ) İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.”hükmü yer almıştır.

Bu itibarla, eşinizle ortak olarak aldığınız gayrimenkul dolayısıyla elde edeceğiniz kira gelirinden hissenize düşen tutarın ilgili yıl için tespit edilen istisna tutarını aşması halinde gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Medeni Kanunumuza göre evlilik birliğinin sürdürüldüğü süre içerisinde eşler arasında ortak yaşantının devam ettiğinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, adınıza çektiğiniz konut kredisini kiraya verilen gayrimenkulun alımında kullanmış olmanız ve gerçek gider usulünü seçmeniz koşulu ile, söz konusu gayrimenkulden elde ettiğiniz kira geliri dolayısıyla vereceğiniz beyannamelerde beyan edeceğiniz gayrisafi hasılattan ilgili yılda ödediğiniz kredi faizlerinin kendiniz ve eşiniz tarafından gayrimenkuldeki hisseniz oranında gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.