AMORTİSMAN AYIRMAK İÇİN İKTİSADİ KIYMETİN AKTİFE ALINMASININ YETERLİ OLDUĞU

Amortisman ayırmak için iktisadi kıymetin kullanılmaya başlandığı tarih değil, aktife girdiği tarihin dikkate alınacağı.

İstemin Özeti: 30.12.2002, 31.12.2002 tarihlerinde aktife kaydederek 2002 yılı için amortisman ayrılan otomobiller için 02.01.2003 tarihinde motorlu araç trafik belgesi alındığı, dolayısıyla 2002 yılında amortisman ayrılamayacağından söz edilerek düzenlenen inceleme raporu üzerine davacı adına kurumlar vergisi salınmış, fon payı hesaplanıp, vergi ziyaı cezası kesilmiştir, (…) Vergi Mahkemesi Kararıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 313. maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269. madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesinin amortisman mevzuunu teşkil ettiğinin belirtildiği, 320. maddesinde de, amortisman süresinin kıymetlerin aktife girdiği tarihten başlayacağının hükme bağlandığı, olayda, davacı şirket tarafından 30.12.2002 ve 31.12.2002 tarihlerinde satın alınıp aktife kaydedilen 25 adet binek otomobil için 2002 yılında ayrılan ve kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınan amortisman tutarının, yapılan vergi incelemesiyle trafik tescil belgesi 2003 yılında alınan ve kullanıma hazır hale 2003 yılında gelen araçlar için 2002 yılında amortisman ayrılamayacağından söz edilerek kabul edilmemesi suretiyle ikmalen vergi tarh edilmiş ise de Vergi Usul Kanunu’nun 313. madde de sayılan tüm iktisadi kıymetlerin aktife kaydedildiği tarih itibariyle amortismana konu olabilecekleri Kanun’un 320. maddesinde açık olup, 320. maddenin 4108 sayılı Kanun’un 6. maddesiyle değişen 2. fıkrasında, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükellefler için bu iktisadi kıymetleri iki farklı amortismana konu etme yöntemine yer verilerek, ilkinde faaliyet amaçları için yani kiralama işi için kullanılan otomobillerin aktife girdiği tarihin hesap döneminde amortisman ayrılacağına, diğerinde ise faaliyet amaçları dışında kullanılanların aktife girdiği tarih esas alınarak hesap döneminin kalan ay süresi kadar amortismana konu edilebileceğine işaret edildiği, otomobil alım satımı, servisi ve kiralaması işiyle uğraşan davacının kiralama işinde kullanılmak için satın aldığı otomobillerin 320. maddenin 2. fıkrasında belirtilen faaliyet amacı için kullanıldığının ve aktife girdiği hesap döneminde amortisman ayrılacağının kabul edilmesi gerektiği, tescili ve bir sicile kaydı gereken iktisadi kıymetlerin, tescil ve sicil kaydı sonrası kullanılabilir hale geldiği dolayısıyla amortismana konu olabileceği yönünde Yasa’da bir şart öngörülmediği gerekçesiyle, vergi ve cezanın kaldırılmasına karar verilmiştir. Davalı İdare, inceleme raporu doğrultusunda, yapılan tarhiyatın yasal olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

Karar: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, Vergi Mahkemesinin Kararının onanmasına oybirliğiyle karar verildi.

——————————————————————————————————————–

Danıştay 4. Daire

Tarih : 19.10.2005

Esas No    : 2005/396

Karar No : 2005/1823

VUK Md. 313, 320

Benzer Konular:

  1. CARİ YILDA AYRILMAYAN AMORTİSMAN SONRAKİ YILARDA AYRILABİLİR Mİ?
  2. HEM İKAMETGAH İÇİN HEMDE (SMK) İŞYERİ İÇİN KONUT SATIN ALMA
  3. BİNEK OTOMOBİLLERDE KDV VE AMORTİSMAN
  4. VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 389)
  5. Amortisman Hesaplama Yöntemleri
line
footer

Siteyi Yabancı Dile Çevirmek İçin Yukarıdaki İlgili Ülke Bayrağına Tıklayınız. / Language - Translation

Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:kızılayWeb